Στο «μικροσκόπιο» του ΣτΕ η κτηματογράφηση και οι δασικοί χάρτες

Στο «μικροσκόπιο» του ΣτΕ η κτηματογράφηση και οι δασικοί χάρτες

Μετά από προσφυγές Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και  Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στο «μικροσκόπιο» του ΣτΕ η κτηματογράφηση και οι δασικοί χάρτες
Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας
(Ε΄  Τμήμα) είναι για ακόμη μια φορά η κτηματογράφηση και οι δασικοί χάρτες, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται οι εκδόσεις και νέων αποφάσεων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ζητούν να ακυρωθούν:
         α) της παράλειψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κινήσει τη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών, η οποία συντελέσθηκε,   από την άπρακτη παρέλευση   τριακονθήμερης προθεσμίας από τη δημοσίευση της 9400/2007 απόφασης κήρυξης περιοχών υπό κτηματογράφηση και
         β) της υπ’ αριθμ. 9400/1.3.2007 αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με την οποία κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση οι περιοχές που βρίσκονται στους απαριθμούμενους στην απόφαση αυτή 107 Ο.Τ.Α. της χώρας.
         γ) της παράλειψης της Κτηματολόγιο Α.Ε. να ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών,    η οποία  στοιχειοθετείται με την έκδοση των   πράξεων του Ο.Κ.Χ.Ε. που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας της κτηματογράφησης χωρίς να έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες,
         δ) της υπ’ αριθμ. 459/26.5.2008 αποφάσεως του Δ.Σ. του   «Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας» (Ο.Κ.Χ.Ε.) περί προσκλήσεως υποβολής δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων επί ακινήτων στις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση με την 9400/2007 απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και της υπ’ αριθμ. 463/3.9.2008 αποφάσεως περί παρατάσεως της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων των κατοίκων εξωτερικού.
Κλείσιμο

Ήδη, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έχει εκδύσει μια σειρά αναβλητικών αποφάσεων του (805, 807/2016, κ.λπ.) με τις οποίες καλούσε τα συναρμόδια υπουργεία να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα, προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας να μορφώσουν γνώμη και να εκδώσουν οριστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έθεσαν τα εξής ερωτήματα προκειμένου να παρασχεθούν τεκμηριωμένες διευκρινήσεις:
  α) Αν στις   περιοχές των 107 ΟΤΑ ελήφθησαν υπ’ όψιν οι δασικοί χάρτες και για ποιες εξ αυτών, β) αν οι δασικοί χάρτες έχουν καταρτισθεί σύμφωνα με όσα κρίθηκαν με την 32/2013 απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, και
γ) αν έχουν εκδοθεί άλλες πράξεις (λ.χ. πράξεις χαρακτηρισμού), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3208/2003.

Τώρα, συζητηθήκαν και πάλι οι υποθέσεις στο ΣτΕ, αλλά συναρμόδια υπουργεία δεν απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τους είχαν υποβληθεί από το δικαστήριο. Πάντως, νομικοί εκφράζουν την άποψη ότι οι θέσεις του Δημοσίου δεν ήταν τεκμηριωμένες και μάλλον οι αποφάσεις που θα εκδοθούν δεν θα είναι και τόσο ευχάριστες, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει  τις αποφάσεις του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης