LIVE

Κορωνοϊός

Ελλάδα και Γερμανία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην Έρευνα και την Καινοτομία

Ελλάδα και Γερμανία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην Έρευνα και την Καινοτομία

Το πρώτο ελληνογερμανικό πρόγραμμα Συνεργασίας για την Έρευνα και την Ανάπτυξη ολοκληρώθηκε με 23 προτάσεις να βρίσκουν χρηματοδότηση...

Το πρώτο ελληνογερμανικό πρόγραμμα Συνεργασίας για την Έρευνα και την Ανάπτυξη ολοκληρώθηκε με 23 προτάσεις να βρίσκουν χρηματοδότηση. Ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, καθηγητής Κώστας Φωτάκης, και ο αναπληρωτής Υπουργός του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας & Έρευνας, κ. Thomas Rachel, εγκαινίασαν σήμερα στην Αθήνα, από κοινού τη συνάντηση εργασίας με τίτλο «Ελληνο-Γερμανικές Ημέρες για την Έρευνα, την Καινοτομία και τους νέους επιστήμονες.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία Ταμείου για την έρευνα, με χρηματοδότηση πέραν του Horizon  και του ΕΣΠΑ που θα είναι αφιερωμένο στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Κρίσιμο  σημείο, είπε ο κ. Φωτάκης η « η διακυβέρνηση του Ταμείου να είναι μακριά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και ο ορίζοντας να είναι μακρύς». Ο κ. Φωτάκης είπε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με την αντίστοιχη γερμανική εταιρία για την έρευνα.

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τον απολογισμό του πρώτου Ελληνο-Γερμανικού Προγράμματος Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη, και συζήτησαν τις λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος συνεργασίας Έρευνας και Τεχνολογίας. 

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου «Το πρώτο Ελληνο-Γερμανικό Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη ξεκίνησε τον Μάρτιο 2013 με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είκοσι τρεις προτάσεις επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση με βάση την επιστημονική αριστεία, και οι ομάδες που συνεργάστηκαν, είχαν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα σχέδια τους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Ελλάδα και Γερμανία έχουν διαθέσει πάνω από 10 εκ. € για τον σκοπό αυτό».

«Με την πρωτοβουλία αυτή, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στις δύο χώρες μας, οι οποίες ωφελούνται σημαντικά» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Thomas Rachel, κατά την έναρξη της εκδήλωσης στην Αθήνα.

Το Ελληνο-Γερμανικό Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) είναι το μόνο διμερές ερευνητικό πρόγραμμα της Γερμανίας σε συνεργασία με άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος Ε&Α, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Έρευνας της Γερμανίας (BMBF) και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) συγχρηματοδοτούν ερευνητικά έργα συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, της ψηφιοποίησης υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς και σχετικά με υπηρεσίες / εφαρμογές ΤΠΕ, όπως επίσης έρευνα στους τομείς της νανοτεχνολογίας και της φωτονικής.

Στον τομέα της έρευνας για την υγεία, για παράδειγμα, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο EberhardKarls του Tübingen και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα ερευνούν ανοσολογικές «υπογραφές», που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιολογικοί δείκτες στην ογκογένεση. Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα μέθοδο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Στον τομέα των κοινωνικών επιστημών ένα άλλο έργο προσβλέπει στην ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης για επιλεγμένες γερμανικές και ελληνικές κοινότητες και δήμους.

Όπως δήλωσε και ο κ.. Φωτάκης "Περαιτέρω συνεργασία Ε&Α προβλέπεται μέσα από μια δεύτερη φάση διμερούς προγράμματος ερευνητικής συνεργασίας 3ετούς διάρκειας (συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. € από τις δύο χώρες), με στόχο να επικεντρωθεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα ερευνητικών πεδίων. Το νέο πρόγραμμα θα υποστηρίξει οριζόντιες δράσεις, που επιτρέπουν την συμπληρωματικότητα με δράσεις του Ορίζοντα 2020 και εμβληματικές πρωτοβουλίες των δύο χωρών σε νέους τομείς προτεραιότητας.

Απονομή βραβείων σε νέους ερευνητές

Κατά τη διάρκεια των Ελληνο-Γερμανικών Ημερών Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Επιστημόνων οι δύο Υπουργοί απένειμαν σε ομάδες νέων ερευνητών βραβεία για τις καλύτερες παρουσιάσεις των έργων τους. Τα βραβεία συνίστανται σε μία οργανωμένη επίσκεψή τους σε υψηλού επιπέδου ερευνητικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Γερμανία. Ο κ. Φωτάκης και ο Γερμανός ομόλογός του, κ. Rachel, εντυπωσιάστηκαν από την υψηλή ποιότητα της ερευνητικής συνεργασίας και το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων των ομάδων. «Προσφέρουμε στους νέους ερευνητές ευκαιρίες να ενισχύσουν και να διευρύνουν τη συνεργασία τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο κ. Rachel στην τελετή απονομής των βραβείων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης