Όχι στην "υπαλληλοποίηση" λένε οι δικαστικοί

Όχι στην "υπαλληλοποίηση" λένε οι δικαστικοί

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προειδοποίησε ακόμη και με ομαδικές παραιτήσεις δικαστών και εισαγγελέων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει υπόψη της τα μισθολογικά και ασφαλιστικα αιτήματα των δικαστών.

Όχι στην "υπαλληλοποίηση" λένε οι δικαστικοί

Την έντονη αντίδραση τους στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς λειτουργών της δικαιοσύνης, εξέφρασαν σήμερα οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων σε εκδήλωση - συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο πρωτοδικείο της Αθηνάς.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος και ο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.κ. Γεώργιος Καλαμίδας και Ιωάννης Τέντες, αντιστοίχως.
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανάσιου προειδοποίησε ακόμη και με ομαδικές παραιτήσεις δικαστών και εισαγγελέων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει υπόψη της τα μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα των δικαστών.

Ο κ. Αθανάσιου έκανε λόγο για απόπειρα υπαλληλοποίησης της δικαιοσύνης και διακήρυξε ότι οι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, βρίσκουν τους δικαστές και τους εισαγγελείς αντίθετους.

«Οι δικαστές δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ, η ρύθμιση αυτή είναι αντισυνταγματική. Είμαστε άμεσα όργανα του κράτους και απαιτούμε από την πολιτεία να μας αντιμετωπίσει ως τέτοια. Το ΙΚΑ είναι ασφαλισμένοι όσοι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και όχι οι δικαστές».
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε την ύπαρξη ενός ενιαίου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού φορέα που θα υπάγεται στο δημόσιο και θα καλύπτει τους αμέσους λειτουργούς του κράτους.
 
Ακόμη, αναφέρθηκε στο ζήτημα του ορίου ηλικίας για να τονίσει ότι η 25ετία κατά την οποία ένας δικαστής μπορεί να αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των δικαστών και δεν αποτελεί καμία περίπτωση προνομιακή μεταχείριση τους.
 
Όπως ανέφερε αν ένας δικαστής υποστεί πιέσεις για να ενεργήσει σε βάρος της συνείδησής του μπορεί να αποχωρήσει από το σώμα μετά από 25 έτη όπως άλλωστε συνέβη προσφάτως και στην περίπτωση του Βατοπαιδίου, με τους εισαγγελείς που διαφώνησαν για την πορεία της εν λόγω υπόθεσης.
 
Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι οι δικαστές μπαίνουν στο σώμα σε ηλικία 30 ετών και όχι 20 και 21, όπως συμβαίνει σε όσους προσλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα.
 
Μιλώντας για της συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης, ανέφερε ότι υπολειτουργεί και για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται οι δικαστές, αλλά η πολιτεία που δεν έχει εισακούσει ποτέ τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σήμερα, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, υπάρχουν 139 κενές θέσεις δικαστικών λειτουργών και η πολιτεία προκηρύσσει διαγωνισμό για την κάλυψη μόλις 55 θέσεων. Ακόμη, υποστήριξε ότι ποσοστό 25% από τις θέσεις των δικαστικών υπάλληλων είναι κενό.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κ.  Γιώργος Φαλτσέτος ανέφερε ότι το τελευταίο καιρό υπάρχουν δείγματα περιθωριοποίησης της δικαιοσύνης και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περικόπτονται κατά 28% οι υποδοχές των δικαστών και μόλις κατά 20% οι αποδοχές των βουλευτών.
 
«Δεν μπορεί η πολιτεία να περιμένει ο δικαστής να αυτοκτονήσει για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 450.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Οι δικαστές ούτε βίλες ούτε πισίνες έχουν, ούτε το δημόσιο χρήμα διαχειρίστηκαν, ούτε λουλούδια πετάνε στα ξενυχτάδικα,» είπε ο κ. Φαλτσέτος για να εισπράξει το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσα του κτιρίου 13 της σχολής Ευελπίδων.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ανέφερε ότι και οι εισαγγελείς θα αντιδράσουν στην ισοπεδωτική αντίληψη που θέλει να περικόπτονται οι αμοιβές των λειτουργών της δικαιοσύνης. «Δεν πρόκειται ποτέ να υποστείλουμε την σημαία που συμβολίζει τη δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια» είπε ο κ. Μπρακουμάτσος.
 
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Χαρά Γιαννοπούλου τόνισε ότι οι διατάξεις για το ασφαλιστικά θίγουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και αυτό, τη στιγμή που οι δικαστές ξεπερνούν τους εαυτούς τους για να φέρουν εις πέρας τον όγκο των υποθέσεων που συσσωρεύονται καθημερινά στα δικαστήρια.
 
Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε και ο κ. Χρήστος Λυμπερόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ο οποίος προειδοποίησε με κατάληψη του πρωτοδικείο της Αθηνάς στις 17 Σεπτεμβρίου αλλά κι με τρίωρες στάσεις εργασίας.
 
«Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι ακόμα και με δήμευση της περιουσίας τους, σοσιαλισμός και βαρβαρότητα δεν πάνε μαζί. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει αποικία της τρόικας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπερόπουλος και αναφερόμενος στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθηνάς εκκρεμούν 300.000 μηνύσεις, ενώ Πανελλαδικά ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 500.000.
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Νεράντζης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Πλεύρης. Στην συγκέντρωση είχε κληθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης ο οποίος τελικώς δεν παρέστη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης