Στο αρχείο η δικογραφία της υπόθεσης των CDS, μετά από οκτώ χρόνια έρευνας

Στο αρχείο η δικογραφία της υπόθεσης των CDS, μετά από οκτώ χρόνια έρευνας

Στην υπόθεση είχε εμπλακεί το όνομα του Αντρίκου Παπανδρέου και το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας

Στο αρχείο η δικογραφία της υπόθεσης των CDS, μετά από οκτώ χρόνια έρευνας
Στο αρχείο αγνώστων δραστών τίθεται η δικογραφία για την περιβόητη υπόθεση των CDS, των ασφαλίστρων κινδύνου σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, η οποία είχε απασχολήσει ευρέως την κοινή γνώμη αλλά και τη Δικαιοσύνη καθώς συνδέθηκε με το όνομα του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκου Παπανδρέου και το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Σήμερα, ωστόσο, περίπου οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η σχετική δικογραφία αρχειοθετείται με απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος κυρίας Μαριάννας Ψαρουδάκη.

Η δικογραφία για την υπόθεση των CDS οδηγείται στο αρχείο καθώς οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι δεν προέκυψε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion η οποία προμηθεύτηκε ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε μπει στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας το 2010, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.α. Στην αναφορά που κατατέθηκε στις εισαγγελικές αρχές γίνονταν λόγος για μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .
Κλείσιμο

Την έρευνα είχε διενεργήσει τότε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας, ο οποίος δύο χρόνια μετά την έναρξη της εξέδωσε πόρισμα ζητώντας η υπόθεση να μπει στο αρχείο, ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν στον Αντρίκο Παπανδρέου. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι καταγγελίες σε βάρος του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού ήταν ατεκμηρίωτες και δεν προέκυπτε η διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Ωστόσο, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης με παρέμβασή του έφερε και πάλι την υπόθεση στο προσκήνιο καθώς με παραγγελία του προς τον κ. Κορέα ζητούσε την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης σχεδόν από μηδενική βάση. Με την σχετική παραγγελία του ο κ. Πεπόνης ζητούσε να αναζητηθεί όλη η διαδρομή των CDS στο χρονικό διάστημα 2009 – 2012 και ιδιαίτερα η πορεία των ασφαλίστρων κινδύνου που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion από το ΤΤ για να διαπιστωθεί εάν η αγορά - προμήθεια τους συνδέονταν με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση της συγκεκριμένης εταιρείας και πιθανά κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης