Τι έδειξε η έρευνα για το «τσιγαράδικο» με τα ΣΕΚΑΠ

Τι έδειξε η έρευνα για το «τσιγαράδικο» με τα ΣΕΚΑΠ

Λοβέρδος: Η απάντηση της κυβέρνησης δείχνει λαθρεμπόριο με «Λ» κεφαλαίο - Η παραλήπτρια εταιρεία αρνείται κάθε σχέση με την επίμαχη συναλλαγή - Το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο σε διεθνή χωρικά ύδατα - Τα τσιγάρα ήταν όλα της ΣΕΚΑΠ

Τι έδειξε η έρευνα για το «τσιγαράδικο» με τα ΣΕΚΑΠ
Στοιχεία για το ιστορικό και την πορεία ερευνών του «τσιγαράδικου» που εντοπίστηκε με εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ διαβίβασε στη Βουλή η αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς απάντηση σχετικού ερωτήματος του Ανδρέα Λοβέρδου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, κατά τον κατάπλου του πλοίου στον λιμένα Παλαιοχώρας Χανίων, έγινε έλεγχος από τις Λιμενικές Αρχές, παρουσία της ειρηνοδίκη Χανίων και εκλήθη σε συνδρομή υπάλληλος του Τελωνείου Χανίων.

«Τελώντας υπό τις εντολές του δικαστικού λειτουργού, ο τελωνειακός αποσφράγισε το φορτίο, έλαβε τις τελωνειακές σφραγίδες της χώρας φόρτωσης (Μαυροβούνιο), παρέλαβε τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου και έλαβε δείγμα από τα τσιγάρα. Στο φορτίο βρέθηκαν τα αναγραφόμενα στο cargo manifest, δύο σήματα τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ. Η ποσότητα, σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, ήταν 2.047 χαρτοκιβώτια με 50 κούτες έκαστο, από τις οποίες η κάθε μία περιείχε 10 πακέτα των 20 τσιγάρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: «Στο πλαίσιο της συνδρομής της παραπάνω έρευνας, το Τελωνείο Χανίων ζήτησε εγγράφως από το Τελωνείο Ξάνθης πληροφορίες αναφορικά με τα δειγματισθέντα τσιγάρα και υπέβαλε έγγραφο αίτημα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής για τη λήψη πληροφοριών από τις τελωνειακές αρχές των κρατών φόρτωσης (Μαυροβουνίου) και προορισμού (Λιβάνου) του πλοίου. Το Τελωνείο Ξάνθης έλεγξε, σε ό,τι αφορά το ληφθέν δείγμα τσιγάρων, τον κωδικό που αποτυπώνεται στο πακέτο και δηλώνει τη μηχανή παραγωγής, τη βάρδια και την ημερομηνία παραγωγής και εντόπισε ότι πρόκειται για δελτίο παραγωγής που καταχωρήθηκε και οριστικοποιήθηκε στις 22/9/2014 στο ICISnet. Βεβαίωσε δε ότι κατά το χρονικό διάστημα από τις 22/9/2014 έως τις 30/12/2014 πραγματοποιήθηκαν τρεις εξαγωγές με προορισμό το Μαυροβούνιο για τις οποίες έχει γίνει επιβεβαίωση της εξόδου και θεωρούνται εξοφλημένες».

«Η τελωνειακή υπηρεσία του Μαυροβουνίου απάντησε ότι τα έγγραφα και οι τελωνειακές σφραγίδες είναι αυθεντικά. Η τελωνειακή υπηρεσία του Λιβάνου απάντησε ότι η λιβανέζικη εταιρεία είναι υπαρκτή και ενεργή, ο διαχειριστής της ωστόσο δήλωσε ότι η εταιρεία δεν εμπλέκεται σε καμία συναλλαγή με την εταιρεία αποστολέα» αναφέρεται επίσης.
Κλείσιμο

Πάντως, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι «από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του ανωτέρω Τελωνείου από πλευράς Λιμενικών Αρχών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της λαθρεμπορίας, προκύπτει ότι το εν λόγω πλοίο έπλεε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στα διεθνή ύδατα και αρχικώς βοηθήθηκε από παραπλέον ρωσικό πολεμικό πλοίο και στο συνέχεια ρυμουλκήθηκε από τα διεθνή ύδατα από σκάφος του Λιμενικού στο λιμένα Παλαιοχώρας Χανίων. Συνεπώς, το πλοίο δεν είχε εισέλθει, ούτε είχε κάνει απόπειρα εισόδου, στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ και πολύ περισσότερο δεν είχε κάνει απόπειρα να προσορμίσει σε λιμάνι ή όρμο που δεν επιτρέπεται η προσέγγιση. Κατά συνέπεια, κατά την κρίση της κατά τόπο αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, δεν διαπιστώθηκε η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ 1 εδαφ α και β του άρθρου 155 του νόμου 2960/2001 για τη στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής και της υποκειμενικής υπόστασης λαθρεμπορίας, ούτε καμία από τις προβλεπόμενες περιπτώσεις λαθρεμπορίας της παρ 2 του ίδιου άρθρου».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «η όλη εικόνα της υπόθεσης, σύμφωνα με την εμπειρία που διαθέτει το Τελωνείο Χανίων, προφανώς οδήγησε τους τελωνειακούς στην υποψία ότι το υπό εξέταση πλοίο μπορεί να είναι λαθρεμπορικό. Η υποψία όμως και οι εντυπώσεις δεν αρκούν για τη στοιχειοθέτηση της λαθρεμπορίας. Εφόσον το πλοίο εντοπίστηκε στα διεθνή ύδατα, δεν διαπιστώθηκε στο έδαφος ποιας χώρας επρόκειτο να τεθούν σε ανάλωση τα τσιγάρα».

Επισημαίνεται ακόμη ότι και «ο δικηγόρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας επικοινώνησε με το Τελωνείο Χανίων. Η παραλήπτρια εταιρεία του Λιβάνου, όπως προαναφέρθηκε, αρνήθηκε κάθε σχέση με την επίμαχη συναλλαγή, ενώ ο αποστολέας δεν έχει επικοινωνήσει με το Τελωνείο. Ως αποστολέας αναφέρεται η «VELEX EUROPE CORPORATION PANAMA CITY» και ως παραλήπτης η «BEIRUT FOR TRANSIT SAL».

Δείτε εδώ το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή









Λοβέρδος: Λαθρεμπόριο με «Λ» κεφαλαίο

«Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στις ερωτήσεις μου για το ακινητοποιημένο πλοίο στα Χανιά δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Πρόκειται για λαθρεμπόριο και μάλιστα με Λ κεφαλαίο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Πρόκειται για την απόλυτη δικαίωσή μου. Από την απάντηση προκύπτει ότι η εταιρεία εισαγωγής στο Λίβανο είναι υπαρκτή, αλλά δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με το προϊόν, το εμπόρευμα έχει εικόνα ύποπτη και χαρακτηρίζεται ανασφάλιστο» υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος. 

«Επιπλέον, αναφέρεται ότι τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, η οποία θα φωτίσει την σκοτεινή, όπως από την αρχή χαρακτήριζα, αυτή υπόθεση. Για τα υπόλοιπα το ραντεβού μας με τον Υπουργό είναι στη Βουλή» καταλήγει. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης