Καλοπιάνουν το ΝΑΤΟ με δώρα

Καλοπιάνουν το ΝΑΤΟ με δώρα

Ουσιαστικό χάσμα μεταξύ των θέσεων που εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ διαπίστωσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νϊμιτς. Έπειτα από χωριστές συνομιλίες με τους διαπραγματευτές των δύο χώρων και μία κοινή- τριμερή- συνάντηση, ο κ. Νϊμιτς επιβεβαίωσε ότι οι θέσεις των δύο χωρών είναι απολύτως αποκλίνουσες. Είναι ενδεικτικό της αδιέξοδης κατάστασης ότι η ελληνική και η σκοπιανή κυβέρνηση δεν κατάφεραν καν να «συμπέσουν» έστω σε ένα από τα πέντε ονόματα που πρότει

Καλοπιάνουν το ΝΑΤΟ με δώρα

Ουσιαστικό χάσμα μεταξύ των θέσεων που εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ διαπίστωσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νϊμιτς. Έπειτα από χωριστές συνομιλίες με τους διαπραγματευτές των δύο χώρων και μία κοινή- τριμερή- συνάντηση, ο κ. Νϊμιτς επιβεβαίωσε ότι οι θέσεις των δύο χωρών είναι απολύτως αποκλίνουσες. Είναι ενδεικτικό της αδιέξοδης κατάστασης ότι η ελληνική και η σκοπιανή κυβέρνηση δεν κατάφεραν καν να «συμπέσουν» έστω σε ένα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς για την άρση του αδιεξόδου. Η Αθήνα διά του κ. Αδαμάντιου Βασιλάκη διεμήνυσε ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», αλλά οι Σκοπιανοί επανήλθαν στην αντιπαραγωγική προσέγγιση ότι αποδέχονται να συζητήσουν μόνο για την εξεύρεση ονομασίας που θα χρησιμοποιείται στις διμερείς ελληνοσκοπιανές θέσεις.

«Δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αν προηγουμένως δεν υπάρξει κάποια μορφή συμβιβασμού», δήλωσε ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής, στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα. Σε ερώτηση εάν το ζήτημα του ονόματος μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 2 Απριλίου, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι «το εάν μπορεί να εξευρεθεί μία ικανοποιητική λύση εντός του χρονικού πλαισίου για το οποίο μιλάμε, είναι ένα ανοικτό ερώτημα».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς δεν προτίθεται να καλέσει τους δύο διαπραγματευτές σε νέα συνάντηση ή να υποβάλλει νέα πρόταση εάν δεν λάβει μηνύματα ότι μπορεί να υπάρξει έστω και ελάχιστη προσέγγιση σε έναν κοινό τόπο. Ουσιαστικά ο αμερικανός διπλωμάτης αναμένει τη μεταβολή των θέσεων που έχουν εκφραστεί για να εμπλακεί εκ νέου, ενδεχομένως έπειτα από παρέμβαση του ΝΑΤΟ ή της Ουάσιγκτον. Κατά πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την πΓΔΜ, ότι δεν θα ανεχθεί «ούτε βέτο» (από την Αθήνα), ούτε «μη συμφωνία» (με ευθύνη των Σκοπιανών).

Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήν  για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ. Προερχόμενος από την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπους, ο κ. Σέφερ θα λειτουργήσει ατύπως σαν απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου.

Κατά το διάστημα της ολιγόωρης παραμονής του στην Ελλάδα αύριο Δευτέρα, ο κ. Σέφερ αρχικώς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, θα έχει εκτενείς συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Στις συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ με την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Μεϊμαράκη αναμένεται η σκληρή διαπραγμάτευση. Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να επικαλεστεί την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων η οποία δεσμεύει την Αθήνα να μην μπλοκάρει την ένταξη των γειτόνων στο ΝΑΤΟ, εάν επισήμως χρησιμοποιούν την ονομασία FYROM.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το protothema.gr, στη συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας

κ. Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, η κυρία Μπακογιάννη θα ανακοινώσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Σινούκ στο Αφγανιστάν. Η παροχή των ελικοπτέρων θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2008 και θα έχει το χαρακτήρα προσφοράς της Αθήνας προς το ΝΑΤΟ, εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων ναυαγήσουν.

Όπως αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή, με το «δώρο» αυτό η κυρία Μπακογιάννη επιχειρεί να διαπραγματευτεί με την Ατλαντική Συμμαχία. Κυρίως όμως η υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης από το 2003, αναζητώντας σαν αβέβαιο αντάλλαγμα τη βοήθεια της Ουάσιγκτον ώστε οι Αμερικανοί να ασκήσουν πιέσεις που θα μετατοπίσουν την κυβέρνηση των Σκοπίων σε πιο ευέλικτες θέσεις. Εάν τελικώς η διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας δεν επιτευχθεί και αναγκαστεί να ασκήσει βέτο, αντίθετα προς τη θέληση των υπολοίπων 25 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ισχυρές πιέσεις από τους συμμάχους.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ώστε η κυρία Μπακογιάννη να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν πως εκτός της αποστολής των Σινούκ η Ελλάδα η οποία δεν θα άρει τους εθνικούς περιορισμούς για ανάπτυξη μάχιμων πεζοπόρων τμημάτων εκτός των ορίων της πρωτεύουσας Καμπούλ.     

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης