Εκπαιδευτικά Προγράμματα Τέχνης για τα σχολεία από την documenta 14

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Τέχνης για τα σχολεία από την documenta 14

H documenta 14 και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) θα συνεργαστούν για τη φιλοξενία της Εκθεσης σε Ελλάδα και Γερμανία

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Τέχνης για τα σχολεία από την documenta 14
Στον κόσμο της τέχνης θα μυηθούν ο μαθητές στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης documenta 14 που διοργανώνεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο Κάσελ της Γερμανίας. Συγκεκριμένα από τις 25 Απριλίου έως και τις 14 Ιουνίου μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων θα μυηθούν στην τέχνη , με δίωρες επισκέψεις τους στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Θα έρθουν σε επαφή με γλυπτά , πίνακες ζωγραφικής εγκαταστάσεις βίντεο και θα μιλήσουν με τους “ξεναγούς” των εκθέσεων αλλά και καλλιτέχνες.

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη και να πειραματισθούν με τεχνικές στα εργαστήρια. Ειδικά οι μαθητές του δημοτικού μπορούν τη δεύτερη ώρα να γνωρίσουν μέσω διαδραστικών τρόπων θέματα όπως η μετανάστευση , η αποικιοκρατία, η οικολογία και η παράδοση.

Η documenta έχει αναγνωριστεί ως η πλέον διακεκριμένη έκθεση σύγχρονης τέχνης διεθνώς. Σε κλίμα θερμού διαλόγου, κάθε documenta λειτουργεί ως φόρουμ στο οποίο εξετάζονται και παρουσιάζονται οι παγκόσμιες εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη, στον πολιτισμό και στην κοινωνία, και ως ένα εργαλείο για την επανεξέταση της ιστορίας της τέχνης και τον επαναπροσδιορισμό των πρακτικών δημιουργίας μιας σύγχρονης έκθεσης.

Η documenta ιδρύθηκε στο Κάσελ της Γερμανίας από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και θιασωτών της σύγχρονης τέχνης με επικεφαλής τον καλλιτέχνη και σχεδιαστή Arnold Bode.

Πρόθεσή τους ήταν να αναδείξουν τον κρίσιμο ρόλο της μοντέρνας τέχνης στην ανοικοδόμηση της γερμανικής κοινωνίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την πρώτη διοργάνωση του 1955, η documenta έχει υποδεχθεί χιλιάδες καλλιτεχνών και εκπροσώπων του πολιτισμού από διαφορετικά πλαίσια και τοποθεσίες ανά τον πλανήτη. Το 2017, και για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία του θεσμού, η 14η διοργάνωση της documenta θα πραγματοποιηθεί και σε μια άλλη πόλη, την Αθήνα.
Κλείσιμο

Για την documenta 14 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Adam Szymczyk έχει προτείνει μια διμερή δομή λειτουργίας της έκθεσης, με κατευθυντήρια αρχή της διοργάνωσης τον τίτλο εργασίας « Μαθαίνοντας από την Αθήνα» . Το 2017, η Αθήνα (8 Απριλίου – 16 Ιουλίου 2017) και το Κάσελ (10 Ιουνίου – 17 Σεπτεμβρίου, 2017) θα φιλοξενήσουν την έκθεση από κοινού και επί ίσοις όροις. Το Κάσελ, ο αδιαμφισβήτητος μέχρι σήμερα οικοδεσπότης της documenta, αναλαμβάνει τώρα έναν νέο ρόλο, αυτόν του φιλοξενούμενου στην Αθήνα. Οι διαφορετικοί τόποι, το πολιτιστικό υπόβαθρο και οι αποκλίνουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Αθήνα και στο Κάσελ θα αποτελέσουν στοιχεία της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας και στα δύο μέρη της έκθεσης, διαμορφώνοντας και καθορίζοντας την ίδια στιγμή τα έργα των καλλιτεχνών. Για την documenta 14 οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν κληθεί να σκεφτούν και να δημιουργήσουν με άξονα τη δυναμική σχέση που θα προκύψει ανάμεσα στις δύο πόλεις, παρουσιάζοντας ένα έργο σε κάθε τοποθεσία.

Η documenta 14 φιλοδοξεί να συμπεριλάβει πλήθος διαφορετικών φωνών μέσα, ανάμεσα και πέρα από τις δύο αυτές πόλεις, επιχειρώντας μια υπέρβαση του ευρωπαϊκού πλαισίου από την πλεονεκτική θέση που της προσφέρει η Αθήνα, μία μεσογειακή μητρόπολη τοποθετημένη στο σταυροδρόμι μεταξύ Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Τόσο η φυσική όσο και η μεταφορική απόσταση μεταξύ Αθήνας και Κάσελ θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα βιώσουν οι επισκέπτες την documenta 14, προκαλώντας συναισθήματα απόστασης, απώλειας και προσμονής, διαμορφώνοντας εκ νέου την αντίληψή τους για το τι μπορεί να είναι μια τέτοια έκθεση. Πρόγραμμα « μία εκπαίδευση» της documenta 14 «Τι αλλάζει;» «Τι μετατοπίζεται;» «Τι απομένει;» είναι τα τρία ερωτήματα που διαμορφώνουν τη συνθήκη για το πρόγραμμα «μία εκπαίδευση» της documenta 14. Ένα πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσει συνέργειες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους τέχνης δημιουργημένους από καλλιτέχνες και γειτονιές, προκειμένου να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την εκπαίδευση και την αισθητική της ανθρώπινης συντροφικότητας μέσα από τη συλλογική ενεργοποίηση του ατόμου. Ως ένα συνεκτικό πρότζεκτ, η documenta 14, Μαθαίνοντας από την Αθήνα (τίτλος εργασίας) δεν διαχωρίζεται σε επιμέρους τμήματα έκθεσης, δημόσιων δράσεων και εκπαίδευσης, ούτε προσγειώνεται σαν διαστημόπλοιο στην Αθήνα πριν αναχωρήσει κατόπιν για το Κάσελ. Είναι ένα έργο που βασίζεται στη συλλογική δράση και στις ατομικές δεξιότητες που προκύπτουν από το περιεχόμενο, χτίζοντας φιλίες καθώς εξελίσσεται.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα «μία εκπαίδευση» επιχειρεί μια καθοδηγούμενη από τον καλλιτέχνη και βασισμένη στη διαδικασία προσέγγιση, εμπλέκοντας την έρευνα, τη διαπροσωπική συνάντηση, τη συζήτηση, την ανάγνωση, την παρατήρηση, την περιήγηση, τη συλλογή της γνώσης, αλλά συγχρόνως και την εξάπλωσή της σαν να πρόκειται για ζωντανό οργανισμό.

Η συνάντηση μεταξύ τέχνης, καλλιτεχνών και κοινού αποτελεί το σημείο της εκκίνησής μας σε αυτή την ανοιχτή πορεία, όπου μαθαίνουμε από το πλαίσιο στο οποίο τοποθετούμε τον εαυτό μας. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο Fridericianum του Κάσελ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας (ΕΜΣΤ) και η documenta 14 παρουσίασαν τις πτυχές της συνεργασίας τους στις πόλεις όπου εδρεύουν τα δύο ιδρύματα.

  
Η Κατερίνα Κοσκινά διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο Adam Szymczyk καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 ανακοίνωσαν ότι η documenta 14 θα φιλοξενηθεί στο ΕΜΣΤ το οποίο και θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της διοργάνωσης.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης