Αδιέξοδο με την άδεια και το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα

Αδιέξοδο με την άδεια και το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα

Οι αποκαλύψεις από το protothema.gr έκαναν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για «ποινικές ευθύνες» στην υπόθεση - Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση - Καλούν τον επίδοξο καναλάρχη να «απολογηθεί» στη Βουλή

Αδιέξοδο με την άδεια και το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα
Διαστάσεις πολιτικού τυφώνα, παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις για τις παράτυπες δανειοδοτήσεις του Χρήστου Καλογρίτσα, αλλά και για το εικονικό πόθεν έσχες που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή αδειοδότησης των καναλιών. Κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να κάνουν πλέον λόγο και για ποινικές ευθύνες για τα πρόσωπα ενεπλάκησαν στον σχετικό διαγωνισμό
. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν συντονισμένα να πέσει άπλετο φως στα δάνεια Καλογρίτσα που δόθηκαν από την Τράπεζα Αττικής. Αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει οτι ο διαγωνισμός για τις
τηλεοπτικές άδειες εξελίσσεται ομαλά και καλεί τους πλειοδότες να καταθέσουν την πρώτη δόση των τιμημάτων που πρόσφεραν ως την Δευτέρα.

Κλείσιμο
Απαντώντας στα νέα πυρά της Νέας Δημοκρατίας που οργάνωσε χθες ειδική συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλει εκ νέου τον διαγωνισμό, η κυβέρνηση απάντησε οτι το καθεστώς ανομίας τελείωσε και οτι θα πρέπει όλοι να σεβαστούν τους νόμους του κράτους.

Όλα δείχνουν οτι η κυβέρνηση διά της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που έχει την εποπτεία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν έχει πρόθεση να κηρύξει έκπτωτο τον κ. Καλογρίτσα, έχοντας αποφασίσει να αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα, για να διαπιστώσει αν θα καταβάλει την δόση των 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Εφόσον ο επιχειρηματίας καταβάλλει το ποσό, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην αδειοδότησή του. Αν δεν καταβάλλει το ποσό, τα πράγματα απλοποιούνται καθώς εκπίπτει αυτοδικαίως και η άδεια μεταβιβάζεται στον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αλλά και τα κανάλια αναμένουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν την Παρασκευή. Οι νομικοί σύμβουλοι των καναλιών κατέθεσαν χθες τα υπομνήματά τους στο δικαστήριο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Ίσως και η κυβέρνηση να ελπίζει οτι ο κ. Καλογρίτσας μπορεί να αποβληθεί από τον διαγωνισμό διά της δικαστικής οδού, χωρίς να χρειαστεί η ίδια να λάβει μέτρα και να αναγνωρίσει με έμμεσο τρόπο οτι δεν πήγαν όλα καλά στην διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυξάνονται καθημερινά οι φωνές στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν οτι ο κ. Καλογρίτσας δεν μπορεί πια να λάβει άδεια τηλεοπτικού καναλιού, διότι θα προκληθεί τόσο μεγάλη αναταραχή που δεν θα μπορέσει να την αντέξει η κυβέρνηση.
Χθες το πρωί, άλλος ένα υπουργός , ο Π. Κουρουμπλής, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα Αττικής μεταχειρίστηκε τον κ. Καλογρίτσα

«Αν αποδειχθούν τα στοιχεία, βεβαίως, έχουν ευθύνες. Και ποινικές και πολιτικές» είπε ο υπουργός Εσωτερικών για όσους ανακήρυξαν τον εργολάβο ως καναλάρχη.
Ταυτόχρονα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής την Ν.Δ. απαίτησαν να κατατεθεί το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Βουλή, αλλά και να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον διαγωνισμό, σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η Νέα Δημοκρατία οργάνωσε και ειδική συνέντευξη τύπου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση οτι φέρει ακέραια την ευθύνη για την προνομιακή μεταχείριση του Χρ. Καλογρίτσα.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους κανονισμούς και τους Νόμους του Κράτους. Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των «λυτών και δεμένων» να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης,πέφτει στο κενό» απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου. «Το καθεστώς της ανομίας των 27 χρόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα».

«Κόκκινα» τα βοσκοτόπια

Όπως αποκάλυψε εξάλλου χθες το protothema.gr, η εταιρεία του Καραμπάτσου που δώρισε έκταση 5.029 στρεμμάτων στην Ιθάκη στην εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα για να περάσει τον έλεγχο του πόθεν έσχες, έχει σε οριστική καθυστέρηση μη εξυπηρετούμενο δάνειο ύψους 1,8 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (της είχε δοθεί το 2007 από τη Λαϊκή Τράπεζα). Η αποκάλυψη του “κόκκινου δανείου” προκαλεί νέα ερωτηματικά για το πως η αρμόδια επιτροπή της ΓΓΕΕ έκρινε άρτιο και επαρκές το πόθεν έσχες του επιχειρηματία, ανακηρύσσοντάς τον οριστικό πλειοδότη.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ΑΓΥΙΑ του κ. Καραμπάτσου, υποθηκεύτηκαν από την τράπεζα προκειμένου να λάβει δάνειο πριν από εννέα χρόνια.

Το δάνειο με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, είχε δοθεί το 2007 από την Λαϊκή Τράπεζα (η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς) και ήταν της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του www.protothema.gr, το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετείται και έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως «κόκκινο» ενώ η αξία του με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έφθασε στα 1,8 εκατ.ευρώ!

Με δεδομένο ότι το δάνειο του 2007 είναι μη εξυπηρετούμενο, προκύπτει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρεία «ΑΓΥΙΑ ΑΕ» ανήκουν επί της ουσίας στην τράπεζα η οποία έχει σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο. Άρα δεν μπορεί το οικόπεδο της εταιρείας που έχει κόκκινο δάνειο να παραχωρηθεί ως υποθήκη, εγγύηση ή ως ενέχυρο σε οποιονδήποτε τρίτο, όπως στην περίπτωση αυτή συνέβη με τον Σπύρο Καραμπάτσο που έδωσε το ακίνητο των 5.000 στρεμμάτων στον Χρήστο Καλογρίτσα για να λάβει πόθεν έσχες.

Δείτε εδώ πώς είχε αντιδράσει ο πρώην κοινοτάρχης Περαχωρίου Ιθάκης Χρήστος Σκληρός, όταν έμαθε από τον δημοσιογράφο του Alpha ότι το συγκεκριμένο βοσκοτόπι αποτελεί εγγύηση για τις τηλεοπτικές άδειες


 Αλλά οι αποκαλύψεις για την οικονομική κατάσταση του κ. Καλογρίτσα δεν σταματούν εδώ. Χθες αποκαλύφθηκε επίσης οτι ο Χρήστος Καλογρίτσας βρίσκεται μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή 20 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των ερευνών που ξεκίνησαν στις αρχές του 2015. Για φοροδιαφυγή τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ελέγχεται και ο γιός του Ιωάννης Βλαδίμηρος, ο οποίος εμφανίζεται και ιδιοκτήτης της εταιρείας που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης