Απίστευτο: Ημερίδα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» για την αποφυγή του καπνίσματος μέσα στα νοσοκομεία

Απίστευτο: Ημερίδα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» για την αποφυγή του καπνίσματος μέσα στα νοσοκομεία

Το... απαγορευμένο στους νόμους και στα χαρτιά κάπνισμα καλά κρατεί και στα νοσοκομεία - Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ: Καπνίζουν ακόμη και μέσα στα χειρουργεία 

Απίστευτο: Ημερίδα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» για την αποφυγή του καπνίσματος μέσα στα νοσοκομεία
Επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα στα νοσοκομεία; Η απάντηση «όχι», δεν είναι η αυτονόητη ούτε η προφανής στην Ελλάδα τουλάχιστον - και όλοι όσοι έχουν βρεθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα το γνωρίζουν καλά. 

Το... απαγορευμένο στους νόμους και στα χαρτιά κάπνισμα καλά κρατεί και στα νοσοκομεία, όπως και σε όλη την επικράτεια, σε κάθε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ, εστιατόρια, γυμναστήρια, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς κοκ. Άλλωστε, μόλις προ ολίγων ημερών ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης «απόλαυσε» το τσιγάρο του σε εκδήλωση κλειστού χώρου όντας στο πάνελ των ομιλητών, ακολουθώντας τον δρόμο που έχει χαράξει ο θεριακλής αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης. 

Κλείσιμο
Στη χώρα μας, ωστόσο, το αυτονόητο, δηλαδή η απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα νοσοκομεία, μπορεί να γίνει....αντικείμενο ημερίδας. Και να κληθούν οι ειδικοί να επαναλάβουν τη σημαντική γνώση που έχει κατακτηθεί από τους επιστήμονες σχετικά με τις επιπτώσεις του τσιγάρου στη δημόσια υγεία, αλλά και οι αρμόδιοι να αναμασήσουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα που έχει παγιωθεί στην Ελλάδα και την οποία προτιμούν να παρακολουθούν ως παρατηρητές αντί να κάνουν δραστικές παρεμβάσεις. 

Η περί ης ο λόγος ημερίδα διοργανώθηκε στην Πάτρα στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καπνίσματος στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με αφετηρία τις μονάδες υγείας της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας.

Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ: Καπνίζουν ακόμη και μέσα στα χειρουργεία 

Η εικόνα ενός λειτουργού υγείας να καπνίζει εντός του νοσοκομείου έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της νοσοκομειακής καθημερινότητας για εργαζόμενους και ασθενείς. Αυτή τη θλιβερή διαπίστωση έκανε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στη μη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών που έχει θεσπίσει η πολιτεία και που προκλητικά πια νομιμοποιούν το κάπνισμα παντού με την απουσία τους. 

"Το κάπνισμα γίνεται ανεκτό ακόμη και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Μέσα στα ίδια μας τα νοσοκομεία, μέσα στα χειρουργεία οι συνάδελφοι γιατροί καπνίζουν αρειμανίως. Κάποιοι δε και μπροστά στους ασθενείς τους" διαπίστωσε λοιπόν ο κ. Ρόζενμπεργκ, προσθέτοντας βεβαίως πως “δεν είναι κατακριτέο τα φαινόμενο αυτό μόνον για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία νοσηλευομένων και εργαζομένων, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Είναι και για το αντιφατικό μήνυμα που εκπέμπει μια τέτοια συμπεριφορά: Οι ίδιοι οι φορείς της προστασίας της υγείας επιδεικνύουν μια εξωφρενική περιφρόνηση για την υγεία των ανθρώπων που καλούνται να προστατεύσουν”.

Μικρή μείωση του αριθμού των καπνιστών 

Βασικό ρόλο είχε ο επιστήμονας που ηγείται σταθερά εδώ και χρόνια, χωρίς πολλούς κυβερνητικούς συμμάχους, της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Ελλάδα, Πνευμονολόγος, εντατικολόγος, τέως αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. 

Ο καθηγητής παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν μια μικρή υποχώρηση του αριθμού των καπνιστών και μια μεγάλη αντιστροφή στην αντίληψη των πολιτών γύρω από το κάπνισμα. "Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κάπνισμα περισσότεροι από 80 εκατ. άνθρωποι“, ανέφερε ο κ. Μπεχράκης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελετών γύρω από την καπνιστική συνήθεια στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με αυτά,  η κατανάλωση τσιγάρων το 2016 κατέγραψε πτώση 49% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών έπεσε στο 16,3% το 2017 από 30,5% το 2012, βάσει έρευνας της ΚΑΠΑ Research, ενώ οι μη καπνιστές αυξήθηκαν φθάνοντας στο 71,6% πέρσι, έναντι 61,8% το 2012. Mάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, το 88,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος και φυσικα η συντριπτική πλειονότητα (96,6%) δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο έχει βρεθεί σε κλειστό δημόσιο χώρο όπου κάπνιζαν. Το 93% θεωρεί πως η πολιτεία δεν κάνει αυτά που οφείλει για να τηρηθεί ο νόμος. 

Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα με ευθύνη των διοικητών 

Από την πλευρά της, η Ιωάννα Βελισσάρη, Τ.Ε. Νοσηλεύτρια, Π.Μ.Σ. Δημόσια Υγεία, σημείωσε πως η δημιουργία περιβάλλοντος στους εργασιακούς χώρους (και όχι μόνο) χωρίς τσιγάρο αποτελεί κεντρική ευθύνη του τομέα της υγείας. Υπογράμμισε, δε, πως “όλα τα νοσοκομεία πρέπει να είναι πρότυπα παραδείγματα υγείας, προστασίας των ασθενών και του προσωπικού ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες για την απαγόρευση του καπνίσματος“. Όπως εξήγησε, νοσοκομείο χωρίς κάπνισμα είναι εκείνο όπου το κάπνισμα και η πώληση τσιγάρων απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, Εσωτερικούς και Εξωτερικούς.

Βέβαια, η δημιουργία ενός free smoke hospital δεν είναι εύκολο έργο, καθώς “απαιτεί υψηλό επίπεδο δέσμευσης και συνεχιζόμενων προσπαθειών τόσο από τους διοικητές των νοσοκομείων όσο και από όλο το προσωπικό, καθώς και από τους ασθενείς και την οικογένειά τους“, σημείωσε η κ. Βελισσάρη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης