Καταδίωξη για το «ναρκω-ταχύπλοο»: Ετσι έδρασε το Λιμενικό

Καταδίωξη για το «ναρκω-ταχύπλοο»: Ετσι έδρασε το Λιμενικό

Συνελήφθησαν 10 μέλη του κυκλώματος ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τα υπόλοιπα παρακλάδια της σπείρας - Κατασχέθηκαν 1,6 τόνοι κάνναβης - Πώς καταστρώθηκε το σχέδιο

Καταδίωξη για το «ναρκω-ταχύπλοο»: Ετσι έδρασε το Λιμενικό
Με τη σύλληψη από τις Λιμενικές Αρχές 10 μελών του διεθνούς κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών το περασμένο Σάββατο και την κατάσχεση 1,6 τόνους κάνναβης, άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ ενός ολόκληρου δικτύου
που έχει απλωμένο τον ιστό του σε Ευρώπη και βόρεια Αφρική με βάση την Αλβανία από όπου άλλωστε φορτώθηκε το εμπόρευμα. 

Αυτό επισημαίνουν κύκλοι των διωκτικών Αρχών μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιχείρησης. Οι πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι Λιμενικοί μετά από συστηματική έρευνα, με ανακρίσεις, οπτικοακουστικό υλικό και παρακολούθηση μελών της οργάνωσης  τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν επαγγελματίες κάποιοι εκ των οποίων έχουν  πολύ εκπαίδευση, όπως αποδείχθηκε με την... long play-LP-καταδίωξή τους.  

Ο εξοπλισμός τους και κυρίως το ταχύπλοο το οποίο χρησιμοποίησαν με τις τέσσερις μηχανές και με υπηρεσιακή ταχύτητα 50 μίλια την ώρα ήταν ο μεγάλος προβληματισμός. Εκεί εστίασαν οι επιτελείς του Λιμενικού με επικεφαλής τον υποναύαρχο ΛΣ Ιωάννης Αργυρίου
Κλείσιμο
, δηλαδή στον τρόπο εγκλωνισμού του ναρκωταχύπλοου. 

Η επιχείρηση στήθηκε με κάθε λεπτομέρεια ώστε να μην υπάρξει ούτε μία πιθανότητα να διαφύγουν οι ναρκωδιακινητές. Το σίγουρο ήταν ότι το υπερ-ταχύπλοο με τα ναρκωτικά δεν θα μπορούσαν να το σταματήσουν με καταδίωξη "face  to face" στη θάλασσα και μάλιστα στο απόλυτο σκοτάδι. Για αυτό έστησαν παγίδες για να το «στριμώξουν» ενώ το κατεδίωξαν και από αέρος με ελικόπτερα όπου επέβαιναν  κομάντο του Λιμενικού και ελεύθεροι σκοπευτές. 

Κατά την διάρκεια της καταδίωξης από επιβαίνοντες ταχύπλοου σκάφους προκύπτει ότι ρίχτηκαν στην θάλασσα οπλισμός, ναρκωτικές ουσίες καθώς και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. Πέραν από τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν μέχρι τώρα, ένα ταχύπλοο σκάφος με τρεις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, ένα ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, όπλα κα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  έρευνα της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα έχει και συνέχεια, σε συνεργασία με διεθνείς διωκτικές αρχές αφού φέρεται να υπάρχει ολόκληρο "μωσαϊκό" συμφερόντων. Οι  έρευνες γίνονται  με εξειδικευμένες προανακριτικές τεχνικές, διασταυρώσεις και εξακριβώσεις στοιχείων, ανάλυση και σύνθεση ερευνητικών δεδομένων και σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων.

Όπως δήλωσε  ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου ΛΣ, υποναύαρχος Ιωάννης 
Αργυρίου: «Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης  προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς  την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, ενώ προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά».

Δείτε το βίντεο με την καταδίωξη


Η καταδίωξη του ταχύπλοου των εμπόρων ναρκωτικών ξεκίνησε από τα αλβανικά παράλια και ολοκληρώθηκε στην Κέα. Επικίνδυνοι ελιγμοί από τους χειριστές του «ναρκωταχύπλοου» οι οποίοι αποδείχθηκαν παράτολμοι και πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ανταλλαγή πυροβολισμών, προσπάθειες εμβολισμός, τραυματισμός δύο Λιμενικών που έπεσαν στη θάλασσα για να αποφύγουν το «γάζωμα» από τις σφαίρες των εγκληματιών συνθέτουν ένα σκηνικό «επικίνδυνων αποστολών» το οποίο γίνεται πιο έντονο λόγω του απόλυτου σκοταδιού που κάλυπτε τα πάντα λόγω της νύχτας.  
 
Ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου ΛΣ, υποναύαρχος Ιωάννης Αργυρίου και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου, αντιπλοίαρχος ΛΣ, Νίκος ΛαγκαδιανόςΟ επιχειρησιακός σχεδιασμός περιελάμβανε  πλήρες πληροφοριακό πακέτο (target package) για το ταχύπλοο σκάφος και αξιοποίηση διαφόρων μέσων και αντίστοιχων μονάδων όπως περιπολικά σκάφη και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφη της δύναμης FRONTEX, ομάδα  ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ). 

Όλοι είχαν τον ρόλο τους και είχαν πάρει θέσεις σε κομβική σημασίας σημεία  στη ρότα  του παράνομου δρομολογίου μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών. Οι θέσεις αυτές είχαν προεπιλεγεί κατόπιν σχετικής «χαρτογράφησης» του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα των εξαιρετικών δεξιοτήτων και των αντιδράσεων των χειριστών του ταχύπλοου  σκάφους.

Αρχικά το  σκάφος προσέγγισε τις αλβανικές ακτές από όπου παρέλαβε το φορτίο της ακατέργαστης κάνναβης. Μόλις πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα άρχισε η καταδίωξή του. Η πρώτη επαφή έγινε με φουσκωτό του Λιμενικού το οποίο δέχθηκε πυρά ανταποδίδοντάς τα. Στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, δύο Λιμενικοί μέλη του πληρώματος  έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους. Τελικά το βράδυ του Σαββάτου οι διωκτικές αρχές κατάφεραν μετά από μία πρωτοφανή σε διάρκεια και σκληρότητα καταδίωξη να ακινητοποιήσουν το «ναρκωταχύπλοο»  στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και  Κέας. Χρειάστηκε να εμπλακούν οι ελεύθεροι σκοπευτές της  της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και έριξαν «στοχευμένες βολές»  κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχύπλοου σκάφους, των συνεχών ελιγμών και του σκοταδιού που επικρατούσε.
            


Στο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν δύο  υπήκοοι Αλβανίας και ένας  υπήκοος Ιταλίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Στο εσωτερικό του, εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο.
 
Στη συνέχεια, το ταχύπλοο σκάφος μαζί με τους συλληφθέντες και τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  στο οποίο επέβαιναν κομάντος του Λιμενικού-Μ.ΥΑ., οδηγήθηκε στο λιμένα Πειραιά. Ένας  εκ των τριών  συλληφθέντων διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” για προληπτικούς λόγους.


         

         
Επίσης, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που εξελίχθηκαν παράλληλα συνελήφθησαν και άλλα μέλη με διακριτούς ρόλους στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων μέχρι στιγμής  σε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι  υπήκοοι Αλβανίας, δύο  Ιταλοί υπήκοοι, ένας   υπήκοος Βουλγαρίας και ένας Έλληνας ενώ αναζητούνται και άλλοι.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης