Εξαπάτησαν 50.000 Έλληνες τάζοντας διακοπές σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία!

Εξαπάτησαν 50.000 Έλληνες τάζοντας διακοπές σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία!

Ιστοσελίδες υπόσχονταν διαμονή σε πολυτελή καταλύματα με εξευτελιστικές τιμές - Οι επιτήδειοι εισέπρατταν προκαταβολές 100, 200 ή 300 ευρώ και εξαφανίζονταν

Εξαπάτησαν 50.000 Έλληνες τάζοντας διακοπές σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία!
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι ιστοσελίδες που διαφημίζουν πάμφθηνες διακοπές τόσο στο εξωτερικό όσο και σε προορισμούς στην Ελλάδα, προκειμένου να εισπράξουν τις προκαταβολές και στη συνέχεια να ...εξαφανιστούν. 

Μέχρι στιγμής πάνω από 50.000 είναι τα θύματα, ανάμεσα στα οποία είναι και επώνυμοι Αθηναίοι μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας η οποία διαφήμιζε χαμηλό κόστος διαμονής σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα είναι τηλεοπτικοί αστέρες αλλά και επιφανείς πολίτες, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα του κυκλώματος και πλήρωσαν για τις «υποτιθέμενες» χριστουγεννιάτικες διακοπές τους σε ανύπαρκτα όμως σαλέ, στην Ελβετία.



Κλείσιμο
Σε εξευτελιστικές τιμές θα μπορούσε κανείς -σύμφωνα με την συγκεκριμένη ιστοσελίδα- να ενοικιάσει δωμάτια σε τουριστικές - για την εποχή – περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, από την εν λόγω ιστοσελίδα δεν απουσιάζουν ούτε τα πανάκριβα σπίτια ή ρετιρέ σε περιοχές της Αθήνας όπου τα ενοίκια για το μέσο Έλληνα, είναι απλησίαστα.  



Για παράδειγμα, μια διώροφη μεζονέτα στο Κολωνάκι, η οποία περιέχει από χαμάμ μέχρι και εσωτερική πισίνα και θερμαινόμενα πατώματα, δινόταν προσφορά ημερήσιας ενοικίασης 300 ευρώ, αντί 5.000 ευρώ που ήταν η κανονική τιμή. 



Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το κύκλωμα έδινε προσφορές ενοικίασης για πολυτελή οικήματα από 200 ευρώ μέχρι και 1000 ευρώ ημερησίως ή το διήμερο ενώ οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν τα 9.000 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Πώς γινόταν η απάτη
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κύκλωμα είχε αναρτήσει αγγελίες με απατηλό και παραπλανητικό περιεχόμενο προκειμένου να “ψαρέψει” τα θύματα του και να τους αποσπάσει προκαταβολές αλλά και προσωπικά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα. 
Το κύκλωμα προέβαινε σε ένα “ηλεκτρονικό ψάρεμα” (phishing) και αποσπούσε προκαταβολές των 100, 200 και 300 ευρώ από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Για να είναι πιο πειστικές οι σελίδες αυτές, αναφέρονται στη μεσολάβηση γνωστών επιχειρηματικών ιστοσελίδων ενώ περαιτέρω πληροφορίες στα θύματα τους δίνουν μόνο μέσω e mail, προφανώς για να μην γίνεται εύκολα ο εντοπισμός τους. 
Τι πρέπει να αποφύγετε 
Η  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή προκαταβολές σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες.

Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται:

να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε αγγελιοδότη, μέσω δεύτερης πηγής ή τηλεφωνικού καταλόγου
να επιβεβαιώνεται η φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.
Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτίου και να δίνεται προσοχή όταν δεν αναφέρεται το όνομα της εν λόγω εταιρείας. Αυτό είναι ένδειξη για ψεύτικη αγγελία. 
Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links) όταν ελέγχονται οι πηγές των διαδικτιακών αγγελιών. 
Να δημιουργείται εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας άλλος λογαριασμός για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες.
 


Για ανάλογα περιστατικά τηλεφωνήστε στον πενταψήφιο αριθμό 111 88 ή στείλτε e maıl στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης