Το ΣτΕ θα αποφανθεί για την κόντρα Δήμου Τήνου και Ευαγγελιστρίας Τήνου

Το ΣτΕ θα αποφανθεί για την κόντρα Δήμου Τήνου και Ευαγγελιστρίας Τήνου

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ  οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τα αντίθετα νομικά επιχειρήματά τους

Το ΣτΕ θα αποφανθεί για την κόντρα Δήμου Τήνου και Ευαγγελιστρίας Τήνου
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Τήνου και του «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.).

Η κόντρα αφορά: 1)  την αλλαγή του νομικού καθεστώς του   Ιδρύματος η εποπτεία του οποίου έφυγε    από το Κράτος και τέθηκε  υπό την εποπτεία της Εκκλησίας  και 2) τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν (7.12.2014)  για την ανάδειξη των εννέα αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του εν λόγω Ιδρύματος.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το  νόμο  «Λοβέρδου» (νόμος 4301/7-10-2014) το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. παύει να εξαιρείται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας (που αποτελεί νόμο του κράτους), κάτι που μεταφράζεται ότι από αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα, μετατρέπεται σε εκκλησιαστικό.
             
Ακόμη, το  άρθρο 26 του ίδιου νόμου  αλλάζει τη    διαδικασία εκλογής της διοικούσας επιτροπής και ο εκάστοτε μητροπολίτης αποκτά τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εκλογή του αντιπροέδρου και γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος με διπλή ψήφο.

Ο Δήμος Τήνου  υποστηρίζει ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς, μεταξύ των άλλων, προσκρούει στην αρχή  της διάκρισης των κρατικών υποθέσεων από τις εκκλησιαστικές, αλλά και επειδή ο τοπικός Μητροπολίτης έχει διπλή ιδιότητα,  αυτή του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου.
           
Κατά την συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής) οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τα αντίθετα νομικά επιχειρήματά τους.
           
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης