Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Θύελλα αντιδράσεων για την έρευνα εις βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων
Προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κ. Σωτήρη Μπάγια, με αφορμή συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα, διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς, ενέργεια που προκαλεί ήδη θύελλα αντιδράσεων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δικαστικές Ενώσεις αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης καταδικάζουν την εισαγγελική απόφαση για τη διενέργεια έρευνας εις βάρος του κ. Μπάγια και υπογραμμίζουν ότι «ο νομικός κόσμο
Προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κ. Σωτήρη Μπάγια, με αφορμή συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα, διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς, ενέργεια που προκαλεί ήδη θύελλα αντιδράσεων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δικαστικές Ενώσεις αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης καταδικάζουν την εισαγγελική απόφαση για τη διενέργεια έρευνας εις βάρος του κ. Μπάγια και υπογραμμίζουν ότι «ο νομικός κόσμος είναι αποφασισμένος να γίνει ασπίδα για όλους όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν ελεύθερη φωνή και αποκλειστικό γνώμονα το δίκαιο και τη συνείδησή τους».
Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρουν: «Η προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρη Μπάγια για τις δηλώσεις του σε συνέντευξη στον Τύπο σχετικά με τη Δικαιοσύνη δημιουργεί μέγα θέμα.
Στην εποχή της καλοπέρασης, της σιωπής, των δημοσίων σχέσεων και της αδράνειας οι ελεύθερες και αδέσμευτες φωνές είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους περιχαρακωμένους και με ιεραρχική δομή, όπως η Δικαιοσύνη.
Οι δηλώσεις αποτελούσαν άσκηση τολμηρής κριτικής που ξέφευγε από τα γνωστά στερεότυπα που επικρατούν στον χώρο της Δικαιοσύνης και εμποδίζουν τη δημόσια έκφραση κριτικών απόψεων. Είναι χρέος όμως του δικαστικού συνδικαλισμού να υπερβαίνει αυτούς τους φραγμούς, γιατί η Δημοκρατία και οι πολίτες έχουν ανάγκη από τέτοιες φωνές.
Η Δικαιοσύνη δεν προστατεύεται με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων, αλλά με την έμπρακτη καθημερινή ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της, έτσι που να πείθει την κοινή γνώμη.
Ο νομικός κόσμος είναι αποφασισμένος να γίνει ασπίδα για όλους όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν ελεύθερη φωνή και αποκλειστικό γνώμονα το δίκαιο και τη συνείδησή τους.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Στη Δικαιοσύνη, το οχυρό της Δημοκρατίας, έχει εγκατασταθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και από την κορυφή μέχρι τη βάση, μηχανισμός ελέγχου της ανεξαρτησίας των δικαστών, της λειτουργίας και της απονομής της. Με σκοπό τη συγκάλυψη υποθέσεων που έχουν γενικότερη σημασία και αφορούν στο δημόσιο συμφέρον, όπως είναι οι υποθέσεις των υποκλοπών, των δομημένων ομολόγων, των απαγωγών των Πακιστανών και διάφορες άλλες.
Στο πνεύμα αυτό ασκούνται πιέσεις και διώξεις σε βάρος των δικαστών εκείνων που διατυπώνουν ευθαρσώς την άποψή τους, όπως συμβαίνει σήμερα με τον πρόεδρο της Ενώσεως Εισαγγελέων κ. Σωτήρη Μπάγια. Πρέπει να τονίσω πως είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι Ενώσεις των Δικαστών, όπως η Ενωση των Δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας και η Ενωση των Εισαγγελέων, αντιστέκονται σ’ αυτόν τον κατήφορο που η κυβέρνηση με τη συνευθύνη, δυστυχώς, ελαχίστων δικαστών και εισαγγελέων, ακολουθεί».
Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιο Κονταξή, ενώπιον του οποίου θα καταθέσει ο κ. Μπάγιας την ερχόμενη Παρασκευή. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μπάγιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Λυπάμαι βαθύτατα για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, συνταγματικώς κατοχυρωμένα. Επισημαίνω ακόμη ότι, σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων, η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα. Ασφαλώς, δεν διεκδικώ το αλάθητο της κριτικής μου. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να μπορώ να ασκώ κριτική και θα επιμείνω στο δικαίωμά μου αυτό. Θα πρέπει όλοι, περιλαμβανομένου και του κ. Σανιδά, να γνωρίζουν ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους μου ότι θα συνεχίσω να ομιλώ, να ασκώ κριτική για τα κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης και να υπερασπίζομαι τα δίκαια αιτήματα των δικαστικών λειτουργών της χώρας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr