Νέα εποχή για το Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Νέα εποχή για το Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Συνεργασία με τον ΄Έλληνα καρδιοχειρουργό, Αυξέντιο Καλαγκό, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν στο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο - Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας αποτυπώνονται σε  Μνημόνιο Συνεργασίας, που παρουσιάζει το protothema.gr



Νέα εποχή για το Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Σε νέα εποχή εισέρχεται το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σε ό,τι αφορά τις επεμβάσεις σε παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός, ο παγκοσμίως καταξιωμένος για  το εκπαιδευτικό, κλινικό και φιλανθρωπικό έργο του, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης / HUG (Hopitaux Universitaires de Genève), κ. Αυξέντιος Καλαγκός, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν στο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο και στο νευραλγικό και απαιτητικό πεδίο της καρδιοχειρουργικής. Ένα πεδίο στο οποίο «βρίσκονται» αναμένοντας καρδιοχειρουργική επέμβαση εκατοντάδες παιδιά – τουλάχιστον 800 παιδιά ετησίως γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες εκ των οποίων, μάλιστα, το ένα τρίτο, είναι νεογνά, που χρήζουν άμεσης επέμβασης.

Κλείσιμο

Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός, Αυξέντιος Καλαγκός


Ο διακεκριμένος επιστήμονας, που έχει ως βάση του τη Γενεύη και χειρουργεί άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο, έχει συμφωνήσει με τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου, και με τη θετική γνώμη του υπουργού Υγείας, να προχωρήσει άμεσα η συνεργασία τους. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας αποτυπώνονται σε  Μνημόνιο Συνεργασίας, που παρουσιάζει το protothema.gr

«Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός ο οποίος διαθέτει υψηλή επιστημονική κατάρτιση και κύρος σε παγκόσμια εμβέλεια και είναι γνωστός για το τεράστιο ανθρωπιστικό του έργο και τα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα αναφορικά με τα ποσοστά θνησιμότητας στις χειρουργικές επεμβάσεις των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, που πραγματοποιεί, προσφέρεται ευγενώς, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, να παράσχει τις υπηρεσίες του και στο νοσοκομείο, τόσο στη λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά, όσο και στις χειρουργικές επεμβάσεις που θα αποφασίζονται από αυτό, χωρίς η παρέμβασή του να συνιστά αναίρεση του νοσοκομείου ως νοσηλευτικού ιδρύματος του ΕΣΥ, δοθέντος ότι η παρέμβαση του καθηγητή θα έχει συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα» περιγράφεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν αποδεχθεί ο κ. Καλαγκός και ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Εμμανουήλ Παπασάββας.

Μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη και μυημένος στην έννοια της φιλανθρωπίας από τον γιατρό πατέρα του, ο κ. Καλαγκός αποφοίτησε το 1984 από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε με ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική παίδων και νεογνών στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέντορές του ήταν οι διάσημοι καρδιοχειρουργοί Μαγκντί Γιακούμπ και Αλέν Καρπαντιέ.

Ο καθηγητής ζει μόνιμα στη Γενεύη, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια επισκέπτεται την Αθήνα μία φορά το μήνα και χειρουργεί – χωρίς χρήματα- σε ιδιωτικά νοσοκομεία παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες. Η Ελλάδα εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στους προορισμούς του ανά τον κόσμο. Από το 1998 που ίδρυσε στη Γενεύη το «Coeurs pour tous», ένα ίδρυμα με ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα για να χρηματοδοτούνται οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε μικρούς ασθενείς, ο κ. Καλαγκός έχει χειρουργήσει με την ομάδα του 16.000 παιδιά σε πολλές χώρες. Λίβανος, Σερβία, Κύπρος, Ινδία, Μαρόκο, Αλγερία, Μαυρίκιος, Γεωργία, Μοζαμβίκη, Σενεγάλη, Μποτσουάνα, Καμερούν, Ρουάντα, Ζάμπια, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Βιετνάμ, Μαδαγασκάρη, Κιργιστάν, είναι µερικοί μόνον από τους προορισμούς όπου έχει αφήσει το αποτύπωμά του ο κ. Καλαγκός. 

Οι γιατροί του Coeurs pour Tous (Καρδιές για Όλους) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, όπως και όλα τα μέλη του ιδρύματος. Οι πόροι του Ιδρύματος προέρχονται από χορηγίες και από τα έσοδα της πατέντας Kalangos Ring, ένα καινοτόμο δαχτυλίδι που τοποθετείται στις παιδικές καρδιές, που έχει επινοήσει ο καθηγητής. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα με τη στήριξη του ιδρύματος, το οποίο  αναλαμβάνει τα έξοδα νοσηλείας, έχουν χειρουργηθεί 69 παιδιά σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Και πλέον μέσω της συνεργασίας με το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» ο κατάλογος με τους μικρούς καρδιοπαθείς που θεραπεύονται και μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, συνεχώς θα μακραίνει. Μάλιστα, ήδη έχει προγραμματιστεί  η πρώτη καρδιοχειρουργική επέμβαση, με τον Δρα Καλαγκό να συμμετέχει ως (πρώτος) χειρουργός στην επέμβαση. 

Το νοσοκομείο Παίδων εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προέκυψε η ανάγκη υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Καλαγκό, αναφέρει στο κείμενο του μνημονίου πως «επιθυμεί να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες σήμερα υπηρεσίες του Παιδοκαρδιοχειρουργικού  Τμήματος». Κάτι που προφανώς μπορεί να επιτευχθεί με το κλινικό και εκπαιδευτικό έργο που θα προσφέρει αφιλοκερδώς ο επιστήμονας. Και που ίσως επουλώσει το τραυματισμένο προφίλ του τμήματος, που παρέμεινε κλειστό από το 2011 έως το 2013 οπότε άρχισε σταδιακά να λειτουργεί και πάλι. Το 2011 είχαν γίνει καταγγελίες, ακόμη και από τη Βουλή, για πρωτοφανείς για τα ιατρικά δεδοµένα συµπεριφορές, με λεκτικούς διαπληκτισµούς πάνω από «ναρκωµένα» παιδιά. Τρεις καρδιοχειρουργοί του τμήματος που εμπλέκονταν σε αυτές τις συμπεριφορές είχαν παραπεμφθεί και τιμωρηθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ, καθώς είχε κριθεί ότι παραβίασαν τόσο τον υπαλληλικό κώδικα όσο και κρίσιμες διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Ωστόσο, οι δικαστικές εκκρεμότητες και οι αντιπαραθέσεις παραμένουν σε… έξαρση στο Καρδιοχειρουργικό τμήμα του Παίδων «Η Αγία Σοφία», με τους γιατρούς να συνεργάζονται εξ ανάγκης και μόνο για τις ζωές των μικρών ασθενών και να συναντιούνται συχνά στα δικαστήρια. 

Δείτε ΕΔΩ το μνημόνιο συνεργασίας 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης