Μήνυση κατά Καμμένου και Κουρουμπλή από απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού

Μήνυση κατά Καμμένου και Κουρουμπλή από απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Παναγιώτης Σταμάτης κατηγορεί τους υπουργούς Άμυνας και Ναυτιλίας για παράβαση καθήκοντος

Μηνυτήρια αναφορά κατά κατά των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας Παναγιώτη Καμμένου
και Παναγιώτη Κουρουμπλή
, αντιστοίχως, για το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος, κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού ε.ά. Παναγιώτης Σταμάτης. 

Στη μηνυτήρια αναφορά του υποστηρίζει πως οι κ.κ. Καμμένος και Κουρουμπλής έχουν διαπράξει το συγκεκριμένο αδίκημα διότι ακόμη δεν έχουν εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα που θα επέτρεπε στους απόστρατους του Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, κ.λπ. να μπορούν αν εργαστούν στο εμπορικό ναυτικό μετά την συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι απόστρατοι μόνιμοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Ακτοφυλακής, κ.λπ. αποκτούν αυτοδικαίως αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας (δίπλωμα ή πτυχίο Εμπορικού Ναυτικού), υπό την προϋπόθεση ότι δεν κατέστησαν απόστρατοι λόγω επαγγελματικής ανικανότητας. Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διατυπώσει την άποψη ότι η ελληνική νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα σε απόστρατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού κ.λπ., να αποκτούν αυτοδίκαια αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας.

Ακόμη, ο νόμος 4150/2013 προβλέπει ότι με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο πρόκειται να εκδοθεί, θα καθορισθούν οι ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις εκπαίδευσης σύμφωνα με Διεθνή Σύμβαση, ο τρόπος απόδειξης των νομίμων προσόντων των αξιωματικών, κ.λπ., έτσι ώστε οι απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού, κ.λπ. να μπορούν να εργαστούν στο εμπορικό ναυτικό.

Ωστόσο, παράνομα, όπως υποστηρίζει ο Παναγιώτης Σταμάτης, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί εδώ και 4 χρόνια αδρανούν και δεν έχουν εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει το άρθρο 30 του νόμου 4150/2013, με αποτέλεσμα οι απόστρατοι αξιωματικοί να στερούνται του συνταγματικού δικαιώματος της εργασίας (άρθρο 22 Συντάγματος). Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη η αδράνεια αυτή των δυο υπουργών παραβιάζει την αρχή του κράτους δικαίου (άρθρο 25 Συντάγματος), την αρχή του κοινωνικού κράτους και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρα 2 και 25 Συντάγματος).

Ακόμη, από την αδράνεια των δυο υπουργών που είναι επιφορτισμένοι με τη σύνταξη και έκδοση του σχετικού Π.Δ. προκύπτει ότι έχουν σκοπό να αποστερήσουν παράνομα από τους ε.α. αξιωματικούς του Π.Ν. και Λ.Σ. τη δυνατότητα συμπληρωματικής βιοποριστικής εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κατά συνέπεια- σύμφωνα με το μηνυτή -οι δύο υπουργοί έχουν τελέσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα). Για το λόγο αυτό ο κ. Σταμάτης ζητεί να διαβιβαστεί αμελλητί η μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε μετά από την αναγκαία ψηφοφορία να παραπεμφθούν στο αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο οι υπουργού Άμυνας και Ναυτιλίας Παναγιώτης Καμμένος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, αντιστοίχως.

Η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας

Με επίθεση κατά του απόστρατου πλωτάρχη, τον οποίο κατηγορεί ότι συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία, αντέδρασε το υπουργείο Άμυνας, κύκλοι του οποίου υποστήριξαν ότι 
«το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έχει ήδη υπογραφεί και αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για δημοσίευση. Ο κ. Πλωτάρχης μπορεί να μηνύσει τη Νέα Δημοκρατία για την οποία εργάζεται παράνομα, και διαρρέει τέτοιου είδους πληροφορίες τις οποίες εν γνώσει του αναπαράγει ψευδώς». 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Άγγελος

Μέχρι τώρα συνταξιούχοι του ΝΑΤ που συλλαμβάνονταν εργαζόμενοι σε πλοία, περνούσαν από δίκη και η σύνταξή τους κόβονταν κατά 65%.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης