Συνήγορος Κούνεβα: Η εταιρεία γνώριζε τις απειλές σε βάρος της

Συνήγορος Κούνεβα: Η εταιρεία γνώριζε τις απειλές σε βάρος της

Ο κ. Καζάκος είπε ότι η εταιρεία ακολούθησε τακτική πολέμου προκειμένου να την οδηγήσει σε παραίτηση - Ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι, η Κούνεβα, εργαζόταν κάτω από σκληρές συνθήκες και η εργοδότρια εταιρεία είχε συνεχείς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σύμφωνα με δύο εκθέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Συνήγορος Κούνεβα: Η εταιρεία γνώριζε τις απειλές σε βάρος της
Τους αρεοπαγίτες του Β1 Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, απασχόλησε σήμερα η απάνθρωπη επίθεση σε βάρος της 53χρόνης, τέως συνδικαλίστριας και νυν ευρωβουλευτού, του κυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Στο Β1 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρεία του αντιπροέδρου, Χριστόφορου Κοσμίδη, και με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη, Αρετή Παπαδιά, συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης, της Κωνσταντίνας Κούνεβα, για την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε το 2008. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης, που έχει ασκηθεί κατά της εφετειακής απόφασης, έχει ασκήσει  η ΓΣΕΕ.

Η αίτηση αναίρεσης αφορά την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά, με την οποία απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία, στην οποία εργαζόταν, από κάθε ευθύνη, απορρίπτοντας κάποια σύνδεσή της με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
 
Την κυρία  Κούνεβα εκπροσώπησαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αρις Καζάκος και της ΓΣΕΕ, η δικηγόρος, Μαρία Λαγουβάρδου, ενώ την εταιρεία  εκπροσώπησε ο Λεωνίδας Θεοδώρου.

Στην δικαστική αίθουσα παρούσα ήταν η ίδια η ευρωβουλευτής.
Κλείσιμο
 
Ο κ. Ρουπακιώτης χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση σε βάρος της ευρωβουλευτού και επισήμανε ότι  «η εργοδότρια εταιρεία όφειλε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας», αλλά αντίθετα, η εργοδότρια, με τη συμπεριφορά της και τις συνθήκες εργασίας που δημιούργησε, οδήγησε στην επίθεση.  

Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι, η κυρία Κούνεβα, εργαζόταν κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας και η εργοδότρια εταιρεία είχε συνεχείς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικές για τις συνθήκες εργασίας και την παραβατικότητα της εργοδότριας ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε  δύο εκθέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Το πυρακτωμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί οδήγησε κάποιον να προβεί στο αρνητικό αυτό περιστατικό» τόνισε, ο κ. Ρουπακιώτης και προσέθεσε ότι είχε δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και εχθρότητα από την πλευρά της εταιρείας, ενώ, δεν έλαβε κανένα προστατευτικό μέτρο όπως είχε υποχρέωση αλλά όργωσε και μεθόδευσε τη δημιουργία πυρακτωμένου κλίματος.
 
Από την πλευρά του ο Άρις Καζάκος επισήμανε ότι το έγκλημα οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα και το κλίμα εχθρότητας που είχε δημιουργήσει η εργοδότρια εταιρεία, η οποία ακολούθησε τακτική πολέμου προκειμένου να την οδηγήσει σε παραίτηση.

«Η εργοδότρια γνώριζε τις τηλεφωνικές απειλές που δεχόταν η Κούνεβα», πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τις είχε δημοσιοποιήσει με συνέντευξη της σε ημερησία εφημερίδα των Αθηνών. 

Η εταιρεία είχε υποχρέωση πρόνοιας για να αποφευχθεί «η μαφιόζικη, για τα ελληνικά δεδομένα επίθεση σε βάρος της», προσέθεσε ο κ. Καζάκος.

«Αν εργαζόταν ημέρα και κοντά στο σπίτι της, όπως είχε κατ´ επανάληψη ζητήσει το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2008 δε θα δεχόταν μοιραία επίθεση. Η εταιρεία δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των κινδύνων και των απειλών που δεχόταν αντίθετα ήθελε να την εκφοβίσει και να την οδηγήσει σε παραίτηση» επισήμανε ο κ. Καζάκος.

Η δικηγόρος της ΓΣΕΕ ανέφερε οτι η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει τεράστια σημασία για τον συνδικαλιστικό χώρο και μάλιστα σε μια πολύ περίεργη εποχή που ζει η χώρα μας.
 
Κατά την έξοδό της από το κτίριο του Αρείου Πάγου η Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες της εις βάρος της επίθεσης και προσέθεσε: «Αυτό και για εμένα και για όλους τους πολίτες είναι κάτι που δεν επιθυμούμε. Εγώ μαθαίνω να ζω με προβλήματα που έχω αλλά κανένας δε θα μάθει να ζει με το άδικο και με τις επιθέσεις στη κοινωνία. Για αυτό πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να βρεθούν οι ένοχοι και να σταματήσουν οι επιθέσεις και ειδικά σε συνδικαλιστές για εργατικές αιτίες».

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο Πειραιά έχει αποφανθεί ότι στην επίθεση της κυρία Κουνεβα δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της εργοδοσίας, ενώ το ακριβώς αντίθετο είχε αποφανθεί το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου μέσα στους επόμενους μήνες.

Ιστορικό
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα γεννήθηκε το 1964 στην Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο. Το 2001 μετανάστευσε στην χώρα μας για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της που έπασχε από καρδιακή πάθηση. Λόγω επιδείνωσης της υγείας του, ο γιος της Κούνεβα δεν μπορούσε να εγχειριστεί και η ίδια αναζήτησε εργασία.

Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία  είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).

Στο πλαίσιο της  εργασία της, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).

Η συνδικαλιστή της δράση ενόχλησε με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η κυρία Κούνεβα είχε ζητήσει εγγράφως κατ' επανάληψη την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό του Θησείου, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία.

Έτσι, τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι  και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Μετά το συμβάν η Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις για να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για ένα έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργεία. ενώ  έκανε στη συνέχεια τέσσερις ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας
Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει μη λεπτομερή και μη αντικειμενική χαρακτηρίσει   την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιούλιο του 2013, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά το επίμαχο συμβάν αναγνωρίστηκε ως εργατικό ατύχημα και επιβλήθηκε στην εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ η  καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ.

Αντίθετα, λίγους μήνες μετά, το Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδότριας εταιρείας για την επίθεση που δέχτηκε η  κυρία Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Η ευρωβουλευτής  κατέθεσε στο Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της Εφετειακής  απόφαση η οποία συζητήθηκε σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης