Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης που κατηγορείται για μίζες 3,2 εκατ.μάρκων

Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης που κατηγορείται για μίζες 3,2 εκατ.μάρκων

Ελεύθερη η σύζυγός του πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με εγγύηση 600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης που κατηγορείται για μίζες 3,2 εκατ.μάρκων
Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης για την υπόθεση δωροδοκίας του με 3,1 εκατ. γερμανικά μάρκα από την γερμανική εταιρεία «Hospitalia».
 
Αντίθετα, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα (1 και 16) και απαγόρευσή εξόδου από τη χώρα αφέθηκε η σύζυγος του Α. Μαρτίνη, Γεωργία Μαρτίνη. Το ζεύγος Μαρτίνη αντιμετώπιζε κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή από το πρωί της Παρασκευής.

«Δυστυχώς δεν κατάφερα να πείσω τον ανακριτή, η σύζυγος μου τα κατάφερε», αρκέστηκε να δηλώσει ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά το τέλος της απολογίας του και αφού του είχε ανακοινωθεί η απόφασή για προφυλάκιση.

Στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και η σύζυγος του αρνήθηκαν την κατηγορία και υποστήριξαν ότι τα χρήματα που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς τους είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Ειδικότερα, ο Α. Μαρτίνης φέρεται να προέβαλλε τον ισχυρισμό πως τα 3,2 εκατ. γερμανικά μάρκα που κατέθεσε η γερμανική εταιρεία ήταν η νόμιμη αμοιβή δικηγόρου που επιλήφθηκε της σύμβασης του νοσοκομείου με την εταιρεία «Hospitalia». Όμως, πάντα κατά τους ισχυρισμούς της πλευράς Μαρτίνη, η οικογένεια του δικηγόρου όφειλε χρήματα από κοινή περιουσία στην Γ. Μαρτίνη, και έτσι ο δικηγόρος έστειλε τα χρήματα αυτά στο ζευγάρι. 
Κλείσιμο
Ανακριτής: Γιατί κινήθηκαν τα χρήματα αυτά μέσω έξι λογαριασμών; 
Α. Μαρτίνης: Ήταν υπόδειξη ενός οικονομικού συμβούλου για να αποφευχθεί επιπλέον φορολογία.

Σύμφωνα με την κατηγορία το ποσό των 3,2 γερμανικών μάρκων πέρασε μέσα από έξι διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας. Με το ποσό αυτό ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε προκειμένου να προτιμήσει τη γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», που θα προμήθευε το «Ερρίκος Ντυνάν» με εξοπλισμό.

Σκοπός του ήταν -σύμφωνα με τα όσα του καταλογίζει η ελληνική Δικαιοσύνη- να σβήσει με τον τρόπο αυτό κάθε ίχνος του παράνομου χρήματος. Η βλάβη για το «Ερρίκος Ντυνάν» -σύμφωνα με την κατηγορία- είναι ισόποση της προμήθειας, 3,2 εκατ. γερμανικών μάρκων, με την οποία κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης και τελικά το ποσό αυτό επιβάρυνε το συνολικό τίμημα της σύμβασης.




Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιρειών και έπειτα διοχετεύτηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, για να μετατραπούν στη συνέχεια σε ακίνητη περιουσία. Κάτοχοι των λογαριασμών αυτών είναι ο ίδιος ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, όπως και ένα ακόμη συγγενικό τους πρόσωπο, που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Ανδρέα Μαρτίνη, το κατηγορητήριο: «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων το οποίο η «Hospitalia International» υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα  προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από έξι διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ. Κ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ερρίκος Ντυνάν» εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Μεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρείας «Hospitalia International», η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, η προσφορά της εταιρείας δεν ήταν η χαμηλότερη από το σύνολο των προσφορών που υποβλήθηκαν. Κατόπιν τούτου, η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών.

Και στο σημείο αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο: «Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» που εκπροσωπούνταν από τον Α. Μαρτίνη και της εταιρίας «Hospitalia International» με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρεία «Hopitalia International» την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία. Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε». 

Με άλλα λόγια δηλαδή ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι είχε προσυνεννοηθεί για τη μίζα με τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρεία.

Στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse

Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων διοχετεύθηκε στη συνέχεια στην Ελβετία από τον Ανδρέα Μαρτίνη. Αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Σκοπός ήταν να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εν λόγω ποσό, καθώς και η μετατροπή του ως άνω ποσού σε κινητή περιουσία την οποία εσύ και η σύζυγός σου Γ. Μαρτίνη τελέσατε γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το κακούργημα της τελεσθείσας από εσένα απάτης και με σκοπό να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευσή της συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης εξόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχομένων από το βασικά αδίκημα της απάτης εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, το άνοιγμα έξι διαφορετικών λογαριασμών οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιους ποσού, η σύσταση υπεράκτιας εταιρείας με έδρα τη Λιβερία, συνιστούν επανειλημμένη τέλεση της πράξης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο που το ζεύγος απέκτησε με μέρος των χρημάτων που προέρχονται από τη μίζα, το κατηγορητήριο αναφέρει: «Για χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττετε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης