Τηλεοπτικές άδειες: Έξι μνηστήρες για επτά κανάλια

Τηλεοπτικές άδειες: Έξι μνηστήρες για επτά κανάλια

Σκάι, Star, Alpha, Ant1, «Ε» και η «Τηλεοπτική Ελληνική» διεκδικούν τις επτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας - Θα πληρώσουν €35 εκατ. σε 10 ετήσιες δόσεις - Εκ των πραγμάτων δεν θα γίνει δημοπρασία αφού οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι των προκηρυχθεισών αδειών

Τηλεοπτικές άδειες: Έξι μνηστήρες για επτά κανάλια
Πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί και μια προωτοεμφανιζόμενη εταιρεία παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καταθέτοντας φάκελλο για τη διεκδίκηση των επτά τηλεοπτικών αδειών
πανελλαδικής εμβέλειας.

Η προθεσμία που είχε θέσει το
ΕΣΡ
Κλείσιμο
για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων εξέπνευσε στις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου 2018 οπότε και διαπιστώθηκε ότι ενδιαφέρον να αποκτήσουν μία εκ των επτά τηλεοπτικών αδειών εξέφρασαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Σκάι, Star, Alpha, Ant1, «Ε» και η εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική» που εκπροσωπήθηκε από τον δημοσιογράφο Μάκη Γιομπαζολιά, ο οποίος συνεργάζεται με τον τέως ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» Φίλιππο Βρυώνη.


Μετά τη διαπίστωση ότι τις 7 άδειες διεκδικούν έξι υποψήφιοι προκύπτει ευλόγως το συμπέρασμα ότι δεν θα γίνει δημοπρασία αλλά ανάθεση των τηλεοπτικών αδειών. Κατά συνέπεια, το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση κάθε μίας από τις επτά τηλεοπτικές άδειες θα παραμείνει στα 35 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που πρέπει να καταβληθεί σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις).


Οριστικά εκτός αδειών άρα αντιμέτωπο πλέον με το λουκέτο είναι το Mega καθώς οι μέτοχοί του δεν κατέθεσαν όπως είχαν ενημερώσει άλλωστε φάκελο υποψηφιότητας. Επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μάρη να κατεβαίνει σε συνεργασία με κάποια εταιρεία στην κούρσα της διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών. 

Παππάς: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η τηλεοπτική αγορά να κάνει βήματα για το μέλλον


Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, ανέφερε, πριν από λίγο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

 
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».


Διαβάστε παρακάτω την επίσημη ανακοίνωση του ΕΣΡ


«Εληξε στις 15:00 σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2018, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση 7 αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.
Στο ΕΣΡ κατετέθησαν έξι (6) αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:
Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)
Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)
Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.
Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017, προβλέπει για την εναπομένουσα άδεια:
«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».

Η διαδικασία όπως εξελίχθηκε από το πρωί

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης κατατέθηκε στο ΕΣΡ ο πρώτος φάκελος για σήμερα για τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, από τον Γενικό Διευθυντή του Σταθμού Star, Κάρολο Αλκαλάϊ. Δύο ώρες αργότερα έφτασε και η αντιπροσωπεία του τηλεοπτικού καναλιού Aplha, που επίσης κατέθεσε τα δικά της δικαιολογητικά ενώ γύρω στη μία το μεσημέρι ο Στρατής Λιαρέλης κατέθεσε τον φάκελο για τον Ant1.

Τέταρτος φάκελος που κατατέθηκε την Πέμπτη, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήταν αυτός του καναλιού «Ε» δια χειρός του οικονομικού διευθυντή, Δημήτρη Δημαρέλη.

«Καταθέσαμε τον φάκελο του καναλιού «Ε» για την αδειοδότηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και είμαστε βέβαιοι για την αίσια έκβασή της. Όπως γνωρίζετε το κανάλι έχει μπει σε μια νέα εποχή. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας νέος ισχυρός παίκτης στην τηλεοπτική αγορά»
δήλωσε ο Δημήτρης Δημαρέλης, διευθύνων σύμβουλος του Ε μετά την κατάθεση του φακέλου.

Μισή ώρα αργότερα, η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική κατέθεσε τον δικό της φάκελο.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Γιομπαζολιά




«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΕΣΡ και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Εγώ είμαι πρόεδρος της εταιρείας είναι νεοσύστατη και τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. Συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών. Προφανώς υπάρχει μια μετοχική σύνθεση, αυτής της εταιρείας μέτοχος είναι άλλη εταιρεία κυπριακή και εκείνης της εταιρείας άλλη εταιρεία επίσης κυπριακή και εκείνης της εταιρείας μέτοχος ένα μόνο πρόσωπο. Θα τα δείτε όλα δεν έχω το δικαίωμα να πω εγω αυτα που θα ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Είναι ελληνική εταιρεία που έχει μέτοχο μια κυπριακή», ήταν η δήλωση που έκανε ο κ. Γιομπαζολιάς, ο οποίος κατέθεσε τον φάκελο εκ μέρους της Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε.

Δηλώσεις του Δημήτρη Δημαρέλη, οικονομικού διευθυντή του "Ε"





Ήδη από την Τρίτη έχει κατατεθεί ο φάκελος του ΣΚΑΪ.

Στα γραφεία του ΕΣΡ που από χθες θυμίζουν φρούριο, καθώς είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας, προσήλθαν ως τις 15.00 οπότε και έληξε η προθεσμία, όλοι όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η Ολομέλεια του ΕΣΡ αναμένεται στη συνέχεια να συσκεφθεί και αφού θα έχει γίνει ο πρώτος τυπικός έλεγχος των δικαιολογητικών θα ανακοινώσει τη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στην διαδικασία της αποσφράγισης.

Η παράδοση του φακέλου της Τηλεοπτικής Ελληνικής ΑΕ



Ο Μιχάλης Κοντογιάννης, παραγωγός και «δεξί χέρι» του Φίλιππου Βρυώνη και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος




Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλης, προσέρχεται στα γραφεία του ΕΣΡ




Η κούτα με τον φάκελο του Star έφτασε λίγο μετά τις 10 στο ΕΣΡ




Οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του STAR, Καρόλου Αλκαλάι, μετά την κατάθεση του φακέλου



Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Star Κάρολο Αλκαλάι η αποσφράγιση θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρα - ενώ οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για την Παρασκευή - και στη διάρκειά της θα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι -δύο στον αριθμό- όλων των υποψηφίων. Ωστόσο αυτή τη φορά έχει απαγορευθεί η παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών προκειμένου να διασφαλιστεί η τάξη της διαδικασίας.

Λίγο μετά τις 12, εκπρόσωποι του Alpha παρέδωσαν το φάκελο του καναλιού





Η υποδοχή των φακέλων θα γίνει από επτά ομάδες οι οποίες έχουν συσταθεί και αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του ΕΣΡ. Κάθε ομάδα θα αναλάβει να ελέγξει έναν ή και περισσότερους φακέλους έτσι ώστε να εξελιχθούν όλα ομαλά και στη συνέχεια το ΕΣΡ θα ανακοινώσει ποιοι υποψήφιοι περνούν στην επόμενη φάση, του εξονυχιστικού ελέγχου, ο οποίος θα διαρκέσει από 1,5 ως 3 μήνες. 

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Οσα κανάλια λειτουργούν, αλλά δεν θα καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό θα αναγκαστούν να διακόψουν την εκπομπή τους, καθώς ο νόμος ορίζει πως τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού διακόπτεται το σήμα σε όσους δεν θα διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια.

Δείτε βίντεο: Τηλεοπτικές άδειες: Κατατέθηκαν οι φάκελοι STAR - SKAI - Όλο το παρασκήνιο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης