Εγκληματικές ελλείψεις και αδιαφορία αφήνουν τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών

 Εγκληματικές ελλείψεις και αδιαφορία αφήνουν τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών

Μαύρος ο μέχρι στιγμής απολογισμός - Στα Κύθηρα η μεγαλύτερη καταστροφή, την ώρα που περιοχές όπως Ζάκυνθος, Σπέτσες και Αττική μετρούν τις πληγές τους - Πολιτικές ευθύνες για τα πενιχρά εναέρια μέσα πυρόσβεσης - Γιατί είχαμε ελλείψεις και σε έμψυχο δυναμικό 

Τις βαριές σε εγκληματικό βαθμό, πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία άφησε εντελώς απροστάτευτη τη χώρα και απογυμνωμένο τον κρατικό μηχανισμό από τα αναγκαία μέσα, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει η βιβλικών διαστάσεων καταστροφή, που υπέστησαν τα Κύθηρα από την μανία της πυρκαγιάς. Πιθανόν τώρα φανερώνεται και ο τρόπος με τον οποίο “πετυχαίνει” η κυβέρνηση τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία κομπορρημονεί και πώς καταφέρνει να εξοικονομεί χρήματα για να προσλαμβάνει χιλιάδες ημέτερους, μετακλητούς και συμβασιούχους, απλώς και μόνο για να τους βολέψει: στερεί κρίσιμα κονδύλια από υπηρεσίες και τομείς, όπως είναι η Πυροσβεστική και αποδυναμώνει την προστασία της χώρας από κινδύνους, σαν τις φωτιές! 

Η διαχειριστική ανικανότητα, ο απόλυτος αιφνιδιασμός, η προχειρότητα και οι εγκληματικές παραλείψεις που κατέστησαν ανίσχυρη την κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών, βαραίνουν το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, που υποτίμησε ανεξήγητα όλες τις προειδοποιήσεις και τα δεδομένα. Ειδικά με την περίπτωση των Κυθήρων, η κυβέρνηση είναι σαν να άφησε το νησί εντελώς στο έλεος της τύχης, καθώς αγνόησε μεταξύ άλλων και πέντε επιστολές, που έστειλε ο δήμαρχος τα τελευταία δυόμισι χρόνια προς τις ηγεσίες της Πυροσβεστικής!    


Με το έγκλημα των Κυθήρων αποκαλύφθηκε πλήρως και εφιαλτικά όλη η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη, τα Καλύβια Αττικής, αλλά και στις Σπέτσες, που είχαν δώσει δυστυχώς μόνο μία πρόγευση για τα χειρότερα, που ήλθαν στο όμορφο νησί του Αγγελόπουλου και του Κατράκη. Όλες οι μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είχαν ένα κοινό παρανομαστή: η ανετοιμότητα και η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Η έλλειψη μέσων, η ανεπάρκεια στον συντονισμό, που επέτρεψαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. 
Δέκα χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, που έζησε η χώρα το 2007, επαναλήφθηκε μία νέα τραγωδία. Για να αποσείσει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, επιτέθηκε με θράσος ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, προκαλώντας νέα προβλήματα, καθώς η επικίνδυνη περίοδος δεν έχει περάσει και αντί να ενώνει δυνάμεις, δυσκολεύει τη συνεργασία όλων των πλευρών, που είναι αναγκαία.  Τεράστια καταστροφή, παρά τις προειδοποιήσεις 


Μέσα σε 40 ημέρες εξελίχθηκε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που καταγράφηκε από τους δορυφορικούς σταθμούς του Κέντρου BEYOND και ήρθαν στο φως από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, την περίοδο δηλαδή που σημειώθηκαν οι μεγάλες πυρκαγιές, έγιναν στάχτη 45.934 στρέμματα. Εκ των οποίων τα 23.400 στρέμματα στα Κύθηρα και ακολούθησαν η ανατολική Μάνη με 18.500 και τα Καλύβια με 3.312 στρέμματα, ενώ στις Σπέτσες κάηκαν 722 στρέμματα. 
Για να συμβεί αυτό το δράμα, χρειάστηκε να γίνουν ανεπανάληπτα λάθη από την κυβέρνηση, η οποία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις δραματικές προειδοποιήσεις πυροσβεστών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εδώ και αρκετούς μήνες «φώναζαν» για την έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού καθώς και για την απίστευτη καθυστέρηση στη μίσθωση ιδιωτικών ειδικών ελικοπτέρων. 
Η αγνόηση των επιστολών του δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαραλαμπάκη προς την Πυροσβεστική, για την υποστελέχωση στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού είναι απολύτως χαρακτηριστική της αδιαφορίας, ου μην και της διάλυσης της κρατικής μηχανής, αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο, που καταδεικνύει τα κυβερνητικά λάθη. Ως προς τα μέσα η κατάσταση ειναι δραματική: Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός γνώριζαν ότι εκτός από τον Εθνικό εναέριο στόλο Canadair (οκτώ “215”, τέσσερα “415” και 17 “Πετζετέλ”) μισθώνονται και δέκα ελικόπτερα (τρία βαρέως τύπου Erickson και εφτά μεσαίου τύπου με κάδο) εκ των οποίων δυο εδρεύουν στην Αττική και τα υπόλοιπα σε Ανδραβίδα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Χίο, Σάμο, Χανιά και Ηράκλειο. Και τα επτά μεσαίου τύπου ωστόσο δεν είχαν έλθει μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ σε κάθε περίπτωση όλα πρέπει να είναι μισθωμένα και έτοιμα μέχρι αρχές Ιουνίου. 
Σημειωτέον ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, τα τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου Erickson, που μισθώθηκαν είχαν έδρα την Αττική (τα δύο) και τα Χανιά (το τρίτο). Έμεινε έτσι απροστάτευτη όλη η Πελοπόννησος,  απ' όπου δηλαδή ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη και ακολούθησαν πρόσφατα στα Κύθηρα. 

Επίσης ελικόπτερα που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, - και μάλιστα με το ίδιο τίμημα, 6.000.000 ευρώ, όπως καταγγέλλεται! Δύο διαγωνισμοί για τη μίσθωση ελικοπτέρων, που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος απέβησαν άκαρποι. Εξαιτίας όλης αυτής της ανεπάρκειας, την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιάς στα Κύθηρα η διαθεσιμότητα των εναερίων μέσων (Canadair CL-415, Canadair CL-215, Chinook, Super Puma, Ericsson), ήταν χαμηλή. 
Σημειωτέον ότι τα μικρά αεροσκάφη PZL που για επικοινωνιακούς και μόνο λογούς αναγράφονται σε κάθε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι χωρητικότητας 1,5 τόνων και χρησιμοποιούνται κατά την έναρξη και μόνο της πυρκαγιάς. Έχουν πολύ μικρή διαθεσιμότητα πτήσης (2 ώρες) και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά προσέγγισαν μόνο τα 2 με έδρα την Καλαμάτα. 

Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού 


Στην ανεπάρκεια των μέσων προστίθεται και η έλλειψη προσωπικού. Ειδικά φέτος η κυβέρνηση έδειξε να μην λαμβάνει διόλου υπόψη της ένα νέο στοιχείο: ότι περίπου 350 άτομα της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν για την επάνδρωση των περιφερειακών αεροδρομίων, λόγω της ανασυγκρότησής τους, μετά την πώλησή τους στην γερμανική εταιρεία Fraport!

Κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για τους γνωρίζοντες ήταν και το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν επιπόλαια από την κυβέρνηση ανώτατοι αξιωματικοί χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, με την ταυτόχρονη επιλεκτική αποστρατεία άξιων και έμπειρων αξιωματικών. Κινήσεις που οδήγησαν στον λανθασμένο συντονισμό και σχεδιασμό στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών. 
Κραυγαλέο παράδειγμα της παροιμιώδους ανικανότητας των αρμοδίων είναι και το γεγονός ότι στη μεγάλη φωτιά των Κυθήρων, χρειάστηκε να έρθει από την Κοζάνη (!) Πυροσβεστικό προσωπικό. Αντί να το μεταφέρουν όμως με κάποιο C130, προτιμήθηκαν τα... πουλμανάκια της Πυροσβεστικής. Αποτέλεσμα ήταν και να καθυστερήσουν να φθάσουν στο νησί, αλλά και να είναι ταλαιπωρημένοι οι πυροσβέστες οι οποίοι όμως έδωσαν ψυχή και σώμα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ειδικά για τη μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα και στην ανατολική Μάνη, ανέδειξε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, η οποία αποκάλυψε ότι ο αρμόδιος υπουργός και η Πολιτεία είχαν ενημερωθεί για τις ελλείψεις και τα προβλήματα από τον περασμένο Μάιο! Με έγγραφά τους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής προειδοποιούσαν πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας». Υπογράμμιζε δε τότε ότι «τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού Λακωνίας (υπάγονται και τα Κύθηρα) σε προσωπικό, όπου παρ' όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή»!!!

Ειδικά για τα Κύθηρα ήταν γνωστό στην ηγεσία ότι στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι πυροσβέστες (σ.σ. προβλέπεται να είναι 11) από τους οποίους οι 3 είχαν μετακινηθεί πρόσφατα με απόσπαση, καθώς και 10 πενταετούς θητείας και 4 εποχικοί! Για τους συνδικαλιστές «η πολιτική είναι που ευθύνεται για την παντελή απουσία προληπτικών μέτρων, τη συντήρηση και τη διάνοιξη νέων δασικών δρόμων, καθώς και αντιπυρικών ζωνών. Την αποκοπή της δασικής επιστήμης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και τη μη αξιοποίηση στο επιχειρησιακό σκέλος των εκατοντάδων δασολόγων και δασοπόνων του Π.Σ. και της Δασικής Υπηρεσίας, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην αποτελεσματικότερη κατάσβεση των πυρκαγιών, στην ασφάλεια του λαού, αλλά και στην ασφάλεια των πυροσβεστών”.

Πολιτική κόντρα 


Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν έμειναν ασχολίαστες από την πλευρά της αντιπολίτευσης και αναμένεται με την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν να αποτελέσουν αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης.
Η ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την καταστροφή στα Κύθηρα, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και ζήτησε  εξηγήσεις. «Οι ευθύνες είναι πολλές. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις», τόνιζε με νόημα η ΝΔ.
Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας μίλησε για επικοινωνιακή προπαγάνδα, ανικανότητα και καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ. 
Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι “οι μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα, ειδικά στις δασικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες”.
Αλλά και το Ποτάμι ζήτησε διερεύνηση των καταγγελιών περί καθυστερήσεων, επισήμανε ότι “όλοι στα Κύθηρα εκφράζουν ερωτηματικά για τον συντονισμό της πυρόσβεσης” και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τα λάθη και ποιοι ευθύνονται.
Η Λαϊκή Ενότητα του Πάνου Λαφαζάνη στηλίτευσε την κυβέρνηση: «H διαχείριση της κατάσβεσης της φωτιάς στα Κύθηρα δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Να υπάρξουν ουσιαστικές και όχι εικονικές ή στα χαρτιά αποζημιώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Αχ,

πότε θα φύγει αυτός ο άθεος ο τσίπρας,να έρθει ο Κούλης και να γίνουν όλα πάλι παράδεισος όπως ήταν επί Σαμαρά;

Παρατηρητης

Και να χάσει ο Σόιμπλε το γιουσουφάκι του τον Αλεξη;;;

αγύριγο στοιχείο 2

Λοιπόν εχουμε και λέμε , 200.000 δασκαλοι και καθηγητές το καλοκαίρι κάααθονται εις υγείαν στα κορόιδα , οπότε τους μήνες Ιούλιο και Άυγουστο τους στέλνεις στην πολιτική προστασία (δημόσιοι υπάληλοι είναι , όπου τους έχει αναγκη το κράτος τους βάζει ) και έχεις μια τέραστια δύναμη προσωπικού να επιχειρεί επικουρικά στην πυροσβεστική υπηρεσία. Φυσικά θα εξαιρούνται όσοι θα έχουν προβλήματα υγείας , εγκυμοσύνης , οι άνω των 50 κτλ. Οι υπόλοιποι όμως εκτός της κανονικής τους άδειας (αυτής που διακαιούνται όλοι οι υπόλοιποι Δ.Υ. 30 μερες δηλαδη) θα εντάσονται στην δύναμη της εκάστοτε περιφέρειας τους και θα χρησιμοποιούνται αναλόγως σε καταστάσεις ανάγκης.Διαφωνεί κανείς ;

Dim

Απ το πως γραφεις φαινεται το επιπεδο σου....η φωτια στην αρχη σβηνει πριν παρει διαστασεις μετα ειναι αργα πλεον, με τα εξι ακομα ατομα θα μπορουσε να κινηθουν ενα η δυο ακομα πυροσβεστικα οχηματα κ ισως να εσβηναν τη φωτια στο αρχικο της σταδιο.....η Ελλάδα για να ξέρεις εχει τα περισσοτερα πυροσβεστικα αεροπλανα απο καθεαλλη χωρα στην Ευρώπη αλλα φετος εχει σχεδον τα μισα ετοιμα για μαχη (λιγοτερα απο καθε αλλη χρονιά) λογω έλλειψης κονδυλιων...κατσε λοιπον στον καναπε σου κ κανε κριτικη ετσι για να λες κ συ πως κατι κανεις......

@

Γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια για την πυρόσβεση; Μήπως τα χρήματα σπαταλήθηκε σε προσλήψεις;

Νικος

Tο εγκλημα στα Κύθηρα εγινε 5-8-2017 τοτε που η φωτια ηταν υπο ελεχγο και δοθηκε εντολη να σταματησουν τα εναερια μεσα,αντι να μεινουν εκει και να την καθηλωσουν εντελως.η περιοχη λογω μορφολογιας εχει δυνατούς ανεμους που μπορει από 4 μποφορ να γινουν αμεσα 9 μποφορ..αυτος που εδωσε εντολη τοτε να φυγουν τα εναερια μεσα χωρις κανενα λογω και αιτια (δεν υπηρχε άλλη σοβαρη φωτια τοτε στην Ελλαδα) πρεπει να κατσει στο σκαμνι...η οικολογικη καταστροφή στο νησι είναι τεραστια.είναι ντροπη και εγκλημα να διοικουν νευραλγικες θεσεις ατομα ασχετα.

Νν

ΑΝΤΕ ΝΑΡΘΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΟΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ 2 χρονια ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΕΙΣ,ΜΙΣΘΟΥΣ,ΕΦΟΡΙΑ....

Κατακαημενος

Εμ, 540 πυροσβεστες μετατεθηκαν στα αεροδρομια της fraport, αντι αντιτιμου 10,5 εκ. Ευρω- που προφανως ταβαλε στο "πλεονασμα" η κυβερνηση,η και για να χαρισει τον ΕΝΦΙΑ στα μοναστηρια.. Πιστευε μαλλον οτι οι φωτιες θα σταματησουν με..προσευχες! Οσο γι τη Fraport..ειπαμε, ξεπουλημα UBER ALLES, και τα υπολοιπα "Σταχτη και μπουρμπερη" κυριολεκτικα!

Αντιδραστικό στοιχείο

Άμα θέλανε ας αγοράζανε πυροσβεστικά μεσα οι κάτοικοι των Κυθηρων, τόσα λεφτα βγάζουν απο τον τουρισμό. Μονο να κλέβουν τους τουρίστες ξέρουν;;; Μάθαμε και τα ζητάμε ΟΛΑ απο το κρατος.

Montazieros

Μπράβο! Καλά τα λες! Ένα πανηγύρι την εβδομάδα να κάνουν στην κεντρική πλατεία του νησιού δύο Καναντέρ σε δύο μήνες τα παίρνουν στην ξεφτίλα! Και δεν έχουν και ανάγκη την πιο άχρηστη δημόσια διοίκηση μετά την Τουρκοκρατία που γνώρισε αυτός ο τόπος. Το ίδιο μπορούν να κάνουν σε κάθε σημείο της χώρας για ασθενοφόρα, περιπολικά, σκουπιδιάρες, πυροσβεστικά. Έτσι είναι. Μην περιμένεις το κράτος να κάνει κάτι για σένα. Δες τι μπορεί να κάνεις εσύ για το κράτος. Πάρε και εσύ ένα Καναντέρ σήμερα. Μπορείς!

Βλέπω

Ή πολύ βλακας είσαι ή (το ποιο πιθανό) εντεταλμένος επί πληρωμή προπαγανδιστης του ΣΥΡΙΖΑ....

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΑΛΛΟΝ ΖΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΕΣΥ ΑΔΕΛΦΕ.ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΕΜΑΤΟ ΕΜΠΑΘΕΙΑ Κ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΣΚΑΦΗ Η ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ;ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 2001;ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΟΝΟΜΑΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΒΑΖΑΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΩΝΑΞΑΤΕ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ;ΟΤΑΝ ΚΑΗΚΕ ΟΛΗ Η ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ ΕΦΤΑΙΓΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ;ΑΝ ΘΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΦΤΑΙΞΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Κ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΙ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΥΛΗΣ;ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ Η SIEMENS ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Κ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ.ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΟΤΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΝΔ,ΤΥΧΑΙΑ,ΕΝΩ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,ΦΟΒΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΜΑΓΚΕΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΑΣΟΒΑΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΟΥΤΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ,ΕΝΩ ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ.ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ;ΜΗΠΩΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΕΣΚΟΥΖΕ;ΔΗΛ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ;ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ;ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ;ΕΠΙΝΑΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑ;ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ Κ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΠΩΣ Κ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΧΟΝΤΡΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ,ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

@Αντιδραστικέ..θές και τα λές ή σου ξεφεύγουν??

Μα είσαι τελειως ..άστοχος!! Βρήκες τα Κύθηρα να λές οτι βγάζουν απο τον τουρισμό!! Εδω με την Κρήτη που είναι η πιό κοντινή τους απόσταση και έχει διακοπεί η επικοινωνία γιατί χαλασε η μάλλον χαλούσε(!) τα σχέδια των Κρητικών.. ενα σαπιοπλοιο που ήταν στην γραμμή το Βιντσέτζος Κορνάρος..ένα χρόνο τώρα!!!

chrisAK

Κράνος και αρβύλες σε όλους τους καρανίκηδες και τρεχάλα μαζί με όλη την συμμορία του σύριζα. Μας έκαψε τα πορτοφόλια τώρα καίει την χώρα ο τσίμπλας.

ΦΩΤΕΙΑ

Άξιος ο μισθός σου συνέχισε παπαγαλάκι .

Αγύριγο κεφάλι

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ και μόνον!.._______________Εάν ΔΕΝ το θέλει ο λαός το να ΜΗΝ καίγονται τα Δάση, τότε δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ!.._________Δεν μπορείς να βάλεις δίπλα στον κάθε έναν και από ένα Πυροσβεστικό όχημα σε ...αναμονή!..

Eicke

Ας μην γελιομαστε, οι 3 πυροσβεστες που λειπουν απο την προβλεπομενη δυναμη στα Κυθηρα δεν θα εκαναν καμια ουσιαστικη διαφορα στην αντιμετωπιση της φωτιας. Αυτα ειναι μπουρδες των συνδικαλιστων. Απο την αλλη η Λακωνια ηταν ανεκαθεν βασιλικη και επειτα δεξια. Αυτο μπορει να λεει και κατι ,μπορει και τιποτα. Το ερωτημα ειναι ποσο κοστιζει ενα πυροσβεστικο αεροσκαφος Canadair η' ενα ρωσικο Beriev που ειναι και ανωτερο σε χαρακτηριστικα ? Ειναι τοσο απαγορευτικο το κοστος αποκτησης 5 η' 10 αεροσκαφων ? Προτιματε να νοικιαζουμε ελικοπτερα ? ειναι καλυτερα να χρησιμοποιουμε τα αρχαια 215 ? ποσο κοστιζουν σε συντηρηση αφου ειναι και παμπαλαια ? Γιατι μετα την καταστροφη στη Πελοποννησο του ανεκδιηγητου Πολυδωρα δεν προκριθηκε με κατεπειγουσα διαδικασια η αγορα αεροσκαφων για γιγαντωση του αεροπορικου στολου δασοπυροσβεσης αλλα και εκσυγχρονισμου του ?

Dim

Η δεν ξέρεις να διαβαζεις η δεν καταλαβαινεις...το άρθρο λέει πως λειπουν τρεις κ αλλοι τρεις ειναι αποσπασμενοι, αρα λειπουν εξι απ τους έντεκα, δηλαδη πανω απ τους μισους.....κατα τ αλλα θες να κανεις κ κριτική.. ...

Eicke

Ναι ρε , θελω να κανω κριτικη εσυ τι ζορι τραβας ? Καηκε το μισο νησι των Κυθηρων και το προβλημα ηταν οτι δεν ειχε την προβλεπομενη δυναμη ? Αυτο ηταν το προβλημα μπουφο ? Εαν ηταν πληρης η οργανικη δυναμη των 25 ατομων θα εσβηνε τη φωτια εγκαιρα ? Μηπως ολες οι υπολοιπες περιοχες της χωρας εχουν τα προβλεπομενα ατομα ? Η' απλα το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει απο κανεναν μακροπροθεσμο πλανο εξοπλισμου,σχεδιασμου και επανδρωσης ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Λιστια

Οι άνδρες της Ασφαλείας ταυτοποίησαν ως έναν από τους δράστες έναν 43χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του

11-96-5-c

Mία 15χρονη, την οποία οι Βρετανοί υποπτεύονταν ως μέλος της ΕΟΚΑ, συνελήφθη από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς, οδηγήθηκε σε ένα δάσος, όπου ξυλοκοπήθηκε, στη συνέχεια βιάστηκε και μετά οδηγήθηκε σε αστυνομικό σταθμό, όπου οι ανακριτές την πετούσαν «σαν μπάλα» από τον έναν στον άλλο - Κάποια στιγμή πέρασαν στο λαιμό της μία θηλιά και την έσφιξαν