Αναστασιάδης: Παραμένει σε αμυντική διάταξη η εθνική φρουρά και ενισχύεται

Αναστασιάδης: Παραμένει σε αμυντική διάταξη η εθνική φρουρά και ενισχύεται

Ο κύριος Αναστασιάδης σημείωσε πως «αμυντική υπήρξε πάντοτε η διάταξη των δυνάμεών μας, και όχι επιθετική. Αυτή τη διάταξη θα συνεχίσουμε, αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες, αλλά ενισχυμένοι και από τη δύναμη αποτροπής της Εθνικής Φρουράς»

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το πρωί κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστρατήγων Ηλία Λεοντάρη και Κωνσταντίνου Χρυσηλίου, ανέφερε πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στη Κύπρο και όσο η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, παραμένει πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει, με την αποτρεπτική της ισχύ, στον βαθμό που επιτρέπεται, την ειρήνη και την ασφάλεια για τους πολίτες του κράτους.

Ο κύριος Αναστασιάδης σημείωσε πως «αμυντική υπήρξε πάντοτε η διάταξη των δυνάμεών μας, και όχι επιθετική. Αυτή τη διάταξη θα συνεχίσουμε, αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες, αλλά ενισχυμένοι και από τη δύναμη αποτροπής της Εθνικής Φρουράς».

Ανέφερε πως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, με νέους κίνδυνους που παρουσιάζονται, νέες απειλές και νέες εστίες πολέμου.

«Μέσα σε αυτό το σκηνικό θα ήθελα να εντάξω και τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από γειτονικές φιλικές χώρες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια εξέλιξη «που δημιουργεί νέα γεωστρατηγική δυναμική, την οποία καλούμαστε να χειριστούμε, με ψυχραιμία, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, το οποίο πιστά υπηρετούμε».

Απευθυνόμενος στον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια περίοδο καθοριστική τόσο για την πατρίδα μας όσο και ιδιαίτερα για την Εθνική Φρουρά. Γνωρίζετε πως οι ένοπλες μας δυνάμεις βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο μετασχηματισμού τους, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που εσείς, η στρατιωτική ηγεσία, σε συνεργασία πάντοτε με την πολιτική ηγεσία, από κοινού διατυπώσαμε και εφαρμόζουμε».

«Σήμερα υλοποιούμε ένα σχέδιο που διαμορφώνει μια νέα δομή δυνάμεων κατά τα σύγχρονα πρότυπα προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις. Με την πρόσληψη πέραν των 3000 συμβασιούχων οπλιτών, αντρών και γυναικών, αναβαθμίζουμε την ποιότητα του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και ενισχύουμε το αξιόμαχό της, ενώ με τη μείωση της θητείας στους 14 από τους 24 μήνες, καταφέραμε να εξαλείψουμε σχεδόν τη μάστιγα της φυγοστρατίας», ανέφερε.

Είπε πως «το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς αλλά και οι νέες αυξημένες πλέον οικονομικές δυνατότητες, μάς επέτρεψαν να δρομολογήσουμε τον σχεδιασμό ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος με ορίζοντα δεκαπενταετίας».

«Την ίδια ώρα με τη συμμετοχή μας στην PESCO, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης, αναβαθμίζουμε τη δράση και παρουσία μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα,  και ταυτόχρονα με τις διεθνείς μας συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει  - πέραν των 40 συμφωνιών και προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας - ενισχύουμε τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

exxon

Η Τουρκία παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν προσέγγισε καν το τεμάχιο 10, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τα όσα έπραξε στο τεμάχιο 3 παρεμποδίζοντας με πολεμικά πλοία την γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ

2
klirikoi

Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας - Μία πιθανή απόφαση θα αναφέρει τη λέξη «πρόθεση συμφωνίας» προκειμένου να συζητηθεί σε Συνοδική Επιτροπή για τα περαιτέρω, δηλαδή νέες συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις

iexwvades_main01

Ακίνητο 11 στρεμμάτων ακριβώς πάνω στο «δαχτυλίδι», στη συμβολή με την Αττική Οδό - Κρυφός ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι επίδοξοι αγοραστές μπαίνουν με κωδικούς στο ειδικό site προκειμένου να καταθέσουν προσφορά μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος πλειοδότης

4