LIVE

Κορωνοϊός

Kλείνουν οι πόρτες των εφοριών για τους πολίτες

Kλείνουν οι πόρτες των εφοριών για τους πολίτες

Στόχος η «εξοικονόμηση» 6.000 υπαλλήλων  - Το ΥΠΟΙΚ θέλει όλες οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά - Τηλεφωνική γραμμή για προσωπικά ραντεβού με τον έφορο όταν απαιτείται φυσική παρουσία

Στο «κλείσιμο» των εφοριών για τους πολίτες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθειά του να εξοικονομήσει περίπου 6000 υπαλλήλους, οι οποίοι εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά στους ελεγκτικούς, διωκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς του δημοσίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να ενισχύσει τον Τελωνειακό κλάδο, προχωρώντας σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων, μέσω μοριοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι αφενός να περιοριστεί περαιτέρω ο αριθμός των υφιστάμενων ΔΟΥ αφετέρου να καταργηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η άμεση επαφή μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών υπαλλήλων.

Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση, μελετάται η επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που προσφέρει η υπηρεσία TAXIS της ΓΓΔΕ, προκειμένου να καλύψει το σύνολο σχεδόν της γκάμας των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ κράτους και πολίτη. Για εκείνες τις υποθέσεις που θα κριθεί απαραίτητη η φυσική παρουσία του πολίτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του, προβλέπεται να λειτουργήσει μία νέα τηλεφωνική υπηρεσία μέσω της οποίας ο φορολογούμενος θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τον υπάλληλο ή τον έφορο που χειρίζεται την υπόθεσή του, κερδίζοντας έτσι χρόνο και γλυτώνοντας την πολύωρη ταλαιπωρία στις ουρές.

Μέσω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων το ΥΠΟΙΚ, δια του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στοχεύει προς τέσσερις κατευθύνσεις: Πρώτον, να κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαφθοράς που αναπτύσσεται μέσα από την  άμεση επαφή μεταξύ πολίτη και δημοσίου υπαλλήλου. Σκοπός του ΥΠΟΙΚ είναι οι οικονομικές συναλλαγές με το δημόσιο να μετατραπούν σε κάτι απρόσωπο, τις οποίες ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να διεκπεραιώσει από το σπίτι του χρησιμοποιώντας απλά τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεύτερον, να σταματήσει οριστικά το φαινόμενο με τις ουρές και τις πολύωρες καθυστερήσεις που παρατηρείται σε αρκετές εφορίες της χώρας. 

Τρίτον να «απελευθερωθεί» ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν εκ των έσω τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ. Τέταρτον, να γίνει εφικτή η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ΔΟΥ, βοηθώντας έτσι το δημόσιο να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση μιας σειράς λειτουργικών εξόδων όπως είναι τα ενοίκια, η γραφική ύλη, τα έξοδα μετακίνησης υπαλλήλων κτλ. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως μία από τις άμεσες ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάργηση της επίδοσης εγγράφων από τους δικαστικούς επιμελητές και η προώθησή τους στους φορολογούμενους αποδέκτες τους μέσω e-mail. Σύμφωνα με κύκλους του Υποικ, μόνο από αυτή τη δράση το δημόσιο ταμείο πρόκειται να εξοικονομήσει περίπου 11,5 εκατ. ευρώ. 


Ζητούνται… σκάνερ

Παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εμφανίζεται να θέτει στο στόχαστρό του και το φαινόμενο της λαθρεμπορίας που υπάρχει σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως είναι τα καύσιμα, ο καπνός, το αλκοόλ κτλ, προχωρώντας, έπειτα από καθυστερήσεις και κωλυσιεργία πολλών ετών, στην προμήθεια, αρχικά, 4 αυτοκινούμενων σκάνερ συνολικού κόστους 12 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω σκάνερ έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν με ευκρίνεια οτιδήποτε μπορεί να κρύβει το οποιοδήποτε όχημα ή κοντέινερ, ή που μπορεί να φέρει επάνω του ένας άνθρωπος.

 Κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο αναμένεται να ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος από τους μέχρι σήμερα διαφυγόντες δασμούς και φόρους που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, τα αυτοκινούμενα σκάνερ θα διασκορπιστούν και θα επιχειρούν σε διάφορες γωνιές της χώρας καταφέροντας ένα καίριο πλήγμα στη λαθρεμπορία, ενώ θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως φόβητρο για τυχόν διαφθορά από πλευράς των ελεγκτών-υπαλλήλων του υπουργείου. «Τα αυτοκινούμενα σκάνερ, σε κάποιες περιπτώσεις, θα τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από συνεργεία υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ που πραγματοποιούν ελέγχους στους δρόμους. Εν αγνοία των τελευταίων, θα επανελέγχονται τα οχήματα που σταμάτησαν νωρίτερα, προκειμένου να τσεκαριστεί ότι όντως οι ελεγκτές έκαναν σωστά τη δουλειά τους και όχι τα στραβά μάτια, με το αζημίωτο» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. 

Να σημειώσουμε πως η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχει ζητήσει την προμήθεια 14 τέτοιων μηχανημάτων, εκ των οποίων τα 10 θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν  στα τελωνεία των συνοριακών διαβάσεων της χώρας, ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια σύνορά της. Η συγκεκριμένη απαίτηση «κολλάει» συνεχώς εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αφού στο σύνολό τους οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί… άγονοι.

Πρόκειται για μηχανήματα όπως περίπου αυτά που υπάρχουν στα αεροδρόμια και τα οποία λειτουργούν είτε με ακτίνες Xray, είτε με μαγνήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχει ήδη εδώ και ένα χρόνο στείλει στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΥΠΟΙΚ τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για την προμήθεια των σκάνερ, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απαίτηση.

Μάλιστα τα 4 από αυτά θα μπορούσε το δημόσιο να τα είχε παραλάβει πριν από ένα περίπου χρόνο, αφού η αγορά τους είχε δρομολογηθεί να γίνει μέσα από τα πρόστιμα που είχε επιβάλει το δημόσιο στην γερμανική εταιρεία Ζήμενς.

Ωστόσο η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου πάγωσε τη συγκεκριμένη διαδικασία αφού θεωρήθηκε πως τα σχετικά πρόστιμα που επρόκειτο να καταβάλει η Ζήμενς ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με το συνολικό ποσό που όφειλε στο ελληνικό δημόσιο. Να επισημάνουμε πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σήμερα στις βασικές πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, γίνονται με σχεδόν πρωτόγονα μέσα, με αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι αδύνατον να ελεγχθούν περισσότερα από ένα ή δύο οχήματα την ημέρα.

Αυτό συμβαίνει διότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα πρέπει από μόνοι τους να αντιληφθούν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει σε κάποιο όχημα, είτε ψάχνοντας με τις ώρες για τυχόν κρύπτες στο εσωτερικό του είτε, όταν πρόκειται για οχήματα μεταφοράς καυσίμων, χτυπώντας- σε κάποιες περιπτώσεις- με το καλέμι τις δεξαμενές τους για να αναληφθούν, δια της… ακουστικής, μέχρι ποιου σημείου φθάνει το ύψος του υγρού!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (68)

===$$$$====

τα μαγειρευει ολα οπως θελει ο $υριζα.- ατακ$ια και αδιαφάνεια στο τακ$ι$.

Epwnvmus

Αν απο ολο αυτο το νταβαντουρι γλυτωσουμε τελικά απο τα Εφοριακα Τάγματα Εφόδου, αξίζει τον κόπο! Βεβαια αυτη η "ενίσχυση" των τελωνειακων με ανησυχεί.. ΕΚΕΙ γινεται ΤΟ πάρτι!! Ρωτήστε οποιονδήποτε εκτελωνιστη (ιδιώτη) που συναλλάσσονται στα τελωνεία της χωρας. Η μίζα ("λοιπά εξοδα" στο τιμολόγιο..) ειναι στάνταρ! Κανονικοτατες ταρίφες, μαυρα εκατομμυρια, πλουτίζουν παρα πολυ μεσα στην κρίση πολλοι εφοριακοί τελωνείων. Ο Αλεξιαδης ειναι σιγουρα ενήμερος, το θεμα ειναι αν θα κανει κατι περι τούτου.. Αμφιβάλλω.

ατιμοι εφοριακοι

Τρεις συνεταιροι,χρωστουσαν εικοσι χιλιαρικα,απο την εταιρια τους.ο ενας,αρρωστησε ο ανθρωπος και σε εξη μηνες'εφυγε,.Η δικαιη εφορια,εκανε κατασχεση στην χηρα και στα δυο ορφανα παιδια,σε δυο σπιτια .Στους δυο συνεταιρους,καμμια κατασχεση,αν και ειχαν περισσοτερα ακινητα.Σε ερωτηση,γιατι αυτη η αδικια,απαντα ο εφορος ο νομος κυνηγα τους κληρονομους.Η χηρα δανειστηκε,πληρωσε ολο το ποσο,για να αρθει η κατασχεση απο τα δυο σπιτια .Δεν πηρε ουτε ενα ευρω απο τους δυο συνεταιρους,κοροιδα ηταν;Αποτελεσμα:η εταιρεια χρεοκοπησε,δεν εχουν να φανε,σε αντιθεση με την χηρα και τα ορφανα,εγιναν επιστημονες,βοηθανε κοσμο οπου χρειαστει,και ευημερουν,μαζι και η μητερα τους.Αδικη η εφορια,αδικοι και οι συνεταιροι.Αλλα την αδικια δεν την θελει ο θεος.

Foivos Symeonidis

Pwww me koufanes prwiniatika.

Dimitrios

Να κατατίθενται οι μισθοί-συντάξεις-έσοδα πωλήσεων σε λογαριασμό του Υπ Οικονομικών, από Ιδιώτες και επιχειρηματίες, να κραταεί από αυτά το κράτος ο,τι θέλει για να την βγάλει, και μετά αν περισσεύει κάτι ,να μας επιστρέφει ένα μικρο χαρτζιλίκι. Έτσι για να μην έχουμε και άγχος ποσά θα μας πάρετε κάθε μήνα και ώρα.

32921

ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΡΙΒΟΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΣΟΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΜΆΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΠΩ. ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΙΛΑΩ. ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο.Φ.Α. ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ.

αισχος

κατάντια.

ευφορια Ω εφορια

η Εφορια ειναι ερωτευμενη με τον ΕΝΦΙΑ και μας κλεινει τις πορτες για ναναι μονη της μαζι του!

μου θυμιζει

Σαμαρα που ελεγε wifi σε ολη την Ελλαδα...

Γιατί...

τον αφήσατε να τα κάνει? Τώρα πήγαινε στις γειτονιές ν' ακούς -δεν έχει τι να φάει. Με πολιτική Σύριζα χρεοκοπήσαμε.

VA

Εγώ λέω να τις κλείσουν τελείως ...

Νικος

Καθε τοσο , η εκαστοτε κυβερνηση εξαγγελει , εξαγγελει , εξαγγελει αλλα δεν προλαβαινει ...λεει ! ....και το δουλεμα παει συννεφο !

@νικο

ΦΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΞΑΝΑΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ........

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης