Στυλιανίδης: Ακόμα επτά εκατ. Σύροι μπορεί να εισέλθουν στην Ευρώπη

Στυλιανίδης: Ακόμα επτά εκατ. Σύροι μπορεί να εισέλθουν στην Ευρώπη

Ο επίτροπος ανθρωπιστικής κρίσης στην ΕΕ προέβλεψε πως οι εσωτερικοί μετανάστες της Συρίας ενδέχεται να γίνουν πρόσφυγες 

Στυλιανίδης: Ακόμα επτά εκατ. Σύροι μπορεί να εισέλθουν στην Ευρώπη
Η προσφυγική κρίση, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν τα κεντρικά θέματα στο συνέδριο «Η εξωτερική πολιτική και η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με πρωτοβουλία του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και την Λευκωσία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας για την ΕΕ, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου, στην εισήγησή του τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο. Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης οι αριθμοί των μεταναστών «προκαλούν πρόβλημα στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τον τρόπο παροχής ανθρωπιστικών αναγκών, από τροφή, νερό και απλές υποδομές».

Πρόσθεσε δε, πως περίπου 12 εκατ. είναι συνολικά οι πρόσφυγες και οι εσωτερικοί μετανάστες στη Συρία, ενώ προέβλεψε πως «οι επτά εκατ. εσωτερικοί μετανάστες μπορεί λόγω της κρίσης να γίνουν πρόσφυγες». Όπως τόνισε οι Σύροι «μπορεί από εσωτερικοί μετανάστες, μπορεί να γίνουν εξωτερικοί», προσθέτοντας πως χιλιάδες ανθρώπων συνωστίζονται στα εξωτερικά σύνορα για να βρουν μία καλύτερη ζωή.

Κλείσιμο


Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στην υπόθεση του μικρού Αϊλάν, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να αποτραπούν ανάλογες τραγωδίας. «Δεν μιλάμε πια για μεταναστευτική, αλλά για προσφυγική κρίση», συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης εξηγώντας πως μετατίθεται το βάρος από τον μετανάστη στον πρόσφυγα. «Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος χορηγός στην κρίση αυτή. Πάνω από 5 δις. ευρώ έχουν δαπανηθεί για αυτή την κρίση», εξήγησε ο επίτροπος και δήλωσε ότι είναι «αφελές» να πιστεύει κανείς ότι θα εξευρεθεί ανθρωπιστική λύση δίχως πολιτική λύση και για αυτό «η Ευρώπη παίζει καθοριστικό ρόλο». Βέβαια, τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, συμπληρώνοντας πως η κρίση της Μέσης Ανατολής «είναι παγκόσμια απειλή και ως Ευρώπη διεκδικούμε να έχουμε παγκόσμια απάντηση. Διεκδικούμε και από άλλες χώρες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να βοηθηθεί η Ευρώπη στην κρίση αυτή».

Ποιος ο ρόλος, όμως, της Κύπρου στο ζήτημα; Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, η Κύπρος είναι νησί σταθερότητας παρ' όλη τη διατήρηση του κυπριακού προβλήματος. «Τι ισχυρίζονται οι εξτρεμιστές ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμού; Τι απαντούν οι Ευρωπαίοι που διακατέχονται από ισλαμοφοβία; Ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μουσουλμάνοι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σε αυτή την κρίση. Η Κύπρος μπορεί να γίνει το νησί της σταθερότητας στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού κράτους ώστε να αποδειχθεί ότι μουσουλμάνοι και χριστιανοί μπορούν να συνυπάρξουν και να γίνουν προωθητική δύναμη για τους λαούς», δήλωσε ο επίτροπος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης