Αρκεί ένα δείγμα σάλιου για να εγγραφείς ως δότης μυελού των οστών

Αρκεί ένα δείγμα σάλιου για να εγγραφείς ως δότης μυελού των οστών

Μπορείς να χαρίσεις ζωή σε έναν ασθενή με λευχαιμία δίνοντας αίμα, απλά και ανώδυνα - Περισσότεροι από 60.000 Έλληνες είναι ήδη εθελοντές

Περισσότεροι από 60.000 Έλληνες είναι εθελοντές δότες μυελού των οστών, ωστόσο το Εθνικό Μητρώο χρειάζεται να έχει τουλάχιστον άλλους 120.000 εθελοντές προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρεση συμβατού δότη για κάθε ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Από τους 60.000 δότες του Εθνικού Μητρώου, 60 συνάνθρωποί μας βρέθηκαν συμβατοί και χάρισαν ζωή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε Έλληνες ασθενείς.
 
Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Εθνικού Μητρώου, και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την τυποποίηση 22.000 νέων δοτών μυελού των οστών του Εθνικού Μητρώου.
 
Κάθε νέος δότης κάνει διαφορά ζωής
 
Όπως ανακοίνωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΕΑΕ αποφάσισε και θα διαθέσει 440.000 ευρώ από τα αποθεματικά του ώστε να γίνει η τυποποίηση 22.000 νέων δοτών του Εθνικού Μητρώου. Η τυποποίηση των εθελοντών δοτών απαιτεί έλεγχο των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας - το κόστος της εξέτασης αυτής θα καλύψει η ΕΑΕ, ώστε οι εγγεγραμμένοι δότες να μη μείνουν «απλές μπατονέτες στο ψυγείο» αλλά να ενταχθούν στο Εθνικό και στο Παγκόσμιο Μητρώο Δοτών και να γίνουν δυνάμει Δωρητές Ζωής.
 
«Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι μπορεί να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή με λευχαιμία δίνοντας αίμα, απλά και ανώδυνα - χωρίς χειρουργείο όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί  και  να εγγραφεί ως δότης μυελού των οστών, δίνοντας απλά σάλιο. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η κοινή καταγωγή αυξάνει την πιθανότητα να βρεθεί ένας συμβατός δότης! Εμείς οι αιματολόγοι που ζούμε αυτή την πραγματικότητα, αναλαμβάνουμε μια γενναία πρωτοβουλία, που ελπίζουμε να βρει συνοδοιπόρους, αλλά και μιμητές. Παρόλο που η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί 30 εκατομμύρια δότες, ο αριθμός είναι πολύ μικρός καθώς πολλοί συνάνθρωποί μας με λευχαιμία, και μικρά παιδιά, αγωνιούν καθημερινά να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη με πιθανότητα 1 στις 100 χιλιάδες» επισημαίνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης.
 
Εκδηλώσεις ενημέρωσης-«Πάρε μέρος στην αλυσίδα»
 
Παράλληλα, η ΕΑΕ θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης και προσέλκυσης με σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα-Γίνε και εσύ δότης», σε όλη τη χώρα, όλο το χρόνο με κορύφωση το διάστημα από Παρασκευή 15 έως Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, όπου θα σχηματίζεται συμβολικά η αλυσίδα ζωής από την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά, την Κοζάνη, την Άρτα, τα Γιαννιτσά, την Άμφισσα, την Καρδίτσα, την Χαρίεσσα, τη Βέροια, την Πάτρα και αλλού. Η ιδέα ξεκίνησε το 2015 οπότε και θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα και ενισχύεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.
 
Η προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων δοτών είναι εντατική τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάρη στην εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ) και με βασικούς πυλώνες το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ), το Κέντρο Δοτών του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ-ΕΛΠΙΔΑΣ, την ομάδα εθελοντισμού της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και με την αρωγή τοπικών φορέων σε όλη την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης