«Βουλιάζει» και η Λέρος από τους μετανάστες

«Βουλιάζει» και η Λέρος από τους μετανάστες

Οι μετανάστες στοιβάζονται στα σκαλιά του λιμεναρχείου - Πώς δηλώνουν Σύροι για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες - Με κινητές δυνάμεις υποδοχής προσφύγων προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κυβέρνηση - Στο νησί φτάνει σήμερα το «Ελεύθεριος Βενιζέλος» από την Κω - Το πλοίο θα καταλήξει στον Πειραιά μεταφέροντας περισσότερους από 3.000 μετανάστες

«Βουλιάζει» και η Λέρος από τους μετανάστες
Με την αφοπλιστική μαρτυρία λιμενικού που εργάζεται στη Λέρο ότι «μερικές φορές τα σκάφη είναι πάρα πολλά και δεν μπορείς να τους σώσεις όλους» ξεκινά το 15λεπτο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian για τη Λέρο που καθημερινά δέχεται εκατοντάδες μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας.

Η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει το νησί ως «την εγκαταλελειμμένη πρώτη γραμμή στη μεγαλύτερη κρίση της Ευρώπης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος το νησί δεν έχει καμία υποδομή σε σχέση με την Κω ή τη Μυτιλήνη αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τεράστια.

Κλείσιμο
Η μαρτυρία μιας κοπέλας από τη Συρία φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος: «Τώρα που σας μιλάω περιμένουν 1.000 Σύροι να περάσουν στην Ελλάδα. Καθένας, κάθε μέρα, κάθε ώρα προσπαθεί να έρθει εδώ».

Αν και ο δήμαρχος Λέρου εξετάζει τη λύση της μετατροπής του παλαιού ψυχιατρείου ως χώρου φιλοξενίας για τους μετανάστες την ίδια στιγμή ομολογεί ότι «ο δήμος δεν έχει χρήματα. Δεν έχει χρήματα ούτε για μισθούς. Η Ευρώπη πρέπει να μας δώσει χρήματα».

Οι εικόνες που καταγράφει το ρεπορτάζ από το λιμενικό σταθμό της Λέρου σοκάρουν: οικογένειες, άντρες, γυναίκες κάθονται στις σκάλες γιατί όπως λένε η μυρωδιά μέσα στο κτήριο είναι ανυπόφορη. Και την ίδια ώρα όταν το βράδυ φτάνουν πάνω από 100 μετανάστες σοκαρισμένη η δημοσιογράφος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μόνο ένας λιμενικός για να τους κατευθύνει και να τους ελέγξει.

«Μας χρησιμοποιούν ως ασπίδα εμάς τους εθελοντές και κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί» καταγγέλλει από την πλευρά του ένας από τους λιγοστούς εθελοντές που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις αρμόδιες επίσημες αρχές.

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται και η τακτική που χρησιμοποιούν πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά παράλια και όταν συλλαμβάνονται από τους λιμενικούς δηλώνουν Σύροι προκειμένου να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες. «Εμείς στο σκάφος ήμασταν 29, τέσσερις από τη Συρία και οι υπόλοιποι από το Ιράκ. Μας έλεγαν ότι δεν έχουν διαβατήριο και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει ποιοι είναι. Η κυβέρνηση της Γερμανίας δίνει λεφτά, σπίτι, φαγητό σε όσους δηλώνουν Σύροι» αποκαλύπτει μια νεαρή κοπέλα από τη Συρία.

Και όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του Guardian «η μετανστευτική κρίση βρίσκεται στα χέρια της πιο εύθραυστης χώρας».




Αναχωρεί απόψε το «Ελεύθεριος Βενιζέλος» από την Κω

Την ίδια ώρα στην Κω μπορεί ο αρχικός σχεδιασμός να ήθελε το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που κατέπλευσε το περασμένο Σαββατο στο νησί, να μένει στο λιμάνι για περίπου ένα μήνα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 17:00 σήμερα θα αναχωρήσει έχοντας πλώρη την Κάλυμνο και τη Λέρο.

Το "Ελευθέριος Βενιζέλος", με βάση πηγές, ήδη φιλοξενεί πέρι τους 2.000 μετανάστες, όλοι τους συριακής καταγωγής. Μετά το λιμάνι της Κω, θα καταπλεύσει αρχικά στην Κάλυμνο κι εν συνεχεία στη Λέρο, προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτό περί τους 500-600 Σύρους μετανάστες από κάθε νησί, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση με τις αυξημένες ροές μεταναστών στα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου.

Το πλοίο, χωρητικότητας 2.500 επιβατών, ακολούθως θα βάλει πλώρη για λιμάνι της Αττικής και κατά πάσα πιθανότητα τον Πειραιά, όπου θα δέσει την Τετάρτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφού μεταφέρει τους μετανάστες στην Αθήνα, μετά από δύο ημέρες θα επιστρέψει στο νησί των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς αυτή τη στιγμή στην Κω πέρα από τους περίπου 2.000 Σύρους μετανάστες που φιλοξενούνται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" βρίσκονται ακόμη περίπου 3.500 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράν.

Ο Δήμος Κω επισημαίνει πως η κατάσταση παραμένει τραγική και ζητά από την Πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα και να σταματήσει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ Σύρων και μεταναστών άλλης καταγωγής. Την ίδια ώρα, το απόγευμα της Δευτέρας αναχώρησαν οι δύο διμοιρίες που εστάλησαν την περασμένη Τρίτη στην Κω, ενώ νέα διμοιρία αναμένεται να φτάσει σήμερα στο νησί.





Κινητές μονάδες υποδοχής προσφύγων σε Κω και Λέρο στέλνει η κυβέρνηση

Μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει προσωρινά την έκτακτη κατάσταση με την αποστολή κινητών μονάδων υποδοχής προσφύγων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών Παναγιώτη Νίκα μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μόνιμο Κέντρο Υποδοχής στην Κω καθώς τώρα δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία στο νησία, αλλά μέχρι τότε, εξηγεί ο κ. Νίκας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κινητή μονάδα, που είναι ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ. 

Πάντως ο κ. Νίκας παραδέχεται ότι για την χρηματοδότηση των κινητών μονάδων η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδρύματα ενώ για τα μόνιμα κέντρα υποδοχής η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης