Αναστολή και ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη ζητούν από το ΣτΕ εργαζόμενοι και Ελληνικός Χρυσός

Αναστολή και ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη ζητούν από το ΣτΕ εργαζόμενοι και Ελληνικός Χρυσός

Τα τέσσερα Σωματεία που προσέφυγαν υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση επεδίωκε από την αρχή τη ματαίωση της επένδυσης - Η εταιρεία τονίζει ότι η επίμαχη απόφαση παραβιάζει το Σύνταγμα

Αναστολή και ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη ζητούν από το ΣτΕ εργαζόμενοι και Ελληνικός Χρυσός
Πολιτικές αιχμές  κατά της απόφασης του πρώην  υπουργού  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη με την οποία έβαλε «λουκέτο» στις εγκαταστάσεις των  μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, εμπεριέχουν οι προσφυγές που κατέθεσαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων.

Η εταιρεία ζητεί από τους συμβούλους Επικρατείας να «παγώσουν» την επίμαχη απόφαση του κ. Σκουρλέτη με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ ενώ επίσης ζητεί να ανασταλεί αλλά και να ακυρωθεί.

Η Ελληνικός Χρυσός υπογραμμίζει ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή του κ. Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά  η λειτουργία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός (Χαλκιδικής), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Η ανάκληση έγινε καθώς παραβιάστηκε  ο όρος που ανέφερε  ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων.

Οι σχετικές προβλεπόμενες δοκιμές έγιναν όμως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Όμως το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με χθεσινή απόφασή του δικαίωσε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, καθώς είπε ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν αρκεί από μόνο του για να αποτελέσει  λόγο ανάκλησης της άδειας.

Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά ευθέως την επίμαχη απόφαση του κ. Σκουρλέτη για την ανάκληση της άδειας, αλλά αφορά το λόγο για τον οποίο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, ανακάλεσε προσωρινά την λειτουργία της μεταλλευτικής μονάδας.

Δηλαδή η λειτουργία της εταιρείας ανακλήθηκε, καθώς οι προβλεπόμενες δοκιμές δεν έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλά στη Φιλανδία.

Κατ' αρχάς επισημαίνεται ότι η απόφαση του Σκουρλέτη αποτέλεσαν προάγγελο εκλογών που προκηρύχθηκαν την επόμενη καθιστώντας την επένδυση πολιτικό διακύβευμα σε αντίθεση με κάθε συμβατική λογική.

Μάλιστα αναφέρει ότι είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη ημέρα από την έκδοση της επίμαχης απόφαση του κ. Σκουρλέτη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτήν στο πλαίσιο του διαγγέλματος του, κατά τη διάρκεια του οποίου προανήγγειλε πρόωρες εκλογές, κάνοντας λόγο για δήθεν «περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές».

Είναι προφανές - σημειώνει η Ελληνικός Χρυσός - ότι η συγκυρία και οι δημόσιες προσβολές που δέχεται η εταιρεία συνιστούν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά η οποία «αιτιολογείται» από την πολιτική σημασία που έχει δοθεί εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων στην διακοπή της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά τους τα τέσσερα Σωματεία εργαζομένων υπογραμμίζουν ότι η επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχε τεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Μάλιστα, η τελευταία αντιμετώπιζε την επένδυση με προκατάληψη και καχυποψία και επιδίωκε την ματαίωση της επένδυσης, προσθέτουν τα Σωματεία των εργαζομένων.

Ειδικότερα, από νομικής σκοπιάς, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει παράνομη και πλημμελή αιτιολογία, αλλά  εκδόθηκε και κατά πλάνη περί τα πράγματα, ενώ παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 3220/2004 που αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Όμως, τίθενται και θέμα αναρμοδιότητας του  κ. Σκουρλέτη να εκδώσει την επίμαχη απόφαση για το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία αρμόδιος να εκδώσει την απόφαση ανάκλησης λειτουργίας είναι ο διευθυντής Μεταλλευτικών Ενεργειών και Βιομηχανικών  Ορυκτών του ΥΠΑΠΕΝ.

Τα Σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής,  2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης