Ελεύθερος μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης

Τον κρατούσαν σε αποθήκη μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μόλις 4 χλμ. μακριά από το Ρέθυμνο - Ο 54χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε δεμένος πισθάγκωνα και ταλαιπωρημένος - Τα πρώτα του λόγια - Έχουν συλληφθεί επτά άτομα

Ελεύθερος είναι έπειτα από έξι μήνες ομηρείας ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας
, στην οποία συμμετείχαν άνδρες από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, ο 53χρονος επιχειρηματίας απελευθερώθηκε στις επτάμισι το πρωί της Δευτέρας όταν έγινε έφοδος σε αποθήκη μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κοντά στη γέφυρα Ζουρίδας 4 μόλις χλμ. από το Ρέθυμνο. Εκεί εντοπίστηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεμένος πάνω σε στρώμα με αλυσίδα στο πόδι. Μαζί με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ένας φύλακας, οι οποίοι και συνελήφθησαν χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

Oι αστυνομικοί εισβάλλοντας στο κρησφύγετο των απαγωγέων με θερμική κάμερα, κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο τους απαγωγείς καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε εβδομάδες πού κρατούνταν ο επιχειρηματίας ωστόσο ερευνούσε πολύ προσεκτικά το σχέδιο της απελευθέρωσής του. 

Τα πρώτα λόγια του Λεμπιδάκη 

Τα πρώτα λόγια του επιχειρηματία, σύμφωνα με το neakriti, ήταν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δύσκολη αυτή επιχείρηση. «Ευχαριστώ τον αστυνομικό διευθυντή και τους άλλους αστυνομικούς της Κρήτης που έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα» είπε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.Κρητικοί οι συλληφθέντες 

Η Αστυνομία μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει επτά συλλήψεις αλλά συνολικά φέρεται να εμπλέκονται 15 πρόσωπα. Μάλιστα από τους επτά συλληφθέντες οι δύο φέρονται να είναι πρώην υπάλληλοι του Κρητικού επιχειρηματία. στην οικογενειακή επιχείρησή του «Πλαστικά Κρήτης». 

Πληροφορίες λένε ότι οι έξι συλληφθέντες είναι Κρητικοί και ο ένας Σκοπιανός που έμενε στη Θεσσαλονίκη και στο παρελθόν είχαν απασχολήσει τις αρχές. Συγκεκριμένα ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ένας γνωστός μεσίτης και ένας 23χρονος που έχει κατηγορηθεί για πυροβολισμούς εναντίον μίας γυναίκας. 

Μεταξύ αυτών που ανακρίνονται είναι ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων- κρατητήριο και ένας ποινικός με εμπλοκή σε βομβιστικές επιθέσεις. Ακόμη, ερευνάται η εμπλοκή στην απαγωγή ενός Κρητικού που είχε συμμετάσχει στην απαγωγή  Παναγόπουλου το 2009 και δυο ιδιοκτητών καταστημάτων στο Ρέθυμνο.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι συλληφθέντες ήταν οχτώ αλλά όπως προέκυψε ανάμεσά τους ήταν και ένα 16χρονο κορίτσι, η κόρη ενός εκ των συλληφθέντων, σε βάρος του οποίου δεν έχουν ασκηθεί διώξεις καθώς η αστυνομία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που κατέγραφψε ο υπερκοριός της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στην ταυτοποίηση των απαγωγέων και στην επιχείρηση που πραγματοποίηθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Στην υπόθεση της απαγωγής φέρεται να εμπλέκονται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον του επιχειρηματία που παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες στους απαγωγείς.

Καλά στην υγεία του αλλά εμφανώς ταλαιπωρημένος ο Λεμπιδάκης 

Σώος κατάφερε να βγει από την τρομερή περιπέτεια που πέρασε έξι μήνες τώρα ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ο οποίος ωστόσο είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένος και ταλαιπωρημένος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας βρίσκεται στο Ιατρείο της Σχολής Αστυνομίας Ρεθύμνου όπου παρακολουθείται από γιατρούς και εκεί αναμένεται να φτάσει και η οικογένειά του.

Εδώ κρατούσαν τον ΛεμπιδάκηΔείτε την ανακοίνωση της αστυνομίας Το χρονικό της απαγωγής

Τις τελευταίες ημέρες (όπως είχε δημοσιεύσει και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» μόλις χθες Κυριακή) αναμένονταν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς πληροφορίες από αστυνομικές πηγές έλεγαν πως υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές να κλείσει άμεσα η υπόθεση και να απελευθερωθεί ο 53χρονος επιχειρηματίας - κάτι που τελικά έγινε, μετά από επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και χωρίς να καταβληθούν λύτρα ή να κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Το τελευταίο SMS στις αρχές της εβδομάδας, το οποίο εστάλη από τους απαγωγείς στην οικογένεια του Ηρακλειώτη βιομηχάνου έριχνε τις απαιτήσεις στα 18.000.000 ευρώ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους. Την ίδια ώρα η απόγνωση της οικογένειας του ομήρου που αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό των 30.000.000 ευρώ που ζητούσαν ως λύτρα οι απαγωγείς έδωσε τη θέση της στην αισιοδοξία, παρά το ότι δεν έλειπε ο προβληματισμός, καθώς στην τελευταία τους επικοινωνία οι απαγωγείς δεν είχαν δώσει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο άνθρωπός τους ήταν εν ζωή και καλά στην υγεία του. 

Και ενώ η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στην Ευρώπη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο ετοιμάζεται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για την πολύκροτη υπόθεση. Μάλιστα, συνεργείο του σταθμού προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα τα γυρίσματα στα οποία θα συμμετάσχουν τόσο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές όσο και ηθοποιοί, όπως είθισται να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, τους επόμενους μήνες η υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη θα παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Θα είναι μια ακριβή παραγωγή αναλόγου επιπέδου με κάποιες που είχαν ως θέμα αεροπορικές τραγωδίες, φυσικές καταστροφές, ακόμη και την περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.  

Η πρωτοφανής στάση των απαγωγέων, που για ακριβώς έξι μήνες κρατούσαν φυλακισμένο τον 53χρονο Κρητικό, και η διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, που τελικά είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, συνθέτουν το παζλ της πιο περίεργης απαγωγής στα ελληνικά χρονικά. Μετά το τελευταίο σημάδι με ιδιόχειρο σημείωμα του απαχθέντος, ο οποίος απαντώντας σε προσωπική ερώτηση αποδείκνυε ότι είναι ζωντανός, οι απαγωγείς φαίνονταν ιδιαίτερα άκαμπτοι και ζητούσαν 70 εκατ. ευρώ ως λύτρα. Οι απαιτήσεις τους έπεσαν πριν από περίπου έναν μήνα στα 30 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν όσο χρόνο χρειαστεί για να μαζευτεί το ποσό. Η οικογένεια Λεμπιδάκη ρευστοποιώντας ό,τι έχει και δεν έχει και ζητώντας δανεικά κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ποσό λίγο κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ (οι πληροφορίες λένε ότι το ακριβές ποσό είναι 9.800.000 ευρώ) διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα δικά τους, ούτε επίσης η δυνατότητα συγκέντρωσης επιπλέον ποσού από τρίτα πρόσωπα. Και αυτό γιατί μπορεί να διατηρούν επιχειρήσεις και να διαθέτουν περιουσία, όμως αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε ρευστό για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των απαγωγέων. Στην Ελλάδα, άλλωστε, των capital controls και της οικονομικής κρίσης η ρευστότητα είναι είδος προς εξαφάνιση. Οι απαγωγείς που ξεκίνησαν να ζητούν 100 εκατ. ευρώ, έπεσαν στα 70 εκατ. και μετά στα 30 εκατ. έδειχναν ανυποχώρητοι αδιαφορώντας για το ότι ένα τέτοιο ποσό δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί ακόμη και από οικογένειες που διαθέτουν το οικονομικό προφίλ των Λεμπιδάκηδων. 

Τελικά, όμως, την περασμένη Δευτέρα έκαναν μια κίνηση με σκοπό να αρχίσει πάλι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το SMS που απέστειλαν στους συγγενείς του βιομηχάνου έλεγε ότι με 18 εκατ. ευρώ είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να τελειώσει η ιστορία. Από την πλευρά της οικογένειας του 53χρονου, ο αδερφός του, που ουσιαστικά είχε και τον πρώτο λόγο, περίμενε την επόμενη επικοινωνία μαζί με απόδειξη ότι ο άνθρωπός ήταν καλά στην υγεία του, για να περάσουν στο επόμενο βήμα - ουσιαστικά στην τελευταία φάση της υπόθεσης. 

Το ντοκιμαντέρ 

Το αίσιο τέλος της απαγωγής Λεμπιδάκη αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ από το παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο. Με άκρα μυστικότητα, η παραγωγή του σταθμού προχώρησε στην υλοποίηση του project. Συνεργείο έχει ήδη μεταβεί στην Κρήτη για τα διαδικαστικά και, αν φυσικά συμφωνήσει και η οικογένεια, θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα γυρίσματα.

Έξι μήνες πριν...

Οι αναλυτές της Αστυνομίας και συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, που εδώ και έξι μήνες έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη, εκτιμούσαν ότι οι απαγωγείς ήταν προετοιμασμένοι για μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση και γι’ αυτό δείχνουν τόσο σκληροί και αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους. 

Ήταν σίγουρη ότι τον κρατούσαν όμηρο στην Κρήτη, καθώς το νησί είναι μεγάλο και διαθέτει πολλά σημεία στα οποία μπορεί κάποιος να περάσει απαρατήρητος, ενώ πιθανολογούσαν ότι το θύμα δεν είχε έρθει σε καμία επαφή με τους απαγωγείς προκειμένου να μη συγκρατήσει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν μετά την απελευθέρωσή του να φανερώσουν την ταυτότητά τους στις Αρχές. Οι απαγωγείς φαίνεται ότι είχαν μελετήσει πολύ καλά δικογραφίες άλλων περιπτώσεων προκειμένου να αποφύγουν λάθη που πρόδωσαν τους προηγούμενους. Οπως συνέβη, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις του Βορειοελλαδίτη βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά και του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούσαν μιας χρήσεως τηλέφωνα, ήταν φειδωλοί στις επικοινωνίες ενώ έστελναν μόνο SMS για να μην καταγραφεί και αποκωδικοποιηθεί από την Αστυνομία η φωνή τους. 

Η απαγωγή Λεμπιδάκη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου την ώρα που ο επιχειρηματίας επέστρεφε στο σπίτι της οικογένειας στην περιοχή Καλέσσα Ηρακλείου, έναν μικρό οικισμό λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. 

Η ομάδα των απαγωγέων έστησε καρτέρι στον 53χρονο και οι Αρχές κατάλαβαν τι έχει συμβεί όταν το πολυτελές τζιπ Mercedes βρέθηκε τρακαρισμένο και με ανοιχτές τις πόρτες στην άκρη του δρόμου. Έκτοτε, οι απαγωγείς είχαν μιλήσει ελάχιστες φορές με την οικογένεια. Ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, στο βίντεο που έστειλαν οι δράστες στην οικογένεια για να δείξουν ότι είναι ζωντανός, λέει ότι είναι πολύ κουρασμένος και τους ζητά να κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει σύντομα κοντά τους. Δείτε βίντεο: Ελεύθερος μετά από 6 μήνες ομηρείας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης


ΣΧΟΛΙΑ (147)

Γιανναράκης

Να τους δέσουν και αυτούς με αλυσίδα στο πόδι τους δεμένη σε άγκιστρο ασφαλείας στο δάπεδο και με ένα στρώμα στα ανήλιαγα των φυλακών, επί μια δεκαετία τουλάχιστον, και μετά να τους λύσουν για να εκτίσουν και τα υπόλοιπα χρόνια φυλάκισής τους με άθλιες συνθήκες. Μόνο έτσι αποδίδεται δικαιοσύνη. Τέλος.

Rafy

Οι πιο βλάκες απαγωγείς ever...αν είναι δυνατόν...μέτα από τόοοσο καιρό και δεν έβγαλαν ούτε 1 ευρώ....άχρηστοι μέχρι αηδίας...καλύτερα να αυτοκτονήσουν.

Μανώλης

Γιατί τόσο μίσος κατά της Λεβεντογέννας; Ο Σκοπιανός ήταν και ο εγκέφαλος και ο βάναυσος της παρέας, που κακοποιούσε τον πατριώτη μας τον Μιχάλη τον Λεμπιδάκη. Παρέσυρε και έμπλεξε και τους ντόπιους, που προφανώς είχαν ρόλο νεροκουβαλητή. Ποιός ξέρει τί αναγκεμένοι άνθρωποι θα ήσαν. Εξάλλου, σε αυτούς οφείλεται ότι ζεί ο Μιχάλης και δεν τού έκοψαν κανένα δάχτυλο ή κανένα αυτί, όπως κάνουν ξένοι κακοποιοί συχνά για να εκβιάσουν τους συγγενείς. Για σκεφτείτε, αν είχε ο Σκοπιανός 3-4 Αλβανούς ή Γεωργιανούς μαζί του αντί για τους σύντεκνους, πού θα ήταν σήμερα ο Μιχάλης; Λέτε να περίμεναν αυτοί 6 μήνες;

Να τους καρφώνουν παράσημο.

Η παραμανα να είναι μεγάλη. Να καρφώσει και την καρδιά μαζί.

Συριζάκιας

Όλη η τιμή και δόξα ανήκει στον άξιο Υπουργό μας και τους Μεγάλους μας Ηγέτες Αλέξη-Πάνο. Με μεγάλη λαμπρότητα θα δοθεί συνέντευξη τύπου όπου θα μιλήσει ο Υπουργός και θα πάρει πάνω του όλη την επιτυχία, όπως είναι φυσικό. Επίσης θα παραβρεθεί σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει μπουφέ με τους καλύτερους μεζέδες (κρητικούς και διεθνείς)

T.G.

Όλα λουλούδια της τοπικής κοινωνίας. Θα τους δούμε σύντομα πάλι έξω για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Θα πρέπει να τους μαντρώσουν όλους στη φυλακή και να τους κατασχεθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία. Τέτοια καθάρματα, τέτοια μεταχείριση τους ταιριάζει.

jfk

η απάγωγη νερόβραστη, η απελευθέρωση φλώρικη. Εγω περιμενα να δω σκηνες όπως αυτά τα έργα τα αμερικάνικα, με πτωματα , αίμα να τρεχει στο δρόμο, μπαμ μπούμ και τετοια

Lee Harvey Oswald

Back and to the left...

max

Χωρίς να θέλω να το παίξω ξερόλας νομίζω ότι πιθανότατα κάποιος από μέσα απογοητεύτηκε και μίλησε και τα περί κινητών είναι φούμαρα για να τον καλύψουν, αφού ο τύπος, ειδικά αν πήρε και λεφτά από την οικογένεια θα κινδυνεύει σ όλη τη ζωή του. Έτσι και αλλιώς πάντως η επιτυχία της αστυνομίας είναι σπουδαία αφού ελάχιστες περιπτώσεις απαγωγών παγκοσμίως, ειδικά μετά από τόσο καιρό, λήγουν αναίμακτα με συλλήψεις και χωρίς να δοθούν τα λύτρα. Μπράβο σε όλους και καλή συνέχεια στη ζωή του ανθρώπου. Ας τον αφήσουμε όλοι στη ησυχία του, αφού θα χρειαστεί σημαντική ψυχολογική υποστήριξη για να επανέλθει πλήρως.

Εργατοπατερας

Οκτώ βλαμμένοι χορλεμεδες, δούλευαν επί έξι ολόκληρους μηνες, σαν σε κατεργα, με συνεχες ωραριο, επτά μέρες τη βδομάδα, ανασφαλιστοι,ξοδεύοντας χρήματα από την τσέπη τους για τις αναγκες τις επιχειρησης, χωρις νυχτερινα, Κυριακες και αργιες, εκτεθειμένοι σε κινδυνους και στο τέλος τι; Μια τρύπα στο νερό. Ρε συνδικαλιστες της δεκαρας, κάντε κάτι. Ποιος θα προστατεψει τοσους εργαζομενους σε περιοδο κρισης; Τόσες εργατοωρες χαμενες, συν τα ασφαλιστικα ταμεία; Κάποιος δεν θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμο; Αλήθεια ποιος;

γγ

Η αστυνομια κρυβει τη πραγματικη υποθεση. 7 κακομοιρηδες ντοπιοι ζητουσαν λεει 100 εκατομμυρια. Τον αλλον τον εκρυβαν 40 χλμ απο το σημειο απαγωγης. Και 6 μηνες δεν ηξεραν που ηταν. Τι ηλιθιοτητες.

Τα λύτρα στην αστυνομία

Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ!!!!!Παρακολουθούσαμε με αγωνία την εξέλιξη της απαγωγής και χαιρόμαστε για το αίσιο τέλος. Η οικογένεια πρέπει να δώσει τα λύτρα στην ΕΛΑΣ για να εξοπλιστεί με ότι έχει ανάγκη......Καλώς τον δεχτήκατε τον "τυχερό" Μιχάλη σας!!!!!!

Τι βλακας

Σε μένα να τα δώσουν ..να τα δώσουν στην αστυνομία να αγοράσει ντονατς

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Kostas-soldatos-penthos

Ο αστυνομικός έγραψε ιστορία στο κυνήγι του εγκλήματος, μπήκε στο στόχαστρο συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί η γυναίκα του, όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό τους, που είχε στόχο εκείνον

togko

Είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 4 Νοεμβρίου μαζί με άλλα τρία άτομα - Εκτός από τον 20χρονο Έλληνα αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι δύο όμηροι - Ο τρίτος έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας - «Είμαι χαρούμενος, είναι καλά στην υγεία του» λέει ο πατέρας του στο protothema.gr

7