Κι όμως ο Dior έχει κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη

Κι όμως ο Dior έχει κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη

Το 1951 το ελληνικό κράτος είχε επιτρέψει στον Christian Dior να κάνει επίδειξη μόδας στον Ιερό Βράχο - Σήμερα το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) απορρίπτει σαν ανάρμοστη για το μνημείο πρόταση του οίκου Gucci για fashion show μαζί με bonus 5 εκατομμυρίων ευρώ 

Κι όμως ο Dior έχει κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη
Κι όμως ο Dior έχει κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη
Σε δύσκολη θέση θα ερχόταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) εάν ο οίκος Gucci επέμενε να επικαλείται το ιστορικό των παραχωρήσεων της Ακρόπολης σε σχεδιαστές μόδας. Το γεγονός ότι το 1951 το ελληνικό κράτος είχε επιτρέψει στον Christian Dior να παρουσιάσει την κολεξιόν του με φόντο τα αρχαία μνημεία του Ιερού Βράχου, θα προσέφερε πιθανώς ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα στους εκπροσώπους του ιταλικού οίκου. Το ΚΑΣ απέρριψε σχετικό αίτημα της Gucci για παραχώρηση του Παρθενώνα, προκειμένου να λανσάρει εκεί την συλλογή ενδυμάτων για την άνοιξη και καλοκαίρι του 2018 με τίτλο «Gucci Cruz 2018».

Ως παράδειγμα παρόμοιας χρήσης του χώρου, η Gucci επικαλέστηκε την θρυλική φωτογράφηση της Nelly's από τη δεκαετία του '30. Σε αυτήν όμως μέλη του ΚΑΣ αντέτειναν ότι τότε δεν υπήρξε κανένα αντάλλαγμα και καμία εμπορική σκοπιμότητα. Ωστόσο, ο οίκος Dior το 1951 έκανε στην Ακρόπολη των Αθηνών επίδειξη προϊόντων, έστω και υπό τη μορφή των αιθέριων ενδυμάτων της τότε συλλογής του.

Τα μοντέλα του Dior, με την πληθωρική μόδα της εποχής, είχαν ποζάρει εμπρός από τις Καρυάτιδες, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης της σύγχρονης με την αρχαιοελληνική κλασική αίσθηση του κάλλους. Ο φωτογράφος που απαθανάτισε τις εικόνες από την Ακρόπολη ήταν ο διάσημος Γαλλο-Ελβετός Ζαν-Πιέρ Πεντρατσινί του περιοδικού Paris-Match. Ο δε Dior θέλησε να ταυτίσει συμβολικά το δικό του τολμηρό βήμα στην υψηλή ραπτική, με την κολεξιόν «Πόλη του Φωτός», η οποία για την περίσταση δεν ήταν η Αθήνα στη φάση της μεταπολεμικής της αναγέννησης και όχι το Παρίσι.

Κλείσιμο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης