Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Πλατφόρμα λογισμικού προβλέπεται να ανιχνεύει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών
Η πλατφόρμα Virtual Fire (Εικονική Πυρκαγιά) αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες γεωπληροφορικής και τηλεπισκόπησης για να εκτιμά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, να παρουσιάζει τα μέτωπα της φωτιάς, να προβλέπει την εξέλιξή τους και να βοηθά στον συντονισμό των επιχειρήσεων απεικονίζοντας σε πραγματικό χρόνο τη θέση των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων...
Ένα διαδικτυακό σύστημα που απεικονίζει τις δασικές πυρκαγιές και προβλέπει την εξέλιξή τους τελειοποιείται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασισμένο στους διαδικτυακούς χάρτες του Microsoft Bing Maps.
Η πλατφόρμα Virtual Fire (Εικονική Πυρκαγιά) αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες γεωπληροφορικής και τηλεπισκόπησης για να εκτιμά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, να παρουσιάζει τα μέτωπα της φωτιάς, να προβλέπει την εξέλιξή τους και να βοηθά στον συντονισμό των επιχειρήσεων απεικονίζοντας σε πραγματικό χρόνο τη θέση των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων.
Σε επίδειξη της πλατφόρμας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Μυτιλήνη, το σύστημα απεικόνιζε τις συντεταγμένες ενός πυροσβεστικού οχήματος και ενός αεροσκάφους από την αερολέσχη της περιοχής, στα οποία είχε εγκατασταθεί συσκευή GPS. Πάνω στους χάρτες του Bing Maps εμφανίζονται όχι μόνο τα οχήματα αλλά και οι θέσεις των δεξαμενών νερού και άλλων εγκαταστάσεων.
H πιθανότητα πυρκαγιάς υπολογίζεται με βάση το μοντέλο Skiron του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ για την εκτίμηση της εξάπλωσης χρησιμοποιούνται οι αλγόριθμοι Farsite και Flammap. Το σύστημα συνεκτιμά μια πληθώρα παραγόντων, από τις μετεωρολογικές συνθήκες και το είδος της βλάστησης μέχρι την απόσταση από οικισμούς και ηλεκτροφόρα καλώδια.
«Το Virtual Fire αναπτύσσει και οπτικοποιεί μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών με βάση μετεωρολογικά και γεωγραφικά δεδομένα, σε συνδυασμό με προσομοίωση της διάδοσης της πυρκαγιάς» δήλωσε ο Κώστας Καλαμποκίδης, καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.
Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη Microsoft Research και για την ανάπτυξή του συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Microsoft Ελλάδας και το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft.
Το Bing Maps είναι η υπηρεσία της Microsoft που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες υπηρεσίες Google Earth και Google Maps.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr