LIVE

Κορωνοϊός

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα: «Θα καούμε ζωντανοί» - Εκκενώνονται χωριά

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα: «Θα καούμε ζωντανοί» - Εκκενώνονται χωριά

Η πυροσβεστική απέσυρε το πρωί τα εναέρια μέσα γιατί θεωρήθηκε ότι η φωτιά «πάει καλύτερα» - Επέστρεψαν, αφού η πυρκαγιά πήρε πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις - Αργησαν να έρθουν και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καταγγέλλει ο δήμαρχος

Αναζωπυρώθηκε, δυστυχώς, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά που απειλεί εκ νέου το νησί των Κυθήρων, όπου εκκενώθηκαν δύο οικισμοί, ο Μυλοπόταμος και οι Αραίοι. Δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα επέστρεψαν εσπευσμένα στην περιοχή, αν και νωρίτερα, όταν είχε θεωρηθεί ότι η φωτιά «πάει καλύτερα», είχαν αποχωρήσει. 

Άργησαν να έρθουν τα εναέρια μέσα και από το μεσημέρι και μετά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καταγγέλλει ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, που μίλησε στον Ant1. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής ήταν λάθος, καθώς το πρωί του Σαββάτου, που θεωρήθηκε ότι η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, αποσύρθηκαν όλα τα εναέρια μέσα. «Θεωρώ ότι ένα από αυτά έπρεπε να μείνει στο αεροδρόμιο των Κυθήρων και να μην φύγει», λέει ο δήμαρχος, που επίσης καταγγέλλει ότι χρειάστηκε να τηλεφωνήσει ο ίδιος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές προς την Πυροσβεστική, ώστε να επανέλθουν στο νησί τα εναέρια μέσα. Όμως τότε, λέει, ήταν πολύ αργά, καθώς η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί ανεξέλεγκτα. 

Εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει όλο τον διαθέσιμο στόλο των εναέριων μέσων που είχαμε, υπάρχει μια χρονοτριβή και δεν μπορούν να σταθμεύουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, πρέπει να γυρίζουν στην βάση τους για ανεφοδιασμό, δηλαδή σε όλη την Ελλάδα, ήταν η απάντησης της Σταυρούλας Μαλλίρη, εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, που παραδέχθηκε πως η φωτιά είναι σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί να αναφέρει πάντως πόσα είναι τα μέτωπα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ μεγάλη η περίμετρος της πυρκαγιάς, είπε, πολύ μεγάλο μέτωπο με πολλούς οικισμούς και προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.

Έκκληση κάνει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Κομνηνός να μην φύγουν τα εναέρια μέσα γιατί η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. «Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κυριολεκτώ σε αυτό που σας λέω. Εχθές ελέγξαμε μια κατάσταση και όλα ήταν μια χαρά μέχρι σήμερα το πρωί στις δέκα που έφυγε το σινουκ. Έφυγε το σινουκ, ο άνεμος δυνάμωσε και έγιναν τρεις με τέσσερις καλές αναζωπυρώσεις στις περιοχές των Αραίων και Μυλοποτάμου οι οποίες μας έχουν δέσει τα χέρια. Οι περιοχές που καίγονται είναι παρθένες για πρώτη φορά πήγε φωτιά. Κάνουμε έκκληση να μην φεύγουν τα εναέρια μέσα από τα Κύθηρα. Έχουν καεί περιουσίες κτήματα, μελίσσια ελαιώνες και μποστάνια και δεν ξέρουμε και ακόμη γιατί το τοπίο είναι θολό, ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια
».

«Οι πυροσβέστες και οι ιδιοκτήτες σώσανε τα σπίτια τους στους Αραίους και καίγεται ο οικισμός Μυλοπόταμος τώρα, είναι ένα λεπτό από το χωριό μας. Ίσα-Ίσα, ήρθαν τώρα τα αεροπλάνα, εάν δεν μείνουν στην περιοχή θα καούμε ζωντανοί και είμαστε εγκλωβισμένοι δεν έχουμε έξοδο από το χωριό, έχουμε μόνο προς την θάλασσα. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι πολλές οι εστίες, δεν προλαβαίνουν. Σας παρακαλώ πείτε να μείνουν τα αεροπλάνα γιατί θα καούν όλα τα Κύθηρα. Τώρα επιχειρεί ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής, πριν τέσσερις ώρες ήταν ένα στρατιωτικό. Ανα τέσσερις ώρες μας φέρνουν αεροσκάφη ρίχνει λίγο και φεύγει. Όλο το χωριό είναι εκεί για να βοηθήσει, η δύναμη της φωτιάς είναι μεγάλη και έχει και αέρα», αναφέρει η κάτοικος Μυλοπτάμου κ. Καλλιόπη Καρύδη. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ χθες είχε χρειαστεί να εκκενωθούν κι άλλοι οικισμοί του νησιού, οι κάτοικοι των οποίων όμως σήμερα επέστρεψαν στα σπίτια τους. 

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί. Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.


 
Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να γίνει δεκτό.

Αργά το απόγευμα, η Πυροσβεστική εξέδωσε δελτίο τύπου: 
Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 04/08/2017, στις 10:45, σε αγροτοδασική έκταση πλησίον της περιοχής Πιτσινάδες Κυθήρων. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο. Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές - αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.
Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων.
Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί.
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.Φωτιά στα Βουρβιανά Αμφιλοχίας
Φωτιά ξέσπασε στις 13:20 το μεσημέρι του Σαββάτου και στην περιοχή Βουρβιανά Αμφιλοχίας. 

Το σημείο είναι δύσβατο και η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν ένα καναντέρ, ένα πετζετέλ και 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Σωτηρης

τα εναερια μεσα της πυροσβεστικης μας, τα εστειλε ο συριζοφασισταν, στην αλβανια.

ΤΟΣΚΑ

Τα Κυθηρα ακομα περιμενουν πυροσβεστικα. αεροπλανα και τα ρωσικα που μισθωσατε για φετος θα ελθουν τον δεκαπενταυγουστο!!!!!!!

Πάγκαλος

Ό στρατός πού είναι??? Μήπως κάνει παρουσιάστε στόν Καμμένο.Α ρε καημένη Ελλάς..

Γιάννης Γ

@ 05/08/201723:11.......... Ελεος με την συλλογιστική σου που είναι και τι κάνει ο Στρατός..........Μάλλον κυριαρχεί η παράνοια εδώ σε αυτόν τον τόπο. ......... Τι νομίζεις εσυ καθώς και ένα σωρό άλλοι ότι είναι ο Ελληνικός Στρατός? . ... Οι Φιλιππινέζες των της κάθε κατάστασης ή οι θεραπεία της πάσης νόσου και πάσης μακακίας εδώ αυτού του τόπου? ...... Η αποστολή του στρατού είναι ξεκάθαρη. Είναι ο αποτρεπτικός παράγων έναντι πάσης ξένης στρατιωτικής επιβουλής. .... Είναι και για να προκαλεί τον τρόμο και το δέος και να φροντίζει να το δείχνει στο τι έχει να πάθει όποιος τολμήσει να μας επιτεθεί . ....... Αυτή είναι ξεκάθαρα η αποστολή του. ....... Και όχι να τρέχει για να σβήνει πυρκαγιές (για τα πεζοπόρα τμήματα αναφέρομαι), ούτε σε πλημμύρες, ούτε να κάνει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, ούτε και να αντικαθιστά τους σκουπιδιάρηδες. , και ούτε να υποκαθιστά την ΕΛΑΣ, την συνοριοφυλακή, και το Λιμενικό στις αποστολές τους.......Για το θέμα της ανάρτησης τώρα.. Τους ζητάνε να πηγαίνουν στις πυρκαγιές..... Με τι εκπαίδευση , και γνώσεις , με τι εξοπλισμούς, με τι μέσα με ποια πυρίμαχη ενδυμασία? Αλλά και χωρίς έστω μια συμβολική αμοιβή. ..... .... Εδώ σπουδάζουν άλλοι την τέχνη της κατάσβεσης πυρκαγιών, ονομάζονται πυροσβέστες ή δασοπυροσβέστες και ξέρουν επακριβώς τι να κάνουν. Γιατί λοιπόν ζητούν να πάνε οι άσχετοι και χωρίς κατάλληλη ενδυμασία στρατιώτες? ..... Τα παιδιά αυτά που είναι στρατεύσιμοι ακόμα και οι ΕΠΟΠ ούτε όρεξη και ούτε διάθεση έχουν για κάτι τέτοια...... Και καλά κάνουν, όταν εξαναγκαστούν να βρεθούν κάπου σε κάποια τέτοια κατάσταση , όπου κάνουν ότι βοηθάνε και αυτό γίνεται όσο είναι εκεί κάποιο κανάλι της τηλεόρασης και τραβάει εικόνες..

VAGANEMOS

Η πυροσβεστική το πρωί απέσυρε τα εναέρια μέσα γιατί νόμιζε ότι η φωτιά πάει καλά!!! και τώρα καίγεται το νησί ?δεν μου ακούγεται καθόλου καλά αυτό!!!! πλάκα κάνουν.

Αντιδραστικο Στοιχειο

Και κλαμα οι ελληναραδες χαχαχαχαχαχα!Καθε καλοκαιρι σας βαζουν φωτια και εσεις μαλωνετε μεταξυ σας χαχαχαχαχαχαχαχαχα.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ

ΠΑΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΤΙ Ο ΤΟΣΚΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑΡΑ (!!!!)

Ηταν που πήγαινε καλύτερα η..ΦΩΤΙΑ!!!!

Κρίμα για τα αξιολάτρευτα Κύθηρα..Δυστυχώς έπρεπε να σωθεί η ..Αλβανία πρώτα..!!!

Μάνος Χανια

"Δεν μας τα λέει καλά ο Δήμαρχος" (19:41).εννοειται ότι αν ισχύει αυτό που λες ότι δεν είχε κόψει τα χορτα γυρω από το νοσοκομείο,έχει μεγάλη ευθύνη η Δημοτική αρχή..οι Δήμοι κατα την γνώμη μου είναι από τους πιο διεφθαρμένους κλάδους του Δημοσίου..το θέμα είναι ότι τώρα είδα στις ειδήσεις αλλά και εδώ ότι τα πράγματα αγριεύουν στα Κυθηρα.μακαρι να πάνε όλα καλά να μην χαθούν ζωές και άλλες περιουσίες ανθρώπων.

Γιάννης

Κάνεις ενα λάθος. ...... Πολεοδομίες , ΣΔΟΕ , οι εφορίες. Αυτή η τριάδα ειναι οι σημαιοφόροι τησ διαφθοράς . Μετά ακολουθούν οι υπηρεσίες των Δήμων.

ολα θα πανε καλα και η φωτια θα σβησει

οταν θα καουν ολα ..... γιατι ανυσηχητε ρεεεεε ??? εδω η πυροσβεστικια δεν ξερει που πανε τα τεσσερα για την φωτια θα σας πει η χρατοριχτρα της περιστερας χαχαχαχαχα θα καει το πελεκουδι και απο την αλλη πλευρα οι συριζαιοι ξερουμε οτι αγαπουν τις φωτιες τους εμπρησμους και τα βεγγαλικα τολμα ο πυρσβεστης να ακουμπησει το συμβολο του συριζα ???? αφηστε την φυση να κανει το εργο της συριζαικα και οικολογικα

Ελένη - Κωνσταντινούπολη

Είστε ενα απέραντο μπουρδέλο...μετά λέτε για εδώ...

Γειά σου Ελένη σχιστομάτα μογγολοσπορού ;-)

Αν είχαμε κι εμείς Μεταξά και όχι Τσολάκογλου, ίσως τα τουρκομογγολάκια να έτριβαν τα ματάκια τους...

Δεν μάς τα λέει καλά ο κ Δήμαρχος!

Για το πώς ξεκίνησε η φωτιά και ποοί ευθύνονται για αυτό, λέξη ο κ. Δήμαρχος. Για το ότι όλα ξεκίνησαν από ένα τσιγαράκι που πέταξε αναμμένο στα ξερά χόρτα δίπλα στο Νοσοκομείο ένας επισκέπτης του Νοσοκομείου, λέξη ο κ. Δήμαρχος (που ίσως θα πάει και μάρτυρας υπέρ του στο Δικαστήριο, αν είναι ντόπιος και δικός του). Για το ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν ξερά χόρτα εκεί και ότι είναι ευθύνη του Δήμου να τα καθαρίζει, λέξη ο κ. Δήμαρχος. Και για να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από όλα αυτά και να βγάλει και κέρδος από πάνω μαζεύοντας αντιπολιτευτικούς πόντους, τα ρίχνει στην Πυροσβεστική. Μήπως μάς δουλεύει ο κ. Δήμαρχος, πουλώντας μας ξερό κουτόχορτο; Όλη η Ελλάδα έχει μείνει ακάλυπτη από πυροσβεστικά μέσα από αέρος, γιατί έχουν συγκεντρωθεί όλα στα Κύθηρα και ο κ. Δήμαρχος ζητάει και τα ρέστα.

Ουστ

Τι λες ρε ασχετε ... ολα τα κυθηρα καιγονται γιατι δεν υπαρχει τιποτα. Ειδαμε ενα ελικοπτερο και ενα αεροπλανο.. να τους χαιρεσαι τους αχρηστους Συριζαιους σου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης