Δυσκολεύει η απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας από το 2019

Δυσκολεύει η απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας από το 2019

Τι προβλέπει τροπολογία για μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Πιο αυστηρά κριτήρια για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας από το 2019 θέτει τροπολογία του υπουργείου εργασίας καθώς αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης που πρέπει να συμπληρώνει ο ασφαλισμένος για να έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η τροπολογία προβλέπει μια μεταβατική περίοδο για φέτος και μια πάγια που θα ισχύει από τον Μάρτιο του 2019.

Συγκεκριμένα οι μισθωτοί από την 1η Μαρτίου 2019 θα πρέπει να συμπληρώνουν κατ ελάχιστον 75 ένσημα αντί για 50 ένσημα που ισχύει από το 2012 έως σήμερα.
Δηλαδή θα απαιτείται κατ ελάχιστον 3μηνη ασφάλιση το προηγούμενο έτος, για να έχουν ένα χρόνο υγειονομική περίθαλψη.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 ο αναγκαίος χρόνος ήταν 100 μέρες ασφάλισης.

Την ελάχιστη ασφάλιση διάρκειας 3 μηνών θα πρέπει να συμπληρώνουν από την 1η Μαρτίου 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και οι αγρότες το προηγούμενο έτος ή το τελευταίο 12μηνο πριν την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.
Ειδικά για φέτος και μέχρι τον Μάρτιο του 2019 η ικανότητα θα χορηγείται με κατ ελάχιστον ασφάλιση 2 μηνών εντός του 2017.

Προσοχή! Ακόμη κι αν έχουν χρέη από το 2016 και πριν, θα παίρνουν ικανότητα, αρκεί να έχουν πληρώσει τις εισφορές του ΕΦΚΑ εν προκειμένω για το έτος 2017.

Η ικανότητα είναι ετήσια, θα χορηγείται από τον Μάρτιο μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Θα κρίνεται με βάση την ασφάλιση του προηγούμενου ημερολογιακού έτους ή του τελευταίου 12μηνου πριν την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.  
 
Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα από 1/3/2018 έως 28/2/2019 χωρίς προϋποθέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που έχουν οφειλές για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος για τα έτη αυτά δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται: α) τα ανάδοχα άγαμα τέκνα, β) τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, γ) τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας, δ) οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε), ε) τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Το πολύ το τάκα τάκα...

"... αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης που πρέπει να συμπληρώνει ο ασφαλισμένος για να έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη". Ο προαπαιτούμενος χρόνος αγαπητοί τρόμπες του ΕΦΚΑ είναι αυτή τη στιγμή μηδέν. Όλοι οι ανασφάλιστοι δικαιολογούν πλήρη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είστε τόσο στόκοι, που δεν έχετε καταλάβει όταν συμφέρει κανείς πλέον να ασφαλίζεται στον πρώτη φορά φασιστερά ΕΦΚΑ σας. Καλή νύχτα λαμόγια του κερ@@@

oeo

ενω αν εισαι λαθροορκ ... ειναι ολα τσαμπα χωρις να χρειαζεται ουτε ενα ενσημο .... κοοοοο...οιδα

Sakis

Πολύ σημαντική είδηση που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. Δυσκολεύει η απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας μετά από πολλά χρόνια και το κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Los Bomboneros

Εδώ η κυβέρνηση της φασιστεράς κατηγορεί την ΝΔ ότι "δε χειρίστηκε το θέμα με τους πλειστηριασμούς και ότι δεν έκανε πολλούς", όταν η ΝΔ είχε ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία και αυτοί τα έχουν διαλύσει όλα...

Σακης

Τα παλια πριν το 2016 γραφτα? ε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mcarthur_main01

Δύο εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν να ενταχθεί το εκπτωτικό χωριό στην κατηγορία των καταστημάτων που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο – «Ποτέ την Κυριακή» ήταν η απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ 

2
balkoni02

Συγκλονιστική μαρτυρία αποτυπώνει το μέγεθος της φρίκης και της τραγωδίας στο Νέο Κόσμο όπου μάνα πέταξε το τετράχρονο κοριτσάκι της στο κενό, πριν πέσει και εκείνη-  «Μην το κάνεις. Θα σε βοηθήσω εγώ» παρακάλεσε η αυτόπτης μάρτυρας - «Δεν βλέπεις καλά», της απάντησε και άφησε το παιδί στο κενό - Το σοκ του πατέρα που αντίκρυσε στο δρόμο το παιδί και τη γυναίκα του

14