Δικαστικό... μαστίγωμα στην κυβέρνηση: Άκυρες οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων του 2015

Δικαστικό... μαστίγωμα στην κυβέρνηση: Άκυρες οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων του 2015

Όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι  και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης

Την μορφή μαστιγώματος για την Κυβέρνηση έχει λάβει το τελευταίο 48ώρο η έκδοση δικαστικών  αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικό και παράνομο τόσο το έργο της όσο και των υπουργών της.

Σήμερα, δημοσιεύτηκε ένα νέο πακέτο, τεσσάρων αποφάσεων, του Γ΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας  που κρίνει άκυρες ως μη νόμιμες τις απολύσεις 4 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Οι διοικητές κ.λπ. των νοσοκομείων παύθηκαν από τα καθήκοντα τους πριν την λήξη της 3ετους θητείας τους.

Το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε 10 ακόμα απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημοσίων νοσοκομείων.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι μέσα στο τελευταίο 48ώρο η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

1) γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων  κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση   με τους Ευρωπαίους δανειστές και

2) οι παρατάσεις των χιλιάδων   συμβασιούχων  των ΟΤΑ  (Δήμων και Κοινοτήτων) όχι μόνο αντισυνταγματικές είναι, αλλά και οι συμβασιούχοι- εργαζόμενοι  υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους.

Σήμερα, ήρθε το ΣτΕ με νέο πακέτο αποφάσεων του και ακύρωσε αποφάσεις δύο βασικών κυβερνητικών στελεχών, του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη.

Ειδικότερα,  το 2015 με αποφάσεις του   υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη Υγείας  από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και   12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παρέμεινα  στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αναπληρωτές  διοικητές είχαν ήδη  υποβάλει τότε  τις παραιτήσεις τους.

Ένα μεγάλος αριθμός των διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών που παύθηκε πρόωρα  η θητεία  τους έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ ανοίγουν το δρόμο στους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων να διεκδικήσουν πλέον (δικαστικά και πάλι) τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος που ξεκινά από την ημέρα της πρόωρης παύσης τους έως την ημερομηνία που θα έληγε η 3ετής θητεία τους.

Αναλυτικότερα, σήμερα, το Γ΄   Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον  σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα, εξέδωσε 4 αποφάσεις (1301-1304/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 4   διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών  δημόσιων νοσοκομέιων και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι  και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων που δικαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την σειρά δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ είναι:

1) Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο»,
2) Γεώργιος Γεωργιάδης, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς «Τζάνειο»,
3) Αντώνιος Αγγελάρας, αναπληρωτής διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αττικής και
4) Αναστάσιος Γρηγορίου, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός - Οφθαλμιατρείο Αθηνών- ΓΝΑ Πολυκλινική».
           Υπενθυμίζεται ότι οι 10 διοικητές, κ.λπ.  νοσοκομείων που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ τον περασμένο Μάρτιο είναι:
1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
2) Άγγελος Λιόσης,  διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο, και
3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια   γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,
4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,
5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής  ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,
6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,
7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών  Άγιος Ανδρέας,
8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,
9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και
10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Τρολ

Θα μπορούσε να γίνει καταλογισμός στους νέους διοικητές, να επιστρέψουν τα χρήματα και έτσι να πληρωθούν οι παλιοί.

Το ήξεραν...

Να πληρώσουν τα λαμόγια τις αποζημιώσεις. Ήξεραν καλά ότι τα δικαστήρια θα δικαιώσουν τους κομματικούς φίλους των προηγούμενων, γιατί είχαν 3ετείς συμβάσεις. Και ποινικές ευθύνες έχουν. Ας εκτεθούν κάνοντας χρήση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που υποτίθεται ότι θα καταργούσαν.

η υπομονη εξαντληθηκε

Τις αποζημιωσεις να τις δωσει ο Πολακης που τους απελυσε και οχι εμεις παλι με τους φόρους μας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ε βέβαια τι ΛΕΜΕ τώρα σιγά μην δεν καλύψουν τους δικούς τους δημόσιους υπαλλήλους.. μεγάλη διαφθορά κ στην δικαιοσύνη ..

Ασε μας τωρα

Νόμοι υπήρχαν και θα υπαρχουν. Το γνώριζε ο Πολλάκης αλλά νόμιζε ότι θα τον φοβηθούνε οι δικαστές!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bl3

Φόβοι για κοπάνες λόγω Black Friday- Πρόεδρος ΟΛΜE: «Δεν θα στρέψουμε τους μαθητές εναντίον των καταστημάτων πρεπει όμως να ενημερωθούν για τους κινδύνους του καταναλωτισμού»

4