Για 7η φορά δικάζεται στο ΣτΕ η εκτροπή του Αχελώου ποταμού

Για 7η φορά δικάζεται στο ΣτΕ η εκτροπή του Αχελώου ποταμού

Η εκτροπή του Αχελώου ποταμού απασχολεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας που μέχρι στιγμής έχει εκδώσει 6 ακυρωτικές αποφάσεις, όσο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκδώσει μια απόφαση

Για έβδομη κατά σειρά φορά θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το γαϊτανάκι της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο.
           
Η Κυβέρνηση άλλοτε εξαγγέλλει το οριστικό τέλος στην εκτροπή του  Αχελώου και άλλοτε κάνει λόγο για νέο αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων των ποταμών και για στρατηγική μελέτη της Θεσσαλίας, που όμως στην ουσία δεν κάνει κάτι άλλο από το να  αναβιώνει το παλαιό πρόγραμμα εκτροπής του Αχελώου.
           
Η εκτροπή του Αχελώου ποταμού απασχολεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας που μέχρι στιγμής έχει εκδώσει 6 ακυρωτικές αποφάσεις, όσο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκδώσει μια απόφαση.
           
Ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούσαν προς εκδίκαση  και ήταν να συζητηθούν στην αυξημένη σύνθεση του Ε΄  Τμήματος (με πρόεδρο  τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή το  σύμβουλο τον Παναγιώτη Ευστρατίου) οι   αιτήσεις  ακύρωσης  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ.,   κατά των κυβερνητικών σχεδίων  συνέχισης στη  ουσία των έργων εκτροπής του Αχελώου, εκδόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος νέες  πολυσέλιδες υπουργικές αποφάσεις που υποκρύπτουν την συνέχιση των έργων εκτροπήε του Αχελώου (η κάθε απόφαση είναι άνω των 280 σελίδων).
           
Να σημειωθεί ότι   παρεμβάσεις υπέρ των θέσεων των προσφευγόντων (τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας) έχουν καταθέσει η     Περιφέρεια  Θεσσαλίας και η Εταιρεία   θεσσαλικών Μελετών.
           
Τώρα, σε  ένα πρώτο ξεφύλλισμα  των πολυσέλιδων αυτών υπουργικών αποφάσεων διαβλέπει κανείς ότι  πράγματι  αναθεωρείτε το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Θεσσαλίας, όπως αναθεωρείται και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
                       
Όμως, εάν διαβάσεις τις υπουργικές αυτές αποφάσεις προσεκτικά θα παρατηρήσεις ότι  το   άρθρο 199 επαναφέρει το παλαιό πρόγραμμα εκτροπής του Αχελώου με τη συνέχιση των έργων στα φράγματα της Συκιάς και της Μεσοχώρας, για τα οποία οι δικαστές του ΣτΕ έχουν αφιερώσει πολύ μελάνι.
           
Έτσι, οι προσφεύγοντες κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτημα συνέχισης της δίκης, επισημαίνοντας ότι οι νέες   υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν καταργούν τη δίκη που εκκρεμεί, αλλά  αντίθετα οι νέες υπουργικές αποφάσεις είναι συμπροσβαλλόμενες των πρώτων για τις οποίες ήδη έχουν ζητήσει την ακύρωσή τους. Κατόπιν αυτών οι αιτήσεις προσδιορίστηκαν να συζητηθούν μέσα στον ερχόμενο Μάιο.
           
Στο μεταξύ, σήμερα κατέθεσαν και νέες αιτήσεις ακύρωσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

poreia-syntagma_main02

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συρρέουν έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών - Βροντοφωνάζουν «όχι» στη Συμφωνία και συνθήματα για τη Μακεδονία - Διαδηλωτές απ' όλη την Ελλάδα καλούν τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

323
anarxikoi_sidagma

Έγραψαν συνθήματα τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σύνταγμα  «οι εθνικές ιδέες γεννούν νεκροταφεία» και «Σε Ελλάδα-Τουρκία-Μακεδονία ο εχθρός είναι τα Κράτη, Αφεντικά και Πατριαρχία»

17