Με «σπόντες» για την ηγεσία της ΝΔ ο Δένδιας στον Economist

Με «σπόντες» για την ηγεσία της ΝΔ ο Δένδιας στον Economist

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμα ότι δεν φτάνει μόνο η κριτική, «πρέπει να καταθέτουμε και προτάσεις» και ανέφερε ότι αυτό πρέπει να κάνει και το κόμμα μου, η ΝΔ, η οποία έκανε και εκείνη λάθη

Με «σπόντες» για την ηγεσία της ΝΔ ο Δένδιας στον Economist
Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις έδωσε ο Νίκος Δένδιας από το βήμα του Economist, ο οποίος έλαβε το λόγο μετά τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και άσκησε κριτική τόσο στο κόμμα του, την ηγεσία, αλλά και στις καθυστερήσεις του νέου υπουργού.

Μάλιστα, ξεκάθαρη ήταν η «σπόντα» για τον Αντώνη Σαμαρά από τον κ. Δένδια, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον ΕΝΦΙΑ.

Κλείσιμο
Απάντησε: «Έχει μεγάλα τεχνικά λάθη. Το διαπίστωσα όταν έκανα μια έρευνα για έναν πελάτη». Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός τόνισε: «Πήγα την έρευνα στον Σαμαρά, με παρέπεμψε στον Γιώργο Μαυραγάνη, αλλά δεν κατάφερα να τους πείσω για το τι θα ακολουθήσει».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν εκλέγεται μία νέα κυβέρνηση ο καθένας οφείλει να εύχεται την επιτυχία της, δεν  έχει νόημα το αντίθετο», ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι «λυπάμαι να πω ότι έχουμε χάσει τέσσερις μήνες συζητώντας για το πλαίσιο με εταίρους χωρίς να διαπραγματευόμαστε στην ουσία. Όλα αυτά δεν είναι αισιόδοξα, αλλά δεν θα χάσω χρόνο κάνοντας κριτική». 

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμα ότι δεν φτάνει μόνο η κριτική, «πρέπει να καταθέτουμε και προτάσεις» και ανέφερε ότι αυτό πρέπει να κάνει και το κόμμα μου, η ΝΔ, η οποία έκανε και εκείνη λάθη. «Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προτείνει μία νέα αναπτυξιακή πρόταση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Tα προβλήματα στην Ελλάδα δεν είναι απλά ευρωπαϊκά είναι πολύ βαθύτερα και δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όσο θα θέλαμε το κλίμα που διαμορφώνεται», τόνισε ο κ. Δένδιας και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ κλπ.
 
Πρότεινε «να μειώσουμε το κόστος με καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη», ενώ ζήτησε από τον κ. Σταθάκη να χρησιμοποιηθούν από το Ινστιτούτο IFG πόροι για το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και να βοηθηθούν οι νέοι. 

Επίσης, σχολίασε το φορολογικό, υποστηρίζοντας ότι «λέμε για σταθερό φορολογικό σύστημα αλλά όλες οι κυβερνήσεις κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Μπορούμε να συζητήσουμε ένα νέο μοντέλο». Πρότεινε μεταξύ άλλων να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα, δηλαδή, όπως εξήγησε, να είμαστε όλοι σαν μία επιχείρηση και να κρατάμε έσοδα και έξοδα ή ένα φλατ συντελεστή. «Δεν μπορεί το κράτος να φορολογεί άδικα», σχολίασε. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

«Να παραδεχθούμε κάτι, η ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις», τόνισε ο πρώην υπουργός και συνέχισε «η ελληνική οικονομία για να δεχθεί ξένες επενδύσεις πρέπει να έχει αξιόπιστους υποδοχείς δηλαδή επιχειρήσεις που μπορούν να τις δεχθούν αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είναι υπερχρεωμένες». 

Αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια και την πρόταση που είχε κάνει οταν ήταν υπουργός, δίνοντας έμφαση για τα χρέη προς το Δημόσιο: «Αν μιλάμε για ξένες επενδύσεις χωρίς εξυγίανση του επιχειρείν δεν έχει νόημα». 

Πρότεινε δε στον υπουργό Οικονομίας, να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των νομοθετημάτων για την κατάργηση των υπερβολικών αδειοδοτήσεων γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί όποιος θέλει να ανοίξει μία επιχείρηση να κάνει ένα χρόνο. Επίσης, κάλεσε τον νέο υπουργό να «τρέξει το νέο ΕΣΠΑ». 

«Υπάρχει η εντύπωση στον Έλληνα πολίτη ότι η αιτία για τα κακά της χώρας είναι το μνημόνιο. Ακόμα και αν οι εταίροι μας χάριζαν το σύνολο των δανείων είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα λυθούν τα προβλήματα μας γιατί σε 10 χρόνια θα είμαστε στα ίδια χάλια. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο δρόμος για την Ελλάδα του αύριο», κατέληξε ο κ. Δένδιας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης