«Ναι» στην αναπαλαίωση του κτιρίου Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα

«Ναι» στην αναπαλαίωση του κτιρίου Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα

Από το 2005 παραμένει «στοιχειωμένο» με τις σκαλωσιές  να το ζώνουν και στις δύο  προσόψεις του

«Ναι» στην αναπαλαίωση του κτιρίου Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεμπλόκαρε, χωρίς  την προσθήκη ορόφων,  την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου (ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, το οποίο από το 2005 παραμένει «στοιχειωμένο» με τις σκαλωσιές  να το ζώνουν και στις δύο  προσόψεις του.

Το κτίριο αυτό   ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1915 και 1925 και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1967, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης, το οποίο αποτελεί «δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και είναι  απόλυτα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της Αθήνας».

Αναλυτικότερα, το 1978 από το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε το εν λόγω κτίριο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία γιατί αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας, ενώ  επιβάλλεται με τον όγκο του και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον στις εξωτερικές του διακοσμήσεις (διακοσμητικά με κορινθιακές κολώνες, αέτωμα, μπαλκόνια, κ.λπ.).

Το εσωτερικό του επίμαχου κτιρίου είχε αποχαρακτηριστεί και παρέμεινε διατηρητέο μόνο το κέλυφος του (εξωτερική όψη).
Κλείσιμο

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε δρομολογήσει την αποκατάσταση και την επαναχρησιμοποίηση του εν λόγω κτιρίου. Είχαν εγκριθεί οι σχετικές μελέτες, ενώ προβλεπόταν η προσθήκη δυο νέων ορόφων (πέμπτου και έκτου) και δώματος, όπως και η δημιουργία ανελκυστήρων (είχε εκδοθεί και η σχετική οικοδομική άδεια).

Όμως, το έτος 2005 Αθηναίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσαν να ακυρωθούν οι  προγραμματισμένες ενέργειες του Πανεπιστημίου Αθηνών για αύξηση του όγκου του (προσθήκη δύο ορόφων, κ.λπ.), όπως επίσης ζητούσαν  να παραμείνει το κτίριο διατηρητέο.

Στο μεσοδιάστημα  το Πανεπιστήμιο Αθηνών απέστειλε έγγραφο στον αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας που προέβλεπαν επιπλέον ειδικούς όρους  δόμησης (προσθήκη δύο ορόφων, κ,λπ.).

Και αυτό γιατί  το Πανεπιστήμιο αποφάσισε  να συνταχθεί  μελέτη συντήρησης, κ.λπ. που δεν θα θίγει το ύφος του επίμαχου κτιρίου.

Κατόπιν αυτών, από το Ε΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εκδόθηκε η υπ΄  αριθμ. 1447/2015 απόφαση η οποία θέτει τέλος  στην δικαστική διένεξη κατοίκων της Πρωτεύουσας και Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης