«Πυρά» από τους διοικητικούς δικαστές κατά των βουλευτών Τζαβάρα - Λάππα

«Πυρά» από τους διοικητικούς δικαστές κατά των βουλευτών Τζαβάρα - Λάππα

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής»

«Πυρά» από τους διοικητικούς δικαστές κατά των βουλευτών Τζαβάρα - Λάππα
Με τον πιο απερίφραστο τρόπο η Ένωση Διοικητικών Δικαστών  με μια σκληρή ανακοίνωσή της, καταδικάζει  την απαξιωτική στάση των βουλευτών  Κ. Τζαβάρα (ΝΔ) και Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) έναντι των διοικητικών δικαστών, αλλά και των Δικαστικών Ενώσεων, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής».

Παράλληλα, η Ένωση εμμέσως πλην σαφώς, κάνει λόγο για χουντικές συμπεριφορές εκ μέρους του κ. Τζαβάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι  αναφέρθηκε  στην ¨Ένωση,  «με ύφος,  επιχειρήματα και αναφορές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές  πριν  τη μεταπολίτευση του 1974», ενώ σημειώνει η Ένωση ότι οι δηλώσεις του «στερούνται την πρέπουσα σοβαρότητα».

Ως προς τον  κ. Λάππα, η Ένωση αναφέρει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα της  Διοικητικής Δικαιοσύνης   «με την πρέπουσα προσοχή και  σοβαρότητα και όχι με μικροπολιτικές τοποθετήσεις και εκτιμήσεις», ενώ οι απόψεις  και των δύο εν λόγω  βουλευτών κατά την Ένωσης «δεν βρίσκουν  έρεισμα στο ήθος και στη μέχρι σήμερα στάση των διοικητικών  δικαστών».

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει σε μακροσκελέστατη ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο κ. Τζαβάρας  από το βήμα της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 28.5.2015 και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ''έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής'', «με αφορμή το γεγονός ότι έγινε τελικώς δεκτή από τη Βουλή η τοποθέτηση της Ένωσής Διοικητικών Δικαστών  (με την οποία  συμφώνησαν και άλλες δικαστικές Ενώσεις) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του δικαστηρίου για την εκδίκαση της αίτησης για διαταγή πληρωμής, απέδωσε την ευθύνη του  όγκου  των αδίκαστων υποθέσεων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, στο ότι τα επαρχιακά  Διοικητικά Πρωτοδικεία συνεδριάζουν μια φορά τον μήνα, ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές χορηγούν προσωρινές διαταγές και εκτιμούν τις προϋποθέσεις έκδοσης αυτών τηλεφωνικά, μέμφθηκε δε και τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί άκουσε και υιοθέτησε τις απόψεις των «συντεχνιακών εκπροσώπων της επαγγελματικής ομάδας των διοικητικών δικαστών» δηλώνοντας ότι «…η πολιτεία, το κράτος που έχει τρεις λειτουργίες, θα πρέπει τουλάχιστον ως προς την έκφραση της νομοθετικής του λειτουργίας να μην περιορίζεται και να μην υιοθετεί αβασάνιστα και άκριτα τις προτάσεις ή τις απόψεις των ενδιαφερομένων επαγγελματικών ομάδων, γιατί αυτές σκοπό έχουν να εξοικονομήσουν κατά τέτοιο τρόπο τις δικαστικές διαδικασίες, ώστε τα προνόμιά τους ή τα οποιαδήποτε κεκτημένα τους να μη θιγούν.

Γι’ αυτό, το κράτος σήμερα θα πρέπει να είναι ο αντικειμενικός, ο πρώτιστος στόχος της μεγάλης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει, γιατί επί 30 χρόνια δεν κάναμε τίποτε άλλο στη Βουλή από το να υιοθετούμε τέτοιου είδους προτάσεις, αιτήματα δηλαδή παροχής προνομίων από επαγγελματικές ομάδες… πλην όμως επειδή είστε και καθηγητής Πανεπιστημίου κι ενδεχομένως να μην έχετε πείρα από την καθημερινή δικαστηριακή πράξη, γι’ αυτό σας λέω ότι θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να μορφώνετε δική σας αντίληψη και όχι να υιοθετούμε όλοι εδώ ό,τι μας φέρνει από το κάθε όργανο η οργανωμένη σε ομάδες κοινωνία».
Σε απάντηση, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, υπογραμμίζει:

«Προφανώς, καθένας μας διαλέγει το ύφος και το ήθος που θέλει να τον προσδιορίζουν. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών δεν επιτρέπεται να χαμηλώσει το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου απαντώντας επί της «ουσίας» σε  δηλώσεις με τις οποίες και  επιχειρείται με προσβλητικούς, συκοφαντικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση, η απαξίωση  των δικαστών, αλλά και  του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα του 1975 ρόλου  του θεσμού των δικαστικών Ενώσεων, με ύφος,  επιχειρήματα και αναφορές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές  πριν  τη μεταπολίτευση του 1974».

Οι δηλώσεις αυτές, συνεχίζει η Ένωση,  «με τις οποίες  χαρακτηρίζονται και ως  «συντεχνιακές»  τοποθετήσεις που αποσκοπούν όχι σε προσωπικά ή «συντεχνιακά» οφέλη αλλά στην επιτάχυνση και βελτίωση των όρων  απονομής  της Δικαιοσύνης, πέραν από αμιγώς βερμπαλιστικές και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κ. Τζαβάρας το δημόσιο διάλογο, στερούνται την πρέπουσα σοβαρότητα και υπονομεύουν αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν».

 Ωστόσο επισημαίνει η Ένωση, ότι δεν μπορεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προσβάλει και να συκοφαντεί τους δικαστές και τον θεσμό  των δικαστικών ενώσεων  αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής. Η μονομέρεια και η μαινόμενη αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική τοποθέτηση του κ. βουλευτή ενάντια στους  διοικητικούς δικαστές και τις δικαστικές >Ενώσεις, για λόγους που  ο ίδιος ξέρει, δεν είναι κριτική ούτε εποικοδομητική αντιπαράθεση  θέσεων και απόψεων». 

Ο κ. Λάππας

Ο δεύτερος βουλευτής κ.  Λάππας αναφερόμενος στην καθυστέρηση  απονομής της Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «τα Διοικητικά Δικαστήρια και η διοικητική δίκη αποτελούν την ντροπή της κοινωνίας και του δικαιϊκού μας συστήματος», αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Η συμφόρηση των δικαστηρίων  από υποθέσεις  και  η ως εκ τούτου  καθυστέρηση της ελληνικής Δικαιοσύνης, που πάντως- ως όφειλαν να γνωρίζουν οι κ. βουλευτές- δεν οφείλεται  στην ίδια την λειτουργία αυτή, είναι πράγματι μέγιστο και δυσεπίλυτο  πρόβλημα, με προέχουσες αιτίες, όπως έχουμε επισημάνει κατ΄  επανάλειψη, την κοινωνική ανισότητα, την ανορθολογική υπερνομοθέτηση  και  την   άσκηση  δημοσιονομικής  πολιτικής μέσω των δικών που αναπαράγουν συνεχώς νέες  διαφορές, αλλά και την  διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας και των πολιτικών μας για τον εκσυχρονισμό και οργάνωση της ελληνικής δικαιοσύνης.
Αποτελεί   διαχρονική  πάθηση του  δικαιικού μας  συστήματος, καθώς ποτέ δεν τέθηκε, από τους πολιτικά υπευθύνους, στη βάση ενός σοβαρού διαλόγου, όπως άλλωστε οι περισσότερες αλλαγές στο δικαιικό μας σύστημα.

Ακριβώς δε  για τους λόγους αυτούς πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα προσοχή και  σοβαρότητα και όχι με μικροπολιτικές τοποθετήσεις και εκτιμήσεις Οι δηλώσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση  του  φαινομένου και δεν αναπληρώνουν την μέχρι σήμερα απραξία της Πολιτείας μας.
      
Οι απόψεις  των δύο παραπάνω βουλευτών δεν βρίσκουν  έρεισμα στο ήθος και στη μέχρι σήμερα στάση των διοικητικών  δικαστών  που ασκούν τα καθήκοντα τους με  αυξημένο αίσθημα ευθύνης, προσπαθώντας να καλύψουν τα σοβαρά ελλείμματα της νομοθετικής και εκτελεστικής  λειτουργίας με σύμμαχο την γνωστή σε όλους πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας  των δικαστηρίων  η οποία πρέπει  κάποτε  να διαβαστεί σωστά και από τους πολιτικούς μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης