LIVE

Κορωνοϊός

Βραβεία Prix Galien: τα βραβεία… Νομπέλ της φαρμακευτικής καινοτομίας

Βραβεία Prix Galien: τα βραβεία… Νομπέλ της φαρμακευτικής καινοτομίας

Εδραιώθηκε στην Ελλάδα ο πιο σημαντικός θεσμός βράβευσης της παγκόσμιας έρευνας και καινοτομίας 

Ένας θεσμός που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας, των ερευνητών των ασθενών και της κοινωνίας, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν από κοινού για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, εδραιώνεται και στη χώρα μας: πρόκειται για τα διεθνούς φήμης φαρμακευτικά βραβεία  Prix Galien, που θα πραγματοποιηθούν για τρίτη χρονιά, την 1η Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο θεσμός των βραβείων Prix Galien ξεκίνησε το 1970 στη Γαλλία, όταν ένας φαρμακοποιός, ο Roland Mehl θέλησε να προωθήσει τις σημαντικές προόδους που πραγματοποιούνται στη φαρμακευτική έρευνα. Πλέον χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ στην φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία.
 
«Μέσα από τα Prix Galien δίνεται μια έντονη «μάχη», τόσο μέσα από την ανάδειξη της καινοτομίας των φαρμακευτικών προϊόντων που συμμετέχουν στην διαδικασία της αξιολόγησης, όσο και μέσα από την κατηγορία που αφορά στην ανάδειξη του καλύτερου Συλλόγου Ασθενών, ώστε να εξάρουμε τα πλεονεκτήματά τους και τον καταλυτικό τους ρόλο για μια ποιοτικότερη ζωή και ένα σαφώς οικονομικά πιο ευνοημένο μακροπρόθεσμα σύστημα υγείας. Πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει την ανεκτίμητη αξία τους για την υγεία των πολιτών. Η πρόσβαση σε νέες θεραπείες ορισμένες φορές είναι επιβεβλημένη και θεωρώ απαράδεκτο να τις στερούνται συνάνθρωποί μας, τη στιγμή που σε άλλες χώρες είναι προσβάσιμες» ανέφερε η Πρόεδρος των Prix Galien Greece, κυρία Τζένη Περγιαλιώτου, προσθέτοντας  πως «η φαρμακευτική βιομηχανία, οι ερευνητές, οι σύλλογοι ασθενών εμπιστεύονται τις υποψηφιότητές τους προς αξιολόγηση στα χέρια των μελών των τριών κριτικών μας επιτροπών».
 
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης εστίασε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο της υγείας. «Ο κλάδος της Υγείας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται και θα βρίσκεται, για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, στην αιχμή των επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων, προοιωνίζοντας ακόμη πιο εντυπωσιακά άλματα είτε στην αντιμετώπιση είτε πολύ περισσότερο και στην ίαση αρκετών ασθενειών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίκητες. Η διεξαγωγή των βραβείων PrixGalien, για τρίτη φορά στην Ελλάδα, εμπεριέχει αυτό τον ισχυρό συμβολισμό, αφού η έρευνα και η ανάπτυξη στην Υγεία περιγράφουν τον δρόμο που πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση. Πάντοτε μέσα από ένα σταθερό, αξιόπιστο και προβλέψιμο περιβάλλον, χωρίς εκπλήξεις και αιφνίδιες μονομερείς αποφάσεις, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη παγκοσμίως περισσότερα από 7.000 νέα μόρια και ετησίως επενδύονται πανευρωπαϊκά περισσότερα από 35 δις ευρώ το χρόνο στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών» τόνισε ο κ. Αποστολίδης.
 
Στην αξία των Prix Galien Greece ως του μοναδικού θεσμού που εξάρει την αξία της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και στη σημασία της κλινικής έρευνας και των καινοτόμων φαρμάκων για την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών υγείας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Galien Scientific Research Award» των Prix Galien Greece, κ. Γεώργιος Κόλλιας. Κατά τα λεγόμενα του κ. Κόλλια «στο πλαίσιο του Ερευνητικού Βραβείου Galien Scientific Research Award επιδιώξαμε να βραβεύσουμε ερευνητές που έχουν εκτελέσει υψηλού επιπέδου έρευνα στην Ελλάδα. Στην σημερινή συγκυρία, εν μέσω οικονομικής αλλά και γενικότερης πολιτισμικής υποβάθμισης της χώρας, η ελληνική επιστημονική έρευνα και καινοτομία αποτελεί σημαντικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την μετάβασή μας σε μια παραγωγική και υγιή κοινωνία. Η ισχυρή παρουσία Ελλήνων ερευνητών στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη αποτελεί μια σταθερή βάση πάνω στην οποία η χώρα μας μπορεί να χτίσει το δικό της καινοτομικό μέλλον».
 
Ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Ιωάννης Λεκάκης κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης ανέφερε τα εξής: «Ένας μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων (21) έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση και στα φετινά βραβεία Prix Galien Greece. Περιλαμβάνουν καινοτόμα φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά προϊόντα, ορφανά φάρμακα και διαγνωστικές συσκευές, που αφορούν σε διάφορες ενδείξεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα καρδιαγγειακά νοσήματα , το σακχαρώδη διαβήτη, τις δυσλιπιδαιμίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αιματολογικά νοσήματα , ψωρίαση και νοσήματα των πνευμόνων. Τα προϊόντα αυτά βοηθούν στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μεγάλου αριθμού ασθενών. Παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία τα καινοτόμα φάρμακα που αποδεδειγμένα βοηθούν τους ασθενείς πρέπει να είναι διαθέσιμα και στους Έλληνες ασθενείς κατά τρόπο ελεγχόμενο και συμβατό με την οικονομική δυνατότητα της χώρας».
 
Στη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως τόνισε στην ομιλία του «η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων πολιτικής υγείας προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των ασθενών μέσω των οργανωμένων συλλογικοτήτων τους είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αυτό διότι, υπό το καθεστώς των ασφυκτικών προϋπολογισμών οι οποίοι έχουν καθιερωθεί στο σύστημα υγείας, είναι πλέον αναγκαία μια προτεραιοποίηση στην κατανομή των πόρων, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών / πολιτών. Άλλωστε, αυτό το δικαίωμα των πολιτών απορρέει και από το ότι αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες των υπηρεσιών υγείας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης