Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Διαγωνισμός κρασιού στη Θεσσαλονική
Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται σήμερα ο 8ος Διαγωνισμός Οίνου, με 792 δείγματα κρασιών από διάφορες χώρες. Με βάση τη βαθμολόγηση των κριτών θα απονεμηθούν μετάλλια στο 1/3 περίπου των δειγμάτων που συμμετέχουν και ανά κατηγορία (Μεγάλο Χρυσό, Χρυσό Μετάλλιο, Ασημένιο Μετάλλιο, Χάλκινο). Οι βραβευμένοι οίνοι θα φέρουν στις φιάλες τους στα ράφια ειδικά αυτοκόλλητα με το μετάλλιο που κέρδισαν, ώστε η διάκρισή τους να έχει αντίκτυπο και στο καταναλωτικό κοινό. Η εκδήλωση η οποία είναι κλειστή για
Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται σήμερα ο 8ος Διαγωνισμός Οίνου, με 792 δείγματα κρασιών από διάφορες χώρες. Με βάση τη βαθμολόγηση των κριτών θα απονεμηθούν μετάλλια στο 1/3 περίπου των δειγμάτων που συμμετέχουν και ανά κατηγορία (Μεγάλο Χρυσό, Χρυσό Μετάλλιο, Ασημένιο Μετάλλιο, Χάλκινο). Οι βραβευμένοι οίνοι θα φέρουν στις φιάλες τους στα ράφια ειδικά αυτοκόλλητα με το μετάλλιο που κέρδισαν, ώστε η διάκρισή τους να έχει αντίκτυπο και στο καταναλωτικό κοινό. Η εκδήλωση η οποία είναι κλειστή για το κοινό θυμίζει πραγματική ιεροτελεστία, καθώς 42 διακεκριμένοι γευσιγνώστες - οινολόγοι, δημοσιογράφοι οίνου και οινοχόοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται απομονωμένοι σε μία ήσυχη αίθουσα, στην οποία η θερμοκρασία περιβάλλοντος διατηρείται στους 18 με 22 βαθμούς Κέλσιου. Κάθονται γύρω από έξι τραπέζια και προσπαθούν να περιγράψουν την αίσθηση που τους προκαλεί μια σειρά από κρασιά.
Ο 8ος Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την Τετάρτη και λήγει σήμερα. Πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Polis» και στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με τη HELEXPO-OINOS, διαγωνίζονται δείγματα κρασιών από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Μεταξύ των κριτών βρίσκεται και ο παγκόσμια αναγνωρισμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος οίνου, κ. Tom Stevenson.
Τα κρασιά που συμμετέχουν στον διαγωνισμό προέρχονται από οκτώ κατηγορίες (λευκοί ήρεμοι, ροζέ ήρεμοι, ερυθροί ήρεμοι, ημιαφρώδεις οίνοι, αφρώδεις οίνοι, οίνοι λικέρ, οίνοι sous voile, οίνοι ρετσίνα).
Η δοκιμή των κρασιών λέγεται «τυφλή», αφού οι κριτές δεν μαθαίνουν ποτέ την ταυτότητα των οίνων που αξιολόγησαν. Προτού οι φιάλες φτάσουν στα τραπέζια όπου κάθονται οι βαθμολογητές περνούν από μια γειτονική αίθουσα, όπου πραγματοποιείται ο εκπωματισμός, καθώς και η τοποθέτησή τους σε συσκευασίες που κρύβουν το σχήμα τους και κάθε στοιχείο το οποίο θα επέτρεπε την ταυτοποίηση των δειγμάτων.
Κατά τη γευστική δοκιμή επικρατεί πειθαρχία, οι κριτές παραμένουν σιωπηλοί και δεν κάνουν κινήσεις ή μορφασμούς ενδεικτικούς των εκτιμήσεών τους. Πριν από το σερβίρισμα κάθε δείγματος διανέμονται τα έντυπα αξιολόγησης που φέρουν τις τεχνικές ενδείξεις σχετικές με το δείγμα.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. Περιλαμβάνουν, στην περίπτωση των ήρεμων ξηρών οίνων, τη δοκιμή έως και 45 δειγμάτων την ημέρα. Για τους υπόλοιπους τύπους οίνων οι δοκιμές δεν υπερβαίνουν τα 30 δείγματα την ημέρα. Οι γευσιγνώστες δοκιμάζοντας ένα κρασί προσπαθούν να το προσεγγίσουν με τις αισθήσεις τους, να το εκτιμήσουν με βοηθό τη μνήμη τους και τελικά να εκφέρουν κρίση για την ποιότητά του, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του και την ευχαρίστηση που προκαλεί.
Αρχικά οι κριτές εξετάζουν το χρώμα του κρασιού. Γέρνοντας το ποτήρι μπροστά παρατηρούν την ένταση και τις αποχρώσεις του κρασιού, οι οποίες δίνουν μια πρώτη ένδειξη για τη γεύση του και συχνά μαρτυρούν την ηλικία του. Στη συνέχεια, περιστρέφοντας προσεκτικά το ποτήρι και εισπνέοντας τον αέρα που βρίσκεται στον επάνω χώρο του προσπαθούν να προσδιορίσουν άλλα κρίσιμα χαρακτηριστικά, το άρωμα, την έντασή του, εάν είναι έντονο, μέτριο, ασθενές, φίνο. Και στο τέλος η γεύση. Μια μικρή ποσότητα κρασιού στο στόμα, την οποία περιστρέφουν γύρω από τη γλώσσα θα τους βοηθήσει να περιγράψουν την «αίσθηση» που προκαλεί, εάν είναι ζεστό, λεπτό, εάν έχει ευχάριστη γεύση, μαλακό «τέλος» στον ουρανίσκο ή αν είναι νευρικό και τραχύ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr