«Εργάνη»: Ελαστικής μορφής 6 στις 10 προσλήψεις

«Εργάνη»: Ελαστικής μορφής 6 στις 10 προσλήψεις

Ένας στους τέσσερις αμείβεται με 416 ευρώ μικτά  - Οι  περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καταγράφονται στα καταλύματα και στις υπηρεσίες εστίασης

Η απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι εμφανής τόσο στα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΕΦΚΑ από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις  όσο και στις νέες προσλήψεις που καταγράφονται στο σύστημα Εργάνη. Έξι στις δέκα προσλήψεις το μήνα Φεβρουάριο αφορούσαν μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Ειδικότερα, το Φεβρουάριο το σύστημα κατέγραψε 16.628 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Φεβρουαρίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 150.345 ενώ οι αποχωρήσεις σε 133.717.

Ωστόσο το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων του διμήνου Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018 είναι θετικό μόνο κατά 86 θέσεις εργασίας. Οι νέες προσλήψεις κατά 56.33% αφορούν ελαστικές μορφές εργασίας  ( 41.51% μερική απασχόληση και 14.82% εκ περιτροπής απασχόληση. Με πλήρη απασχόληση προσλήφθηκε το 43.67% των εργαζόμενων.

Οι  περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καταγράφονται στα καταλύματα (+2.393) και στις υπηρεσίες εστίασης.

Την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης επιβεβαιώνουν και τα λίγο παλαιότερα στοιχεία ( Αύγουστος 2017) του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο εργάστηκαν ως μισθωτοί στη χώρα 2.112.252 πολίτες.Από αυτούς, οι 607.906 (ποσοστό 28,77%) δούλεψαν με μερική απασχόληση. Ο μέσος μισθός σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση ήταν 1.161,72 ευρώ, ενώ σε ασφαλισμένους με μερική απασχόληση περιορίστηκε στα 416,09 ευρώ. Δηλαδή  ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα δουλεύει μερική απασχόληση και λαμβάνει αμοιβή έως 416,09 ευρώ μικτά.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Αυγούστου 2016 και του ίδιου μήνα το 2017, η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,62% στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 0,16% στις κοινές επιχειρήσεις και κατά 2,87% στα οικοδομοτεχνικά έργα. Όμως ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017, κατά 2,43%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synolakis_arthro

Ο διαπρεπής καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που έκανε τη μελέτη για τη τραγωδία στο Μάτι, υποστηρίζει ότι δεν θα είχε χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή αν είχε διαταχθεί εγκαίρως η εκκένωση της περιοχής, καθώς θα χρειάζονταν μόλις 57 λεπτά για την απομάκρυνση ολόκληρου του τοπικού πληθυσμού

theodorakis

Ανοιχτή εκδήλωση για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο, στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος

gab-parask-1

«Σε διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές με φθορές ή μη προτείνεται η δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής διαπραγμάτευσης και Επικοινωνίας σε κάθε ΑΕΙ η οποία θα είναι αρμόδια για να συζητά με τους φοιτητές που προβαίνουν διεκδικητικού χαρακτήρα καταλήψεις χώρων»