LIVE

Κορωνοϊός

Τι απαντά ο Άνθιμος για τον βιασμό 7χρονου στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο

Τι απαντά ο Άνθιμος για τον βιασμό 7χρονου στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο

Ο Μητροπολίτης είναι πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος και απαντά στις κατηγορίες περί συγκάλυψης, τονίζοντας πως το περιστατικό αυτό «είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Παπαφείου»

Σάλο έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η υπόθεση βιασμού ενός επτάχρονου αγοριού από δύο ανήλικους τρόφιμους στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», οι ιθύνοντες του Παπάφειου κατηγορούνται ότι κρατούσαν κρυφή την αναφορά κοινωνικής λειτουργού για την υπόθεση, προκειμένου να μη βλάψουν τη φήμη του ιδρύματος. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσιέυμα, 
η εισαγγελέας Εφετών παρήγγειλε ποινικές διώξεις για το «κουκούλωμα» του βιασμού μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος. 

Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος είναι, όμως, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος απαντά στις κατηγορίες περί συγκάλυψης της υπόθεσης βιασμού του αγοριού, τονίζοντας πως το περιστατικό αυτό «είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Παπαφείου».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μητροπολίτης σημειώνει, όμως, ότι «εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις». Παράλληλα, υποστηρίζει πως το Ίδρυμα διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παράλληλα αποτελεί αντικείμενο έρευνας και της δικαιοσύνης. 

Ωστόσο, κατά τον Μητροπολίτη, «η αυτονόητη ευαισθησία του θέματος, δεν  δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό...».

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012 όταν ο 7χρονος τότε τρόφιμος του Παπάφειου, τρομοκρατημένος απευθύνθηκε στην κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο βράδυ μεγαλύτερος σε ηλικία τρόφιμος, συγκεκριμένα ένας 13χρονος, τον βίασε. Η επιστήμονας αμέσως ενημέρωσε τον διευθυντή και τη διοίκηση του Παπάφειου, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά όμως να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη δικογραφία που ήδη έχει σχηματιστεί και εκκρεμεί στην ανάκριση, πέραν της αρχικής αναφοράς από την επιστήμονα, κανείς δεν ενημέρωσε κανέναν. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν να μην έγινε ποτέ και ο ανηλικός έμεινε απροστάτευτος. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μητροπολίτη: 

«Το Παπάφειο τυγχάνει αναγνωρισμένο κοινωφελές ίδρυμα με μακρά προσφορά στον τόπο και ταυτοχρόνως ΝΠΔΔ. Το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπι­κοτήτων τους. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι, το Παπάφειο, όπως και άλλοι οργα­νωμένοι χώροι διαβίωσης ανηλίκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφα­λούς παραμονής τους υπό άριστες συνθήκες διαβίωσης, επιλέγονται από αρ­μόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές προκειμένου να απαιτηθεί φιλοξενία προσώπων, τελούντων υπό δυσχερείς καταστάσεις στο οικογενειακό και ευρύ­τερο περιβάλλον τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν εγκλιματίζονται πάντοτε στο πε­ριβάλλον του Ιδρύματος και η τριβή τους με τους λοιπούς τροφίμους δημιουρ­γεί δυσανεξίες και προβλήματα. 

Το Παπάφειο, παρά τις ελλείψεις του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την φι­λοξενία προσώπων, τα οποία οι αρμόδιοι Εισαγγελείς μάς καλούν να περιθάλψωμε. Από εκεί και πέρα, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών, η οποία, όπως και κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, δεν επιτυγχάνει πάντοτε πλήρως ικανοποιη­τικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε όλως προσφάτως τα ΜΜΕ, το Ίδρυμά μας διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι­βληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Η αυτονόητη δε ευαισθησία του θέματος, φρο­νούμε ότι δεν  δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό. 

Επισημαίνομε ωστόσο ότι, το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματος μας, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου μας. 

Τέλος, αξιολογώντας την όλη υπόθεση νομίζομε ότι πρέπει να αφήσωμε την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη και να προστατέψωμε».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης