Πιέζουν με όλα τα μέσα οι Τούρκοι για την έκδοση των «οκτώ»

Πιέζουν με όλα τα μέσα οι Τούρκοι για την έκδοση των «οκτώ»

Κατά την προσαγωγή τους στο δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης παρίσταντο τρεις Τούρκοι διπλωμάτες από το προξενείο - Έφτασε και Τούρκος δικηγόρος άλλα δεν του επετράπη η είσοδος - Επιμένει ο Βίτσας: Ο Ερντογάν έχει δίκιο

 Πιέζουν με όλα τα μέσα οι Τούρκοι για την έκδοση των «οκτώ»
Πιέζουν με όλα τα μέσα οι Τούρκοι για την έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών, οι οποίοι προσήχθησαν την Δευτέρα στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπου ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν.

Στο δικαστικό μέγαρο έφτασε το πρωί ο υποπρόξενος της Τουρκίας στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής συνοδευόμενος από δύο δικηγόρους αλλά και ένας άντρας που υποστήριξε ότι είναι δικηγόρος των πραξικοπηματιών και στον οποίο, ωστόσο, δεν επετράπη η είσοδος στο μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Έπειτα από την αποχώρηση των οκτώ από το δικαστικό μέγαρο, μάλιστα, ο συγκεκριμένος άντρας προέβη και σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως οι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα «είναι πραξικοπηματίες και δολοφόνοι», τονίζοντας παράλληλα ότι «άνοιξαν πυρ κατά των αμάχων».

Κλείσιμο
Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως οι οκτώ πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, θα ζητούσαν και θα λάμβαναν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν, πολλοί ήταν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και τα κανάλια που έχουν στηθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης.

Οι οκτώ κατηγορούνται ότι μπήκαν παράνομα στη χώρα μας και ότι δεν είχαν λάβει σχετική άδεια για να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, όμως, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους δεν γνώριζαν ότι γινόταν πραξικόπημα και ισχυρίζονται ότι απλά εκτελούσαν εντολές.



«Το ποινικό δικαστήριο θα τελειώσει σύντομα και περιμένουμε μια καλή απόφαση ώστε να μην ασκήσουμε έφεση. Οι πελάτες μου δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα. Έλαβαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που έπραξαν μέχρι που δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία. Στη συνέχεια έλαβαν μηνύματα ότι γίνεται πραξικόπημα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους», υπογράμμισε η δικηγόρος Ιλια Μαρινάκη.

Η δικηγόρος ερωτηθείσα πόσο καιρό μπορεί να πάρει η εξέταση για πολιτικό άσυλο, απάντησε τρεις μήνες, ενώ όπως υπογράμμισε, οι οκτώ Τούρκοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μεταφορά σε όλη τη χώρα.

Με τη σύλληψή τους έχει ασχοληθεί προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν θα αγνοήσει το αίτημα του λαού για επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα το συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία είναι σε αναμμένα κάρβουνα και ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι από την τηλεφωνική του συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα προέκυψε ότι: «Η Ελλάδα θα εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ πραξικοπηματίες μέσα σε 15 με 20 μέρες».

Τούρκοι δημοσιογράφοι και κανάλια στήθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης



Επιμένει ο Βίτσας: Ο Ερντογάν έχει δίκιο

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Έθνικής Άμυνας επιμένει πως ο «Ερντογάν έχει δίκιο».

«Πρέπει να ακολουθηθεί το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Το αντιμετωπίζουμε ως ένα γεγονός προς επίλυση», είπε ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας για την υπόθεση το πρωί της Δευτέρας, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Μετά τις χθεσινές του δηλώσεις στο Mega ότι είναι πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας για έκδοση των στρατιωτικών, σήμερα δηλώνει: «Δεν θα προέτρεχα ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει τους 8. Πρέπει να ακολουθηθεί το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Το αντιμετωπίζουμε ως ένα γεγονός προς επίλυση».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Ερντογάν που αφορούν στον Αλέξη Τσίπρα και την έκδοση των 8 -  ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μέσα σε 15 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που το έσκασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής - ο κύριος Βίτσας απάντησε: 

«Εμεις μπορούμε να μιλάμε μόνο πολιτικά. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία της αίτησης πολιτικού ασύλου, η εξέταση σε πρώτο βαθμό και η εξέταση σε δεύτερο βαθμό, η οποία διαρκεί περίπου 15 με 25 ημέρες, συνήθως. Το αίτημα έκδοσης που έχει κάνει η τουρκική πλευρά έχει ένα ισχυρό επιχείρημα. Πολιτικά αυτό που ευνοεί την Ελλάδα είναι αυτές οι υποθέσεις να λήγουν γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί που συνδέουν όλο αυτό με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και αυτό θα πρέπει να παρθεί υπόψιν σε πολιτικό επίπεδο. Τις τελευταίες ημέρες δεν σημειώθηκε αυξημένη ροή προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά πάντοτε υπάρχει μια ανησυχία για αυτό», κατέληξε.

Δείτε βίντεο: Πιέζουν οι Τούρκοι για την έκδοση των 8 - Εκτελούσαμε εντολές, υποστήριξαν οι πραξικοπηματίες 



Η δικηγόρων των Τούρκων πραξικοπηματιών Ιλια Μαρινάκη


Οι «οκτώ» ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν


Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί αυτομόλησαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο



Οι πραξικοπηματίες εισέρχονται στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης


Ο Τούρκος που υποστήριξε πως είναι ο δικηγόρος των «οκτώ»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης