Το πανεπιστήμιο Αιγαίου στην κορυφή των ΑΕΙ της χώρας

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου στην κορυφή των ΑΕΙ της χώρας

Ας σημειωθεί ότι τρία στα δέκα ΑΕΙ πήραν άριστα, έξη στα 10 πολύ καλά, και το ένα στα 10 πέρασε τη βάση, στις  22 εκθέσεις για τα πανεπιστήμια και 14 για τα ΤΕΙ

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των πανεπιστημίων της χώρας, με βάση τις εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση).

Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε ως συνολική ιδρυματική αξιολογική επίδοση, την υψηλότερη προβλεπόμενη, «Worthy of Merit (Άξια Θετικής Μνείας)», ένα από επτά συνολικά πανεπιστήμια με την υψηλότερη αυτή επίδοση (πανεπιστήμιο Αιγαίου, πανεπιστήμιο Κρήτης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε τις συνολικά υψηλότερες βαθμολογίες στις 26 επιμέρους ενότητες, μεταξύ όλων των πανεπιστημίων της χώρας: 18 Worthy of Merit (Άξια Θετικής Μνείας), 7 Positive (Θετική), 1 Partially Positive (Εν Μέρει Θετική).

Ας σημειωθεί ότι τρία στα δέκα ΑΕΙ πήραν άριστα, έξη στα 10 πολύ καλά, και το ένα στα 10 πέρασε τη βάση, στις  22 εκθέσεις για τα πανεπιστήμια και 14 για τα ΤΕΙ, που συνέταξαν οι εξωτερικοί αξιολογητές της ΑΔΙΠ, που «όργωσαν» όλα τα ΑΕΙ της χώρας (επιτόπιες επισκέψεις), κατά το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015-Ιουλίου 2016.

Ειδικότερα, από τα 36 ΑΕΙ:

Α. Το 27,8% αξιολογήθηκε ως «Άξιο θετικής μνείας».

Β. Το 61,1% έλαβε «θετική αξιολόγηση».

Γ. Το 11,1% «μερικώς θετική».

Δ. Δεν υπήρξε αρνητική αξιολόγηση.

Από την ανάλυση των ευρημάτων, διαφαίνονται περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις των φοιτητών με τα μέλη ΔΕΠ, στη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες αξιολόγησης, καθώς και στην κατάρτιση στρατηγικών πλάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σημαντικότερα αρνητικά ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης ζητήματα δυσλειτουργιών που αφορούν στις σχέσεις των ΑΕΙ με το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, τα οποία, κατά την γνώμη των Εμπειρογνωμόνων, περιορίζουν την αυτονομία των ιδρυμάτων.

Σε σημείωμά του στα στελέχη του πανεπιστημίου Αιγαίου, ο πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, σημειώνει: «Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης μάς έδωσαν ξεχωριστή χαρά, κυρίως όμως μας γέμισαν ευθύνη για την επόμενη μέρα. Χωρίς εκδηλώσεις αυταρέσκειας, χαμογελάμε βλέποντας να αποδίδει καρπούς το οραματικό ακαδημαϊκό αφήγημα προοπτικής και ελπίδας που έχουν δρομολογήσει οι άνθρωποι του Αιγαίου, από το 1984 συνεχώς μέχρι σήμερα, με συνέπεια στην καθημερινή προσπάθεια, ενασκούντες την ακαδημαϊκή λειτουργία στο Πανόπτικον, ως πράξη κοινωνικής λογοδοσίας ενός δημόσιου πανεπιστημίου που δρα σε δύσκολες συνθήκες στα -συχνά ξεχασμένα- ανατολικά νησιωτικά σύνορα της χώρας».

Και συνεχίζει ο πρύτανης: «Όλες και όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι μελετώντας με χαρά τα ως άνω αξιολογικά στοιχεία, δεν επιλύθηκαν έξαφνα τα πολλά και κρίσιμα προβλήματα, μεγάλα και μικρά, που αντιμετωπίζει σε περιόδους μείζονος κοινωνικής και οικονομικής κρίσης ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Κυρίως όταν αυτό εκτείνεται σε έξι νησιά και δύο γεωγραφικές περιφέρειες, στη Λήμνο και τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο, τη Σύρο και τη Ρόδο. Στο Αιγαίο χρόνια τώρα προσπαθούμε, άλλοτε τα καταφέρνουμε καλά, άλλοτε πάλι πέφτουμε, μα σηκωνόμαστε και ξανά και ξανά.

Στην παρούσα συγκυρία, στους δρόμους της ζωής των νέων αποφοίτων όλων των πανεπιστημίων, το ταξίδι είναι ακόμη πιο δύσκολο. Για αυτό όλα τα δημόσια πανεπιστήμια, μέρα με τη μέρα, μεριμνούν, ως οφείλουν, ώστε οι απόφοιτοι «για το δρόμο, να πάρουν μαζί τους νερό, γιατί το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία». Ελπίζουμε, όμως, ότι και η υπεύθυνη Πολιτεία, μελετώντας ενδελεχώς τις Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης των πανεπιστημίων, θα αντιληφθεί ακόμη καλύτερα ότι, στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, τα δημόσια πανεπιστήμια, αποτελούντα μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης, χρειάζονται επιπλέον πολύπλευρη στήριξη. Με εμπιστοσύνη στο ρόλο και τη λειτουργία τους.

Και ο κ. Γκρίτζαλης καταλήγει: «Τα δημόσια πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στους ελάχιστους βασικούς πυλώνες προώθησης μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης της χώρας. Η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική οφείλει να αξιοποιεί το τρίγωνο της γνώσης [εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία], για την ακύρωση του χρεοκοπημένου τριγώνου της κρίσης [χρέος, ελλείμματα, κρατικοδίαιτο ανύπαρκτο “παραγωγικό” “μοντέλο”]. Και τα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να οικοδομούν θύλακες δράσεων προόδου, καινοτομίας, κοινωνικού πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, στην απαραίτητη εθνική προσπάθεια για αλλαγή παραδείγματος, για τη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς παραγωγικής βάσης, για τη λειτουργία ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με ανθρώπινο πρόσωπο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αναίρεσης των τάσεων φυγής των επιστημόνων προς άλλες χώρες.

Εμείς στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, μια αγκαλιά στα νησιά, συνεχίζουμε να δρούμε συλλογικά, με όνειρο και λογισμό, υποσχόμενοι και υποσχόμενες στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, στους αποφοίτους μας και στην κοινωνία των πολιτών, συνεχή προσπάθεια, διαρκή μόχθο, δημοκρατική λειτουργία, διαφανή δράση, συνεπή αποφασιστικότητα, σταθερή στοχοπροσήλωση στην ακαδημαϊκή αποτελεσματικότητα με μετρήσιμους στόχους.

Για την πρόοδο και την ανοδική κοινωνική κινητικότητα των νέων μας, για μία επόμενη μέρα με φως για τα παιδιά μας, κάθε φύλου, φυλής, θρησκείας, για τις οικογένειες τους, για τον τόπο μας.

“Πάντα ψηλότερα θα ανεβαίνουμε, πάντα μακρύτερα θα κοιτάζουμε”».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ανεργος

Εδώ γελάμε για να μη κλάψουμε!! Η ΑΔΙΠ λέει "αξιολόγησε "! Α ρε ντροπές!! Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει!! Βρε ανόητοι πώς γίνεται να πιάνουν πάτο τα ΑΕΙ μας σε διεθνείς αξιολογήσεις και εμείς να τα βγάζουμε άριστα;;; Φτάνει πια ο σανός που ταϊζεται μέρα και νύχτα τους αφελείς. Λίγη ΝΤΡΟΠΗ!!!!

Χρόνης

Και εγώ αξιολόγησα τον εαυτό μου και τον βρήκα υπέροχο!!!!!

babis

Δεν υπάρχει σωτηρία...ΑΔΙΠ? Μνημόνια μέχρι το 2117 μπας και μπει καμιά σειρά!!!

ΧΥΖ

Για ποια Πανεπιστήμια μιλάμε? Για αυτά που τα κλείνουν όποτε θέλουν οι φοιτητικές παρατάξεις (Ολα)? Για αυτά που τα καταλαμβάνουν όποτε θέλουν οι αναρχοάπλυτοι (Νομική)? Για αυτά που χτίζουν την πόρτα του Πρύτανη με τούβλα και λάσπη (Ξάνθη-Καραμπίνης)? Για αυτά που μπουκάρουν μέσα κουκουλοφόροι και ρίχνουν την τούρτα στη μάπα του Πρύτανη (Κρήτη-Χρυσπολάκης)? Για αυτά που οι Καθηγητές κρατούνται όμηροι κλειδωμένοι για 10 ώρες από τους φοιτητές (ΠΑΜΑΚ,Κρήτης)? Για αυτά που στο προαύλιο η Αστυνομία βρίσκει κρυψώνα με όπλα (ΕΜΠ)? Για αυτά που στο πραύλιο χώρο γίνεται διακίνηση ναρκωτικών (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΠA.MAK)? Για αυτά που φιλοξενούν τον κεντρικό server των αναρχοάπλυτων Ελλάδας (ΕΜΠ Indymedia)? Για αυτά που είναι γιάφκες αναρχικών και εργαστήριο κατασκευής και αποθήκευσης μολότωφ (ΕΜΠ, Νομική)? Για αυτά που είναι παγκοσμίως απαξιωμένα και δεν βρίσκονται ούτε μέσα στα 500 καλύτερα του κόσμου? Λέω ψέμματα? Γκουγκλάρετε για να μάθετε τις λεπτομέρειες. Δυστυχώς τπ 98% των Ελλήνων κοιμάται με τα τσαρούχια και δεν γνωρίζει αυτά τα περιστατικά που έγραψα. Εγώ τα θυμάμαι ένα προς ένα.

...και στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης...

Τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πατώσει. Στο εξωτερικό είναι αστείο να λες ότι έχεις Ελληνικό πτυχίο (εκτός από το ΕΜΠ που κάπως την παλεύει άντε και μερικά τμήματα του Καποδιστριακού που επίσης κινούνται στη μετριότητα). Η κατάντια οφείλεται στην έλλειψη πόρων, στην ανυπαρξία σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, στο δημοσιουπαλληλίκι που διέπει σα καρκίνωμα τις δομές τους, στην κομματικοποίηση (εμφανής σε κάθε .. τοίχο!), στους αδιάφορους φοιτητές-καθηγητές κατά πλειοψηφία) που αφού περάσουν σε μια σχολή νομίζουν ότι εκπλήρωσαν τον προορισμό της ζωής τους και αράζουν και στην αδιαφορία του κράτους, όπου βλέπει τα πανεπιστήμια σαν πολιτικές αρένες για τη νομή κομματικών συμφερόντων. Θα πρότεινα όσοι τυχεροί έχετε σχετική οικονομική άνεση ακόμα, μη διστάσετε στείλτε το παιδί ας να σπουδάσει στο εξωτερικό σε μεγάλα αναγνωρισμένα ιδρύματα με κύρος και κυρίως με σύνδεση με την παραγωγή. Στα Ελληνικά "ΑΕΙ" οι "φοιτητές" χάνουν τα χρόνια τους και εμποτίζονται με αρρωστημένες παρασιτικές δημοσιουπαλληλικές νοοτροπίες (καλά να μη μιλήσω για τα ΤΕΙ... που χρειάζονται εκ των θεμελίων κατάργηση, είναι σκέτοι οίκοι ανοχής με φοιτητικά πάσα)!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zak_2

Οι δύο δικηγόροι επισημαίνουν πως για να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο ρατσιστικών κινήτρων στην υπόθεση, θα πρέπει οι αστυνομικές αρχές να παρέχουν στοιχεία - Ζητούν άμεση διερεύνηση της αλήθειας και απόδοση ευθυνών

3
peponi_main01

Η άτυχη Αγγελική Πεπόνη εξαφανίσθηκε τον Ιούλιο του 2010 και έκτοτε δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος της - Πεπεισμένο το συγγενικό της περιβάλλον ότι το κρανίο που βρέθηκε της ανήκει - Αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA «Από την αρχή πιστεύαμε πως ήταν δολοφονία και αυτό θα αποδειχθεί» υποστηρίζουν

5
IMG_4052_1

Ο συνιδρυτής της Microsoft αγαπούσε την Ελλάδα και σχεδόν κάθε καλοκαίρι έβρισκε την ευκαιρία να την επισκεφθεί - Είχε ζητήσει να καταδυθεί  στο ναυάγιο του «Βρετανικού» - Ο φακός τον είχε απαθανατίσει στην «ταβέρνα της Τασίας» στο Φισκάρδο

8