Κύπρος: Η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε «τραγικό reality show»

Κύπρος: Η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε «τραγικό reality show»

Σύμφωνα με τον Κύπριο ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου - «Πρέπει να εντοπιστούν τα αίτια, διαφορετικά το πρόβλημα θα μας κυνηγά για πολλά χρόνια» δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη 

Κύπρος: Η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε «τραγικό reality show»
Στην προσφυγική κρίση, το τεταμένο κλίμα στην Τουρκία, αλλά και τις ευθύνες της Ευρώπης σχετικά με το μεταναστευτικό, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς, κ. Τάκης Χατζηγεωργίου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η εξωτερική πολιτική και η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με πρωτοβουλία του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και την Λευκωσία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς σχολιάζοντας τις πρόσφατες φονικές εκρήξεις στην Τουρκία δήλωσε: «Μετά την αραβική Άνοιξη μπορεί να έχουμε τον τουρκικό Χειμώνα. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός στην Τουρκία».

Ο κ. Χατζηγεωργίου, μάλιστα, υποστήριξε πως χιλιάδες παιδιά κοσμικών οικογενειών εκπαιδεύονται κρυφά από τις οικογένειές τους σε σχολεία για να μυηθούν στα βάθη του ισλαμισμού και στη συνέχεια στρατολογούνται στη Συρία.


Κλείσιμο

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής όταν οι γονείς διαπίστωσαν αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους, αναζήτησαν τα αίτια και ανακάλυψαν πως παρακολουθούν ειδικά μαθήματα για τα οποία οι ισλαμιστές έχουν δημιουργήσει ειδικά σχολεία σε σπίτια.

«Η Τουρκία δε μπορεί να γίνει εύκολα πόλος σταθερότητας, ειδικά έπειτα από την φονική επίθεση στην Άγκυρα», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Όσο για την προσφυγική κρίση εξήγησε πως αυτό που διαδραματίζεται τον τελευταίο καιρό θυμίζει «τραγικό reality show» με την ΕΕ «να λέει ότι όποιος καταφέρει να επιβιώσει από βουνά, θάλασσα, δίψα και πείνα τότε θα πάρει το status του πρόσφυγα». 

Παρότι είναι αναγκαία η κοινή εξωτερική πολιτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Χατζηγεωργίου προέβλεψε πως δε θα υπάρξει σύντομα μία κοινή γραμμή. 

Υπογράμμισε, εντούτοις, ότι «αν υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να ωθήσει τον κόσμο προς τα μπροστά, αυτός είναι η ΕΕ». Βέβαια, εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο η ΕΕ να αποτελέσει στο μέλλον τον τρίτο πόλο στρατιωτικής δύναμης, ενώ τόνισε πως οι δραματικές εξελίξεις με τους χιλιάδες νεκροί στις θάλασσες της Μεσογείου «είναι ντροπή της ανθρωπότητας».

Για τη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία εκτίμησε ότι η εισροή μεταναστών θα ελαττωθεί, αλλά όχι σημαντικά. Βέβαια, επισήμανε πως η επιχείρηση των διακινητών δεν αναμένεται να μειωθεί, προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει να υπάρχει έλλειψη σταθερότητας στη Συρία η εισροή θα συνεχιστεί.



Ο Δρ. Μιχάλης Ατταλίδης, Γενικός Συντονιστής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet, από την άλλη, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τόνισε πως από την «αραβική Άνοιξη» έχει σημειωθεί μία μετάβαση στον «αραβικό Χειμώνα».

Την ίδια ώρα, ο Δρ. Ατταλίδης τόνισε πως οι σημαντικές γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή δημιουργούν παρασκήνιο εμφυλίων και προσφυγική κρίση, ενώ επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνο με οικονομικούς πόρους, αλλά είναι απαραίτητη μία πραγματική εξωτερική πολιτική. 

Βέβαια, επισήμανε πως ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική «δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε και δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό τον στόχο». 

Υπέδειξε δε, ότι η προσφυγική κρίση καθώς και η οικονομική κρίση, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα στην Ευρωζώνη οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση διαδικασία η οποία έχει ανησυχητικά πληγεί και υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη τόνισε πως είναι απαραίτητο να εντοπιστούν τα αίτια της κρίσης, διαφορετικά «το πρόβλημα θα μας κυνηγά για πολλά χρόνια».

Εξήγησε, μάλιστα, πως το ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι πρωτίστως πολιτικό, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου -το οποίο όπως είπε λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών- στη χάραξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. 

«Όταν η ΕΕ δεν έχει μια εσωτερική συναινετική δομή η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι πιθανή», δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι διαχειρίσιμο. Είπε, λοιπόν, πως οι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν σε τρεις άξονες: κατανομή προσφύγων, συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων ώστε να αμβλυνθούν τα αίτια του προβλήματος και συνεργασία με τις χώρες διέλευσης των προσφύγων.  

Στον αντίκτυπο του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, εστίασε ο πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Δρ. Ζήνωνας Τζιάρρας.

Όπως είπε ο κ. Τζιάρρας είναι σημαντικό να εξετάσει κανείς το Ισλαμικό Κράτος όχι μόνο ως «οργάνωση ή κίνημα», αλλά ως «κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο», το οποίο αποτελεί προϊόν ευρύτερων αλλαγών στο παγκόσμιο σύστημα.  

Ωστόσο, εξήγησε πως η απειλή του ΙΚ μπορεί σχετικά εύκολα να αντιμετωπιστεί μόλις οι τοπικές και διεθνείς δυνάμεις δεσμευτούν για μία σύγκρουση ευρείας κλίμακας.

Βέβαια, ο πολιτικός αναλυτής εξήγησε πως πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι το ΙΚ έχει ήδη εμπνεύσει μια σειρά άλλων οργανώσεων με ανάλογη ιδεολογία σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες έχουν τον ίδιο στόχο. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η απειλή; Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρρα μέτρα που θα παρέχουν ασφάλεια και οικονομική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης. 

Σύμφωνα με τον πρέσβη κ. Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος είναι διευθυντής Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, η εξωτερική πολιτική σχετικά με το μεταναστευτικό έχει περιοριστεί σε δηλώσεις και λιγότερο στην ενεργό δράση. Ποιος ο ρόλος της Κύπρου, όμως, στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης; Όπως τόνισε ο κ. Παντελίδης από τη μία η Κύπρος φιλοδοξεί να αποδειχθεί βοηθητική στις χώρες της ευρύτερης περιοχής και στη συνέχεια να συνεισφέρει σε μία πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Γκουίντο Τσερμπόνι, τόνισε πως η Ιταλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για την ενίσχυση των προσφύγων. 

«Η Συρία χάνει μία ολόκληρη γενιά νέων και παιδιών», πρόσθεσε και εξήγησε πως η Ιταλία δεσμεύεται για την προστασία των παιδιών και ενθαρρύνει συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα θύματα της βίας, όπως τα ανήλικα κορίτσια της κοινότητας των Γεζίντι. 

«Πρέπει να βρούμε λύση για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί από τη Συρία δε θα στερείται εκπαίδευσης. Η Ιταλία καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εστιάσουν στο ζήτημα των Γεζίντι», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρέσβης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης