Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Ψώνια και βενζίνη στη... Βουλγαρία
Σε επιπλέον κίνητρο για μερίδα Ελλήνων πολιτών, κυρίως των παραμεθορίων περιοχών, μετατρέπεται η φθηνότερη τιμή της βενζίνης στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Όπως, για τους κατοίκους του νομού Σερρών, που επισκέπτονται τακτικά τη Βουλγαρία, είτε για αγορές είτε για διακοπές και "φουλάρουν" τα ρεζερβουάρ τους κατά την επιστροφή, εκτιμώντας πως μ' αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουν χρήματα.
Σε επιπλέον κίνητρο για μερίδα Ελλήνων πολιτών, κυρίως των παραμεθορίων περιοχών, μετατρέπεται η φθηνότερη τιμή της βενζίνης στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Όπως, για τους κατοίκους του νομού Σερρών, που επισκέπτονται τακτικά τη Βουλγαρία, είτε για αγορές είτε για διακοπές και "φουλάρουν" τα ρεζερβουάρ τους κατά την επιστροφή, εκτιμώντας πως μ' αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουν χρήματα.
Ωστόσο, σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών νομού Σερρών, Γιώργος Κοτζάογλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα, Σάββας Καραβασιλείου και ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών νομού Σερρών, Χρήστος Τιτής, αναφέρουν πως η φθηνότερη τιμή στη βενζίνη δεν είναι από μόνη της λόγος για τη μετάβαση Ελλήνων πολιτών στη γειτονική χώρα.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι, αν και προσφάτως, σε δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου το θέμα πήρε μεγαλύτερες από τις πραγματικές του διαστάσεις, η τελική διαφορά που θα κερδίσει η "τσέπη" του Έλληνα καταναλωτή δεν θα ξεπερνά τα πέντε ευρώ.
Η μέση τιμή της βενζίνης στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων κυμαίνεται από 0,98 ευρώ/λίτρο έως 1,2 ευρώ/λίτρο, ενώ στο νομό Σερρών η τιμή διαμορφώνεται σε 1,39 ευρώ/λίτρο, τόνισε ο κ. Κοτζάογλου. Ο ίδιος ανέφερε πως οι Έλληνες δεν μεταβαίνουν στη Βουλγαρία μόνο για να φουλάρουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων, αφού η διαφορά (στην τιμή) κυμαίνεται μεν στα 30 λεπτά ανά λίτρο κι έτσι τα 50 λίτρα του ρεζερβουάρ δίνουν το ανώτερο 15 ευρώ κέρδος, αλλά για να γεμίσει κάποιος το ρεζερβουάρ θα πρέπει να διανύσει περίπου 100 χιλιόμετρα (μετάβαση κι επιστροφή από Σέρρες) κι επομένως, εξανεμίζεται σχεδόν το κέρδος.
Αναφερόμενος στην κίνηση στα πρατήρια του νομού, ο κ. Κοτζάογλου σημείωσε πως η μείωση που καταγράφεται κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, επισημαίνοντας, όμως, πως"έχουμε μείωση από 25% έως 30% στις πωλήσεις όγκων καυσίμων που διακινούνται".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα έθεσε το θέμα της κάλυψης των βασικών αναγκών επιβίωσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, εκτιμώντας πως, λόγω της κρίσης, "πολλοί θα πάνε στη Βουλγαρία για αγορές, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν, αλλά και για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους".
Ο κ. Καραβασιλείου σημείωσε πως δεν υπάρχει αυξημένο "ρεύμα" κίνησης πολιτών προς τη Βουλγαρία, ικανό να αποτελέσει βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων, που "θέλουν" μαζικές μετακινήσεις πολιτών προς τη γειτονική χώρα, μόνο για να γεμίσουν με βενζίνη τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων.
"Οι περισσότεροι το συνδυάζουν (το γέμισμα του ρεζερβουάρ) με τα ψώνια", σημείωσε και πρόσθεσε πως "οι πολίτες αναζητούν τις φθηνές τιμές και όσοι περνούν τα σύνορα για ψώνια, στον γυρισμό γεμίζουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων".
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών του νομού Σερρών, Χρήστος Τιτής, ανέφερε πως "οι ίδιοι που πήγαιναν (στη Βουλγαρία) για ψώνια, αυτοί είναι που φουλάρουν συνήθως, ενώ για όσους μένουν αρκετά κοντά στα σύνορα (Προμαχώνας και ‘Αγκιστρο), ίσως τούς συμφέρει κάτι τέτοιο".
Ο κ. Τιτής παραδέχθηκε ότι η τιμή πώλησης της βενζίνης στη Βουλγαρία είναι όντως χαμηλότερη, εξέφρασε, όμως, την ελπίδα "να μην υπάρχει χαμηλότερη ποιότητα (του καυσίμου)".
Διαφορετική η "εικόνα" στο νομό Κιλκίς
Διαφορετική είναι η "εικόνα" που καταγράφεται στον παραμεθόριο νομό του Κιλκίς, καθώς πολίτες από την ΠΓΔΜ, μόλις εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος σταματούν στο πρώτο πρατήριο καυσίμων που θα συναντήσουν για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών του νομού, Ιωάννης Μαγλουσίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες από τη γειτονική χώρα προμηθεύονται από τα πρατήρια στο νομό Κιλκίς, "τουλάχιστον καλύτερης ποιότητας βενζίνη", ενώ η τιμή της βενζίνης δεν έχει, όπως λέει, μεγάλη διαφορά.
Αναφερόμενος σε όσους μεταβαίνουν στη Βουλγαρία (από το νομό Σερρών και το νομό ‘Εβρου) και συνδυάζουν τα ψώνια τους με το γέμισμα του ρεζερβουάρ, ο κ. Μαγλουσίδης είπε πως, πρόσφατα, σε συνέλευση της ένωσης βενζινοπωλών νομού‘Εβρου, υπογραμμίσθηκε πως πολλοί είναι αυτοί που στην επιστροφή τους, έχουν μπετόνια με βενζίνη. "Εκεί θα πρέπει οι τελωνειακοί να δουν το θέμα. Τα μπετόνια που κουβαλούν είναι κινητές βόμβες", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr