Άκαρπη η συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών με την ηγεσία του υπ. Υγείας

Άκαρπη η συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών με την ηγεσία του υπ. Υγείας

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δύο από τα ζωτικά ζητήματα που συζητήθηκαν - «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις αρχές του καλοκαιριού», απαντά ο Ξανθός 

«Έμφραγμα» απειλεί την ούτως ή άλλως οριακή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση αποτελούν πλεον τις δυο -μελανές- σταθερές που χαρακτηρίζουν το ΕΣΥ, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής στην ηγεσία του υπουργείου Υγειας στη διάρκεια συνάντησής τους, και έθεσαν συγκεκριμένα -ζωτικά- ερωτήματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, χωρίς ωστόσο να λάβουν καμία απολύτως σαφή απάντηση. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνταξιοδοτήσεις των γιατρών αυξάνονται συνεχώς ενώ παράλληλα οι εκατοντάδες επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί στους οποίους βασίζεται κατα πολυ το ΕΣΥ βρίσκονται στον αέρα. 

«Οι επικουρικοί γιατροί που πήραν παράταση μέσω ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται ακόμα γιατί δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων! Υπολογίζεται δε οτι στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα απολυθούν περίπου 800 καθώς λήγει η σύμβασή τους», λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη. 

Σύμφωνα με την ίδια, η απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού ήταν ότι «θα δουν πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις αρχές του καλοκαιριού, θα εκτιμήσουν την κατάσταση πώς το σύστημα «στέκεται στα πόδια του» και τότε θα αποφασίσουν». 

 
Αλλα και σε ό,τι αγορά τις περίφημες προσλήψεις 2.000 μόνιμων γιατρών που έχουν εξαγγελθεί πολλάκις απο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΕΙΝΑΠ έλαβε μια αόριστη απάντηση ότι «δεν μπορούν να γίνουν άμεσα για όλους  αλλά θα γίνει σταδιακή προκήρυξη μέχρι το τέλος του 2017. 

«Από μέρους μας ζητήσαμε την τάχιστη προκήρυξη θέσεων των μονίμων γιατρών και τη σύντομη διεκπεραίωσή τους γιατί, όπως επισημάναμε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω συνταξιοδοτήσεων και της λήξης της θητείας των επικουρικών γιατρών στις 30/09/17», υπογραμμίζει η κυρία Παγώνη. 

Χωρίς απάντηση έφυγαν οι νοσοκομειακοί γιατροί απο την Αριστοτέλους και για το μείζον ζήτημα της λειτουργίας των 150 κλειστών κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρά μόνο με τις αόριστες υποσχέσεις ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτές να ανοίξουν». 

Στον «αέρα» βρίσκεται και η χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων.

«Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι πενιχρή, αλλά διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ», λέει η κυρία Παγώνη, τονίζοντας όμως πως ουδείς αναφέρει πως θα γίνει αυτο.

«Αφού ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με 750 εκα. ευρώ έλλειμμα, πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό 3% - 5%;», θέτει ευλόγως το ερώτημα η ΕΙΝΑΠ. ​

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης