ΣτΕ: Με Προεδρικό Διάταγμα θα χαρακτηρίζεται μια περιοχή Εθνικό Πάρκο

ΣτΕ: Με Προεδρικό Διάταγμα θα χαρακτηρίζεται μια περιοχή Εθνικό Πάρκο

Το Ε' Τμήμα ζητά να εκδοθεί διάταγμα χαρακτηρισμού των λιμνών Βόλβης - Κορώνειας και των Μακεδονικών Τεμπών ως Εθνικών Πάρκων

ΣτΕ: Με Προεδρικό Διάταγμα θα χαρακτηρίζεται μια περιοχή Εθνικό Πάρκο
Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Εθνικού Πάρκου σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 24 Συντάγματος), πρέπει να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση.

Αυτό έκρινε το Ε΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ.  2036/2015 απόφασή του και έκανε δεκτή την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
           
Ειδικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστήριζε με την αίτησή του στο ΣτΕ ότι θα υποβαθμίσει το καθεστώς προστασίας των εν λόγω λιμνών και του υγροτοπικού συστήματος τους, η υπουργική απόφαση του 2008 με την οποία τροποποιήθηκε προγενέστερη του 2004 που χαρακτήριζε τις λίμνες Βόλβη – Κορώνεια και Μακεδονικά Τέμπη ως Εθνικό Πάρκο.

Κλείσιμο
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση καθορίστηκαν  οι  ζώνες προστασίας, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο των λιμνών.

Οι λίμνες αυτές αποτελούν υγροβιότοπους διεθνούς ενδιαφέροντος και έχουν συμπεριληφθεί στη σύμβαση  "Ραμσάρ" (σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη την επίμαχη τροποποιητική  υπουργική απόφαση του 2008, καθώς  η αρχική του 2004 είχε προσωρινή ισχύει για μια τριετία και έπρεπε στην συνέχεια να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, κάτι όμως που δεν έγινε.

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ αναπέμπει στα αρμόδια υπουργεία την υπόθεση προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού των επίμαχων λιμνών ως Εθνικό Πάρκο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης