Σεισμολόγοι: Ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τα ρήγματα στην Ελλάδα

Σεισμολόγοι: Ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τα ρήγματα στην Ελλάδα

Σκορδίλης: Λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση - Χουλιάρας: Τα 6,2 Ρίχτερ μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά ισχυρός προσεισμός - Λέκκας: Προετοιμαζόμαστε να στείλουμε τεχνική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές 

Σεισμολόγοι: Ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τα ρήγματα στην Ελλάδα
Για το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός στην Ιταλία
, αλλά αντίθετα να ήταν ένας ισχυρός προσεισμός μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε ο κ.
Χουλιάρας και επεσήμανε ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Κλείσιμο

Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, συνέχισε, προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. 
Παράλληλα, απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία.

Πάντως ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους, να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα.

«Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι σεισμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος για να προκαλέσει διέγερση. Είναι 850 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ένας σεισμός. Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης.

«Οι σεισμοί που γίνονται στις γύρω χώρες μας κρατούν σε εγρήγορση. Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα, σε σχέση με την Ιταλία έχουμε πιο υψηλή σεισμικότητα στην Ελλάδα. Τέτοιοι σεισμοί θα πρέπει να αποτελούν αφορμή προβληματισμού για να βελτιώσουμε την αντισεισμική μας πολιτική» πρόσθεσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Τα 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν ολόκληρη την Κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης προκάλεσαν τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χωριά και πόλεις. 

Επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό Ακούμολι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκησε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χλμ!

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης