Αντιδράσεις στην Ύδρα για το αίτημα αστυνομικών να χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες στο νησί

Αντιδράσεις στην Ύδρα για το αίτημα αστυνομικών να χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες στο νησί

Η Ύδρα είναι ο μόνος τόπος στην Ελλάδα στον οποίον δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, πλην εκείνων που χρησιμοποιεί ο Δήμος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Νοσοκομείο του νησιού

Αντιδράσεις στην Ύδρα για το αίτημα αστυνομικών να χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες στο νησί
Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας «Υδραίισα Φώκια» αλλά και των κατοίκων του νησιού έχει προκαλέσει το αίτημα του τοπικού αστυνομικού τμήματος να εφοδιαστεί με μοτοσικλέτες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»,το αίτημα του διοικητή του ΑΤ αφορά στη χορήγηση άδειας για χρήση δύο μηχανών 200 κυβικών τύπου enduro, οι οποίες θα «επιστρατεύονται» μόνο σε περίπτωση κινδύνου ζωής και για αδικήματα που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον, ενώ κάθε φορά θα εκδίδεται και δελτίο κίνησης οχήματος.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά,
ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως το ίδιο αίτημα είχε κατατεθεί και πριν από δύο χρόνια και είχε απορριφθεί και υπογραμμίζει πως η Ύδρα είναι ο μόνος τόπος στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, στον οποίον δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, πλην εκείνων που χρησιμοποιεί ο Δήμος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Νοσοκομείο του νησιού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την υπ΄. αριθμ 648/2002 γνωμοδότηση του, απεφάνθη ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει, σχετικά με την κυκλοφορία οποιουδήποτε τροχοφόρου στην Ύδρα, είναι ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.  

Κλείσιμο
«Η Ύδρα είναι ο μόνος τόπος στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, στον οποίον δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, πλην εκείνων που χρησιμοποιεί ο Δήμος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Νοσοκομείο του νησιού», σημειώνει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το νησί, που μαζί με την σπάνια ομορφιά του και το αρχαιολογικό του παρελθόν 6.000 ετών, το καθιστούν μοναδικό και τόπο προσέγγισης ποιοτικού τουρισμού».

Το πλήθος των επενδυτών και των επισκεπτών που συρρέουν οκτώ μήνες τον χρόνο στο νησί, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση σπιτιών, υπολογίζουν πολύ σε αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική επιστολή, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Ύδρας έχει υποβάλει εκ νέου αίτημα προς την αρμόδια Εφορεία για την απόκτηση δύο δίκυκλων μηχανών. 

«Η Ύδρα έχει περιορισμένο οδικό δίκτυο που συνδέει τα προϊστορικά και μυκηναϊκά μονοπάτια, τα οποία βρίθουν από όστρακα και μαρτυρίες του αρχαίου παρελθόντος του νησιού», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, παρόμοιο αίτημα του ΑΤ  είχε απορριφθεί  από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ προ διετίας, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και της ανωτέρω απόφασης του ΝΣΚ.

«Κύριε Υπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι το ΥΠΠΟΑ θα απορρίψει εκ νέου το αίτημα του ΑΤ Ύδρας, δεδομένου ότι το Τμήμα μπορεί να χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή τα τροχοφόρα του δήμου και  της Πυροσβεστικής. Έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σκάφος του Λιμεναρχείου, καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις επαγγελματικό ταχύπλοο, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεσή του καθ’ όλο το 24ωρο, φιλική προσφορά του Συλλόγου», αναφέρει ακόμη ο Σύλλογος και καταλήγει, σημειώνοντας: «Σας ευχαριστούμε θερμά και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία. Άλλωστε η τριαντάχρονη συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αδιατάραχτη και έχει αποβεί χρήσιμη για την προστασία του σπάνιου ετούτου τόπου. Το εν λόγω αίτημά μας στηρίζουν δεκάδες άνθρωποι της επιστήμης, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, προπάντων όμως η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης