Το 71% πιστεύει ότι η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές διώχνει τους επενδυτές

Το 77% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς λάθος κατεύθυνση – Το 60% διαφωνεί με την αναστολή των εργασιών

Σαρωτικά είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται από την πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Interview, βάσει της οποίας οι οκτώ στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομία κινείται ε λάθος κατεύθυνση, ενώ οι εφτά στους δέκα θεωρούν λανθασμένη την απόφαση Σκουρλέτη να κλείσει τα μεταλλεία στις Σκουριές, καθώς αποτρέπει τους επενδυτές.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας: 
· Το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, έναντι 12% που εκτιμά ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

·Αναφορικά με την υπόθεση των Σκουριών, σύμφωνα με την έρευνα, με την η κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των εργασιών διαφωνεί το 60% των ερωτηθέντων έναντι ποσοστού 18% που συμφωνεί. Ειδικά στην περιοχή της Χαλκιδικής, το 62% των ερωτηθέντων διαφωνεί και το 30% συμφωνεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν αυξάνεται στο 65% έναντι 13% εκείνων που συμφωνούν.

· Στο ερώτημα για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν πως με τον τρόπο αυτό στέλνεται λάθος μήνυμα στους επενδυτές διαμορφώνεται σε 71% (56% συμφωνούν απόλυτα και 15% μάλλον συμφωνούν), ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29% των ερωτηθέντων (22% διαφωνούν απόλυτα και 7% μάλλον διαφωνούν).

· Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (64%) εκτιμά ότι η επένδυση συμβάλλει θετικά στην ελληνική οικονομία έναντι ποσοστού 21% που έχει αρνητική άποψη και 9% που θεωρεί ότι δεν έχει ούτε θετικό ούτε αρνητικό αντίκτυπο.

· Όσον αφορά την αιτιολόγηση της απόφασης από την κυβέρνηση, των 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρόκειται για προεκλογική σκοπιμότητα, το 8% εκτιμά ότι η αναστολή έγινε λόγω της μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας ενώ ποσοστό 13% εκτιμά ότι έγινε για άλλο λόγο.

· Αναφορικά με τους εργαζόμενους της εταιρείας, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πίσω την απόφασή της και να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες της επένδυσης. Ποσοστό 13% εκτιμά πως θα πρέπει να ακυρωθεί η επένδυση και να αναλάβει την εξόρυξη αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο προσλαμβάνοντας όλους τους εργαζόμενους, ενώ το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή και οι εργαζόμενοι να αναζητήσουν αλλού δουλειά.

· Ως προς τη στάση των μεταλλωρύχων που έχουν κλειστεί στις στοές, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, το 63% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την αντίδραση, έναντι 20% που διαφωνεί και 5% που παραμένει αδιάφορο.

· Σύμφωνα με την έρευνα, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και την εκλογική προτίμηση μέρους των ερωτηθέντων. Ειδικά στο νομό Χαλκιδικής, ποσοστό 25% δηλώνει πως θα αλλάξει επιλογή εξαιτίας της απόφασης για την αναστολή των εργασιών των μεταλλείων. Σε πανελλαδική κλίμακα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 15%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr