Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Νέο κύμα καύσωνα - Στους 41 ο υδράργυρος

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Νέο κύμα καύσωνα - Στους 41 ο υδράργυρος

Πρόβλεψη Καλλιάνου: Σχεδόν μέχρι τον 15Αύγουστο ο καύσωνας!

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Νέο κύμα καύσωνα - Στους 41 ο υδράργυρος
Νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά, τις επόμενες ώρες η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή μικρή άνοδο με τη μέγιστη τιμή της να φτάσει κατά τόπους: 
 
1. Σήμερα Παρασκευή


Κλείσιμο
Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 βαθμούς Κελσίου
Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς Κελσίου
Στα Νησιά του Ιονίου τους 36 βαθμούς Κελσίου

2. Το Σαββατοκύριακο (05-08-2017 και 06-08-2017)

 
Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
Στα νησιά του Ιονίου τους 37 βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας. 


Καλλιάνος: Καύσωνας έως σχεδόν τον 15Αυγουστο

Δυστυχώς αλλά όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι από αύριο θα εισέλθουμε σταδιακά σε μια περίοδο παρατεταμένης ζέστης. Ήδη στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες, προσεγγίζοντας κατά τόπους και τους 40-41°C, όμως σταδιακά, οι θερμοκρασίες αυτές θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Λόγω της σταδιακής αλλά όχι σημαντικής εξασθένησης των μελτεμιών, όπως είναι λογικό, η θερμοκρασία θα ανέβει και στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, επειδή ο Αύγουστος είναι ξακουστός για τα μελτέμια του, φαίνεται ότι την περίοδο αυτής της παρατεταμένης ζέστης, θα επηρεαστούν περισσότερο τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Ασφαλώς όμως δεν αποκλείεται να σημειώνονται και αυξημένες τιμές στον υδράργυρο και σε κάποια πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν βρίσκονται στα δυτικά η βόρεια, όπως για παράδειγμα περιοχές της Θεσσαλίας η της Αργολίδας.

Στους 41-42°C το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο


Για το προσεχές Σαββατοκύριακο, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο οι οποίες θα σημειωθούν, θα είναι οι εξής ακόλουθες:

- Ανατολική Μακεδονία & Θράκη : 40-41°C
- Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
- Δυτική Μακεδονία : 37-38°C
- Θεσσαλία : 40-41°C
- Ήπειρος : 40°C
- Δυτική Στερεά : 41-42°C
- Κεντρική & Ανατολική Στερεά & Εύβοια : 38°C
- Αττική : 38°C
- Δυτική Πελοπόννησος : 41-42°C
- Ανατολική Πελοπόννησος : 40°C
- Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : 38°C
- Κυκλάδες : 35-36°C
- Κρήτη : 34°C
- Δωδεκάνησα : 36-37°C

Θερμή και η επόμενη εβδομάδα

Οι ίδιες περίπου θερμοκρασίες θα επικρατήσουν ανά την Ελλάδα και ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα. Η μόνη εξαίρεση θα είναι ότι σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η Αττική, η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη παραπάνω με αποτέλεσμα να προσεγγίσει τους 40°C τοπικά.

Βέβαια από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το μελτέμι θα ενισχυθεί πάλι με αποτέλεσμα να είναι καλύτερη η κατάσταση στα ανατολικά και νότια σε σχέση με τη δυτική και βόρεια χώρα.

Μπορεί να είναι λίγο νωρίς, αλλά αν επιβεβαιωθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας αυτός θα είναι παρατεταμένος αλλά όχι επικίνδυνος. Ναι μεν καθημερινά ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα αγγίζει και θα ξεπερνά τους 40°C, ωστόσο, σίγουρα, έχουμε περάσει και πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν.

Ζέστη μέχρι της Παναγιάς

Μέχρι τον 15Αύγουστο, ή καλύτερα ενδεικτικά μέχρι τότε, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί η ζέστη. Ο Αύγουστος προμηνύεται επομένως αρκετά καυτός. Ας οπλιστούμε με υπομονή και ας έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν αποκλείεται σε κάποιες ορεινές-ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, ορισμένες ξαφνικές μπόρες μικρής διάρκειας που ενδεχομένως να έρθουν από βδομάδα, τουλάχιστον θα δροσίζουν τους κατοίκους εκεί, όχι πάντως κάτι το ιδιαίτερο ή το γενικευμένο...

Το θετικό από όλη την εξέλιξη, είναι ότι τουλάχιστον βαδίζουμε στο 1ο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι μέρες να είναι λίγο πιο μικρές σε διάρκεια σε σχέση με την καρδιά του καλοκαιριού και επομένως τουλάχιστον αυτός είναι ένας παράγοντας που ελαφρώς μας χαροποιεί. Όπως και να έχει όμως, στις μεγαλουπόλεις και στις τσιμεντουπόλεις, θα επικρατεί σχετική ζέστη ακόμη και τις βραδινές ώρες.

Δείτε βίντεο: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Νέο κύμα καύσωνα - Στους 41 ο υδράργυρος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης