Δήμαρχος Λέσβου: Όταν είδα τι συμβαίνει στην Κω, σκέφτηκα από τι καταστάσεις γλιτώσαμε...

Δήμαρχος Λέσβου: Όταν είδα τι συμβαίνει στην Κω, σκέφτηκα από τι καταστάσεις γλιτώσαμε...

«Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζεται, οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ευτυχώς γλιτώσαμε, αλλά μέχρι σήμερα. Αύριο θα κάνουμε ξανά τον σταυρό μας και θα προχωρήσουμε», λέει στο protothema.gr ο Σπύρος Γαληνός

Δήμαρχος Λέσβου: Όταν είδα τι συμβαίνει στην Κω, σκέφτηκα από τι καταστάσεις γλιτώσαμε...
Το γύρο του κόσμου έχουν κάνει οι εικόνες ντροπής στην Κω με τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε μετανάστες κι αστυνομικούς. Εδώ και πολλούς μήνες τοπικοί φορείς απέστελλαν συνεχώς και με κάθε τρόπο κραυγές αγωνίας κι απόγνωσης προς την κυβέρνηση για την αυξημένη ροή μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και καλούσαν την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση. Τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, φοβούμενοι ακόμα και για την περίπτωση να χυθεί αίμα.

Εκτός από τη Χίο, που βρέθηκε ξαφνικά να φιλοξενεί 7.000 μετανάστες, όταν ο συνολικός της πληθυσμός είναι 33.000, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλα νησιά του Αιγαίου. Ένα από αυτά είναι και το νησί της Λέσβου, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 4.000 μετανάστες στα δύο προσωρινά κέντρα φιλοξενίας του νησιού, ένα στην περιοχή Καρά -Τεπέ κι ένα στο πρώην στρατόπεδο της Μοριάς. 

Κλείσιμο


Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr φαίνεται ότι μόλις την Τρίτη κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στην Κω, η Λέσβος δέχθηκε μέσα σε μία ημέρα 2.000 μετανάστες, ενώ εκατοντάδες έφτασαν και την Τετάρτη στο νησί! Μιλώντας στο protothema.gr, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σχολίασε τα εξής: «Ενώ είχαμε έρθει σε πολύ καλό σημείο διαχείρισης, τώρα τον Αύγουστο, επειδή αυξάνονται οι άνθρωποι που φεύγουν με το πλοίο από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά, οι ελεύθερες θέσεις στα πλοία μειώνονται κι έτσι πολλοί μετανάστες δεν μπορούν να φύγουν. Αν και είναι ελεύθεροι κι έτοιμοι να φύγουν με τα χαρτιά στο χέρι δεν μπορούν να ταξιδεύσουν, διότι δεν υπάρχουν θέσεις. Οπότε αυτό που ζητώ είναι να ληφθεί μέριμνα και να δρομολογηθεί ένα έκτακτο πλοίο που αυτό το διάστημα θα κάνει δρομολόγια, ώστε να μη μένουν πίσω και να αποκλείονται στο νησί και να μη χάσουμε ό,τι χτίσαμε». 



 «Τώρα, επειδή ακριβώς έρχονται περισσότεροι από όσους φεύγουν κι επειδή με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει αποκλεισμός, δηλαδή να μπορεί να μη φεύγει και κανένας, σταδιακά, αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και θα φτάσουμε σε αδιέξοδο», προσθέτει.

«Όταν είδα αυτά τα επεισόδια στην Κω εκείνο που σκέφτηκα είναι από το τι καταστάσεις γλιτώσαμε στη Λέσβο, χάρη στις προσπάθειες που κάναμε. Τα αποφύγαμε και τα αποφεύγουμε, όμως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζεται, οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ευτυχώς γλιτώσαμε, αλλά μέχρι σήμερα. Αύριο θα κάνουμε ξανά τον σταυρό μας και θα προχωρήσουμε», συμπληρώνει ο κ. Γαληνός. 



«Θα μπορούσαμε να δούμε και στη Μυτιλήνη αυτά που έγιναν στην Κω και μάλιστα πολύ πιο πριν, αλλά τα αποφύγαμε γιατί δράσαμε αμέσως κι επενδύσαμε στη λύση κι όχι στην περιγραφή του προβλήματος. Όμως, αυτό το διάστημα εάν υπάρξει ο αποκλεισμός τους και συσσωρευτούν στη Λέσβο, τότε μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο. Την Τρίτη ήρθαν 2.000, την Δευτέρα 1.700 και σήμερα εκατοντάδες. Πρέπει οπωσδήποτε να δρομολογηθεί πλοίο, για να μην έχουμε επεισόδια. Ήδη στους χώρους άρχισε να παρουσιάζεται πρόβλημα, λόγω του μεγάλου αριθμού. Αυτή τη στιγμή είμαστε πιεσμένοι. Δεν έχουμε βγει σε μη διαχειρίσιμα νούμερα, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα βγούμε», καταλήγει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης